Om PO

Programmeringsolympiaden är en tävling i datorbaserad problemlösning öppen för alla Sveriges gymnasieelever. Det är den svenska uttagningen till International Olympiad in Informatics (IOI)Tävlingen har funnits sedan 1989. Varje år hålls två nationella tävlingar: kvalificering och final. Med hjälp av dessa tävlingar tas det fyrmannalag ut som ska representera Sverige i IOI.

Liknade arrangemang finns i skolämnena matematik, fysik, kemi och biologi. IOI är internationellt den näst största av dessa olympiader med ca 75 deltagande länder. Det är också överlägset den olympiad, i vilken Sverige hävdat sig bäst genom åren. Sverige var värd för IOI 1994.

Vid sidan av IOI, deltar Sverige också i Baltic Olympiad inInformatics, BOI, som är en liknande tävling för länderna runt Östersjön. Den arrangeras på våren och fungerar därför också som ett träningsläger inför IOI. Sverige var värd för BOI 2000 och 2009.

Resorna till de internationella tävlingarna finansieras genom bidrag från Skolverket och programmeringstävlingsverksamheten vid Kungliga Tekniska Högskolan. Det är också den senare institutionen som tillhandahåller de tekniska lösningarna i samband med online-kvalet. Allt arbete med tävlingen sker ideellt.

Sidansvarig: Pär Söderhjelm < par.soderhjelm@teokem.lu.se >
Uppdaterad 2011-07-30