bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap
KTH / CSC / aktuellt / notiser / NWERC 2006

12 svenska lag till delfinal i programmerings-VM!


I helgen samlas norra Europas bästa IT-studenter i Stockholm för att tävla i de Nordeuropeiska mästerskapen i datorprogrammering. IBM sponsrar och KTH är värd för den snabbt växande tävlingen vars bästa lag går vidare till VM i Tokyo 2007.

Ska det bli svensk seger i år? Hela 12 av de 42 lag som har kvalificerat sig till de Nordeuropeiska mästerskapen i datorprogrammering kommer från svenska universitet och högskolor. Kampen om mästartiteln har länge varit en strid mellan Sverige, Norge och Holland, men även Danmark och Finland tippas i år ha segerchanser så vem som kommer att vinna är en öppen fråga.

De Nordeuropeiska mästerskapen i datorprogrammering hålls i Stockholm den 17-19 november. IBM sponsrar och Kungliga Tekniska Högskolan är värd för tävlingen som samtidigt är regionsfinal i programmerings-VM för universitet och högskolor.

I regionen ingår Storbritannien, Tyskland, Irland, Island, Luxemburg, Belgien, Nederländerna, Finland, Danmark, Norge och Sverige.

- Det här är en av de hårdaste regionsfinalerna i världen, säger Fredrik Niemelä som är tävlingsledare. De lag som går vidare härifrån kommer alltid högt upp i prislistan på VM. Det holländska lag som kvalificerade sig till världsfinalen i fjol slutade på fjärde plats.

Förra året var det över 5 600 lag från över 1 700 universitet i 84 länder som tävlade om de 85 finalplatserna i ACM International Collegiate Programming Contest.

Sverige har haft lag med i världsfinalen de senaste sex åren och alltid kommit bland de 20 främsta. Som bäst har ett lag från KTH kommit på andra plats.

- Det är mycket hög klass på de bästa svenska programmerarna, säger Fredrik Niemelä. Numera har också många arbetsgivare fått upp ögonen för vilken merit det är att delta i den här tävlingen. Deltagarna i de lag som gått vidare till världsfinalen är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden.

Den regionala finalen och världsmästerskapen går till på samma sätt:

Varje lag består av tre personer. De får minst åtta problem att lösa. Varje lösning ska vara ett datorprogram som juryn kontrollerar genom att mata in hemliga testdata. Problemen är konstruerade så att alla lag ska kunna lösa något, men inget lag ska hinna lösa alla. Under några intensiva timmar programmerar varje tremannalag lika mycket som man annars gör under en hel termin.

De har ont om tid, de har en enda dator per lag och får inte ens ha en miniräknare med sig till tävlingen - Det räcker inte att vara skicklig programmerare för att vinna, det handlar framför allt om problemlösningsförmåga och i viss mån om tävlingsnerver, förklarar Per Austrin som är ordförande i juryn.

Regionala finaler i ACM International Collegiate Programming Contest hålls över hela världen och de två bästa lagen från Nordeuropeiska mästerskapen går vidare till världsfinalen som hålls i Tokyo den 12-16 mars 2007. Där kämpar 85 lag om IBM Thinkpads, stipendier och äran att kunna skriva "Världsmästare i programmering" i sin meritförteckning.

Tävlingen började i USA för 30 år sedan och blev internationell i slutet av 1980-talet. Sedan IBM började sponsra tävlingen 1997 har den sjudubblats i omfattning och i år beräknas långt över 6 000 lag att ha deltagit i de lokala och regionala tävlingarna.

Sverige började delta i liten skala först 1990 och har hållit nationella mästerskap sedan 1996.

Läs mer om tävlingen i Sverige på: http://www.csc.kth.se/contest/nwerc/

Läs mer om den internationella tävlingen på: http://acmicpc.org/
http://www.csc.kth.se/contest/nwerc/

För ytterligare information, kontakta:

Fredrik Niemelä, KTH
E-post: niemela@nada.kth.se
Telefon: 0703-629 798

Mikael Goldmann, KTH
E-post: migo@kth.se
Telefon: 0732-199 255

Copyright © Sidansvarig: Informationsred <infomaster@csc.kth.se>
Uppdaterad 2007-02-15