bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap

Kommunikation i ingenjörsvetenskap

Information för komm07

Kursen ges nästa gång hösten 2008 med samma namn och poängantal. Du som är blivande student på datateknikprogrammet kan tills vidare läsa dessa kurshemsidor. De nya kurshemsidorna kommer att läggas upp i god tid före kursstart. Välkommen!

Nu finns kursanalysen för komm07 att läsa.

Återlämning av uppsatser. Du kan personligen hämta din uppsats från torsdagen den 13/12 på Nadas studentexpedition. Uppsatserna finns tillgängliga från kl 13. Expeditionen är öppen måndag-torsdag 10-12 och 13-15 samt fredag 10-12. Uppsatserna finns sorterade alfabetiskt och gruppvis och det du behöver göra är att säga ditt namn och grupp så blir det enkelt för personalen på expeditionen att hitta.Obs! Uppsatsen kan endast hämtas ut personligen och besked om betyg skickas inte på mejl. I anslutning till varje uppsats framgår vilket betyg du har getts på uppsatsen och på kursen som helhet. Om du av någon anledning inte har fått slutbetyg beror detta på en av två saker: antingen har du bristande närvaro och skall då komplettera med en uppgift eller också har du fått betyget Fx som betyder att du kan godkännas först efter komplettering (s.k. rest). För båda fallen av komplettering gäller att ändringar skall ske snarast men senast torsdagen den 20/12 2007. Alla ändringar skall skickas till kursansvarig.

Rest på uppsatsen. På uppsatsen eller på ett bifogat blad framgår vilken typ av komplettering du behöver göra. Det kan handlar om formella saker som att göra en ritktig titelsida eller en korrekt källföreteckning. Vi ger rest endast på sådant som vi bedömer är snabbt åtgärdat därför borde det också räcka med en vecka för att göra detta. Den ändrade uppsatsen skall i sin helhet skickas till kursansvarig.

Komplettering för bristande närvaro. För dem som av sin lärare har bedömts göra komplettering för bristande närvaro (ett eller två tillfällen) gäller följande. Du skall läsa en artikel av Stockholmsfilosofen Torbjörn Tännsjö som är känd för att skriva provokativa artiklar i bland annat Dagens Nyheter. Denna artikel har rubriken "Låt även ensamstående få rätt att inseminera" och du hittar den här. Du skall läsa denna artikel och sedan skriva en argumentationsanalys av denna på c:a 2-3 sidor (1,5 radavstånd och 12 p Times New Roman). Det viktigaste i denna analys är att du kan urskilja tes, argument, motargument och även identifiera vilka argumentativa strategier som den skicklige Tännsjö använder sig av. Om du känner dig osäker på vad en sådana analys kan vara kan du söka i litteraturen eller på webben. Observera att vi inte är ute efter den tekniskt utformade filosofiska analysen, utan mer en sådan som är ett redskap att plocka fram artikelns viktigaste ståndpunkter. Din analys skall avslutas med att du själv på cirka en halv sida presenterar din egen syn på frågan och huruvida du instämmer med Tännsjö eller ej. Den färdiga kompletteringen skall inlämnas till kursansvarig.

 

Kursens organisation. Den här kursen ändrar skepnad ganska ofta. Så också i år. Det som gällde för studenter under tidigare år gäller därför inte under hösten 2007. Exempelvis har studenterna haft svårt att ta till sig kursens föreläsningar, samtidigt som övningarna på kursen har varit mycket lyckade. Därför blir det bara två föreläsningar under hösten: en introduktion och en föreläsning av ståuppkomikern Thomas Oredsson. Istället blir det desto fler gruppövningar! Med fler och nya moment som du har nytta av som datateknikstudent.

Du bör ha läst samtliga dessa webbsidor noga – vi kommer säkert att ha gömt undan för dig livsviktig information längst ner på en eller annan av dem... Nyheter som t ex schemaändringar kommer att presenteras på denna sida, så gör det till en vana att kolla på den då och då.

Kursinformation

Kursen ges under första läsåret av datateknikutbildningen och sträcker sig över period 1 och 2.

Kursens mål är att ge kunskaper och färdigheter i språklig kommunikation. Framför allt inriktar vi oss på de typer av kommunikation som är viktiga i teknologens utbildning och kommande yrkesliv, särskilt uppsatsarbete, vetenskapligt skrivande och muntlig framställning. Se vidare studiehandboken.

För att svara mot spannet i studenternas intressen är kursen uppdelad i två spår, ett "teoretiskt" som går djupare in på kommunikationsteori som vetenskap och ett "praktiskt" som mer inriktar sig på hantverket kring att skriva goda tekniskt-vetenskapliga rapporter. Föreläsningar och workshops är gemensamma för bägge spåren, men övningarna kommer att vara olika. Senast 2007-09-06, alltså efter de två inledande föreläsningarna, ska studenterna ha valt spår: Grupp 1 kommer att följa det "teoretiska" spåret, grupperna 2–6 kommer att följa det praktiska spåret.

Genom hela kursen kommer vi att arbeta med en uppsats, varje student ska välja ett ämne att skriva om, och ska under kursens gång lämna in preliminära versioner av sina rapporter som vi på övningar kommer att diskutera ur olika aspekter. Studenterna på det "teoretiska" spåret förutsätts arbeta mer självständigt med sina rapporter men ska istället lämna in hemuppgifter med annat innehåll. Den slutliga rapporten kommer sedan att bestämma betyget på kursen utifrån en bedömning av dess språk, innehåll, typografi och den muntliga presentationen.

Hederskodex för Nadas kurser.

Lärare


Per-Anders Forstorp, kursansvarig, ansvarig för grupp 1 & 4, forstorp@kth.se, 08 -790 6680 (rum 1615)

Jonas Moll, ansvarig för grupp 6, jomol@kth.se, 08 - 790 66 83 (rum 4531)
Richard Nordberg, ansvarig för grupp 3, richard@lib.kth.se, 08 -790 96 45

Thomas Oredsson, ståuppkomiker, föreläsare
Björn Thuresson, ansvarig för grupp 2 & 5, thure@nada.kth.se, 08 -790 95 38

 

Copyright © Sidansvarig: Per-Anders Forstorp <forstorp@nada.kth.se>
Uppdaterad 2008-05-16