Nada


-----

Kursanalys för 2D1212, Numeriska metoder och grundl programmering, 6p=9hp

Mål

Numeriska metoder är ett verktyg som kan användas inom andra områden. Kursens mål är att ge kunskap om och vana i att hantera ett antal grundläggande numeriska metoder. Detta inkluderar att kunna hantera några av de färdiga rutiner som finns. Man skall kunna dela upp sitt ursprungliga problem i väldefinierade delar, lagom stora så att man kan lösa dem med kursens metoder. Vi lär oss också att känna igen de fall som kräver lite speciell förbehandling av problemet och de sällsynta fall då mer avancerade metoder behövs, metoder som ligger utanför denna kurs.

Programmeringstekniken som ingår är grundläggande och mest inriktad på de kunskaper som krävs för att skriva datorprogram för de numeriska metoder som ingår i kursen samt kunskap och vana att använda MATLAB.

Kursupplägg och lärare

Kursen gavs under period 1-2, höstterminen 2007. Kursledare och föreläsare var Ninni Carlsund, NADA. Undervisningen var uppdelad till 17 föreläsningar, 15 salsövningar och 14 terminalövningar (om vardera 2 timmar). Ingen del av undervisningen är obligatorisk. Vid sals- och terminalövningarna var vi uppdelade i fyra grupper, övningsledare var Ninni Carlsund (2grp), Erik von Schwerin och Tommy Sundström. Vid terminalövningarna fanns dessutom ofta extrahandledare, framför allt Sara Zahedi, Oana Wiklund och Jon Häggblad, men även andra.

Kurskrav och examination

Kursen är uppdelad i en labbkurs och en tentamen. Labbkursen innehåller 6 mindre laborationer och ett större projekt. De mindre laborationerna redovisas muntligt vid datorsalen. Projektet redovisas genom ett miniseminarium och en skriftlig teknisk rapport. De tre studiemomenten i kursen är godkänd Lab1+2+3 (=1.5 hp), godkänd Lab4+5 (=1.5 hp), godkänd Lab6 (=1.5 hp) och godkänt projekt (=1.5 hp) och godkänd tentamen (=3 hp). Tentamen är på tre timmar, helt utan hjälpmedel, och redovisar dels teoretisk färdighet dels praktiskt tillämpning av de olika metoderna.

Kurslitteratur

Vi använde "MATLAB Programming for Engineers, 3rd Ed." av Stephen J Chapman (kallad PEng), "Grundkurs i numeriska metoder" av Peter Pohl (kallad GKN), "Exempelsamling i numeriska metoder" av Lennart Edsberg m.fl. (kallad EXS) samt häftet "Användarhandledning för Matlab version 6, på Nada, KTH". Böckerna är rätt olika till sin karaktär och olika personer graderar dem olika. Kombinationen får dock anses bra.

Siffror och statistik

Antal registrerade:  166
Antal aktiva:        153 (dvs gjort minst en laboration (=Lab1!)).

Av ovanstående 153 personer gick 139 upp på ordinarie-tentamen 071117.
87 klarade den direkt, 19 fick FX varav 15 kompletterat upp till betyg E.

Status  080115 (dvs efter första tentatillfället)
Godkänd tentamen:       102      67%     (3hp)

Godkänd Lab 1-3 :       134      88%     (1.5hp) 
Godkänd Lab 4-5 :       128      84%     (1.5hp) 
Godkänd Lab 6   :       136      89%     (1.5hp) 
Godkänd Lab 7   :       109      71%     (1.5hp) 

Helt klar labbkurs:     107      70%
Helt klara med kursen:   93      61%     

Total poängproduktion: 1066.5hp  78%     (9hp x 153 = 1377hp)


En tankeställare är att av de 140 som gick upp på ordinarie-tentamen var 102 helt klara med labbkursen. Av dessa 102 blev endast 16% underkända på tentan. Av de 38 som ej var klara med labbkursen blev 47% underkända på tentan.

Förändringar inför denna kursomgång

Kursen hade i år helt delats upp som olika kurser for Bio, K och BD, med separata grupper för övningar och labbar. Fördelarna var att alla visste exakt när och var undervisningen gavs och kurskamraterna var välkända hela tiden. Nackdelen är förstås att det blir mer känsligt. Är det bara 1 grupp som har övning i stället för 4 parallella grupper så blir det helt inställt om en lärare är sjuk. Med parallella grupper blir det då trängre i de övriga tre klassrummen.

Belastning, förkunskaper och kursinnehåll

Även i år har belastningen for teknologerna, fra på K varit stor. Förkunskaperna hos olika teknologer har varit valdigt varierande. Den inledande kurs som de haft har inte känts tillracklig. Kursinnehållet har känts nyttigt men inte ämnes-specifikt, vilket är svårt att uppfylla då 3 olika program samläser.

Inför nästa år

Kursen delas upp till olika kurser for Bio, K och BD. K flyttar den till senare i åk2, Bio flyttar den till åk3 och BD har kvar kursen på nuvarande tid. Det innebär i praktiken att BD och K får var sin egen kurs nästa läsår.

Mitt intryck av kursen

Den här kursen har fortsatt med samma mönster som tidigare år: osedvanligt många personer har inte följt det ordinarie schemat men ändå inte släppt kursen utan jobbat vidare i egen takt. Då till stor del med mindre handledning pga egna tider. Att detta sker i år igen betyder antingen att belastningen under perioden är för stor eller att man på BD, Bio och K har för vana att läsa mer med egen studietakt.

^ Upp till kursens hemsida.


Sidansvarig: <ninni@nada.kth.se>
Senast ändrad 28 augusti 2008
Tekniskt stöd: <webmaster@nada.kth.se>