Nada

Kursanalys för 2D1110, Kompletterande matematik för dataloger, hösten 2006

Kursdata

Tid: period 1 läsåret 2006/2076 dvs september-oktober 2005.
Poängantal: 5 ( 4 poäng på tentamomentet, 1 poäng på labmoment).
Tenta: En hemtenta med muntlig redovisning efter undervisningens slut. Omtenta efter överenskommelse.

Föreläsningar: 20 timmar.
Laborationer: Inte schemalagda. Motsvarande 6 timmar.

Kursledare och föreläsare: Johan Karlander (universitetslektor)

Totalt 5 studenter har gjort något aktivt under kursen (lämnat in hemtal och/eller tenterat). Av dessa har 2 st gjort klart laborationerna och kan sägas ha följt kursen till slutet. Dessa studenter läser antingen på masterprogrammet i datalogi eller är högskoleingenjörer som antagits till senare delen av civilingenjörsprogrammet i datateknik.

Kurslitteratur:
Robert A. Adams: Calculus, A Complete Course (5th ed) , Addison-Wesley, ISBN 0-201-79131-5.

Avklarade moment:

2 st studenter har klarat de tre laborationerna. Dessa har också klarat tentan. Prestations- och examinationsgrad: 40 % av studenterna som aktivt följt kursen.

Mål

Kursens mål är att

Kursens form detta läsår

Vid kursstart visade det sig att antalet deltagare var lägre än vi väntat oss. Efter samråd med studierektor beslutade jag att minska antalet föreläsningar/övningar till 20 timmar. De studenter som kom till kursen visade sig vara i behov av grundläggande analys och kursen lades därför upp som en kurs i envariabelanalys.

Examination

Examination skedde dels genom tre stycken hemuppgifter som kan sägas utgöra en hemtenta och dels genom redovisning av laborationer. Hemuppgifterna bestod av en följd av 10 uppgifter av varierande svårighetsgrad varav drygt hälften av uppgifterna skulle klaras av för godkänt Laborationerna handlade om att läsa problem med Maple.

Kursledarens bedömning av kursen

Det är rätt svårt att göra en rättvis bedömning eftersom antalet studenter som följde kursen var så litet. Av ekonomiska skäl var jag tvungen att dra ner på undervisningstiden. Detta gjorde det ganska svårt att följa upp studenternas arbete. Förmodligen behövs något sätt att få studenterna att arbeta mer med kursen även om hemupgifterna delvis bör ha haft den effekten. De studenter som följt kursen tills slut förefaller att ha tillgodogjort sig innehållet väl. Laborationerna har förenklats något jämfört med föregående år.

Anpassning till andra kurser

Kursen syftar till att höja kompetensen i matematik och är därför mer indirekt kopplad till andra kurser. Dock är innehållet anpassat för att ta upp moment som är speciellt viktiga för kursen i Numerisk analys och kursen i Matematisk statistik. Denna anpassning kan nog tänkas igenom ytterligare.

Sammanfattning

Kursen har fungerat rimligt väl även om antalet studenter gör det svårt att utvärdera den. Förhoppningsvis kan kursen få ett större antal studenter kommande år.

^ Upp till kursomgångar.


Sidansvarig: <johank@nada.kth.se>
Senast ändrad 30 maj 2006
Tekniskt stöd: <webmaster@nada.kth.se>