bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap

Numeriska metoder, grundkurs 3

Kursanalys för numd07

Kursdata

Tid: period 1,(2) läsåret 07/08, september - november 2007.
Poängantal: 7.5, varav laborationer 4.5 poäng (labA 1.5p och labB 3p), tentamen 3 poäng.
Tentamen: ordinarietenta 22 okt, omtenta 12 nov-07 och 17 jan-08.
Föreläsningar: 24 timmar.
Övningar: 14 timmar, varav 12 timmar i form av storövning för hela D2. Sista tvåtimmarsövningen ersätts av föredragspass för studenterna.
Laborationer: två vanliga (labA) samt en av projektkaraktär (labB), totalt 20 timmar schemalagd tid. Projektet redovisas med rapport och föredrag. För betygsgrad A på kursen krävs ytterligare en uppgift.

Kursledare, föreläsare och övningsledare: Gerd Eriksson.
Antal registrerade elever: 130 (som redovisat minst en laboration).
Kurslitteratur: Numeriska algoritmer med MATLAB av Gerd Eriksson. Dessutom rekommenderades Numerical Computing with Matlab av Cleve Moler och Numerical analysis av Timothy Sauer.

Avklarade moment till och med 17 januari 2008:
Efter 1 tentamen (071022) var 87 godkända (67%)
Efter 2 tillfällen (080117) var 96 godkända (74%)
LabA: 127 godkända (98%)
LabB: 112 godkända (86%)
Prestationsgraden är 84% och examinationsgraden 74%

Mål: Se studiehandboken.

Faktiskt kursinnehåll: Dokumentation av kursen finns på kursomgångens webbsida.

Studentsynpunkter och kursledarens kommentarer

Kursenkäten besvarades av 47 kursdeltagare. 60% av studenterna har upplevt kursen som "ganska svår" medan övriga tyckt att den var "ganska lätt". 72% ansåg sig ha tillräckliga förkunskaper (något mindre än förra året). Intressant och meningsfull tycker alla utom fem. Boken NAM fick som tidigare år genomgående högt betyg. Endast ett fåtal köpte/studerade böckerna av Moler och Sauer.
Föreläsningarna var välbesökta. Kommentarerna i kursenkäten om föreläsningarna är blandade men överlag positiva. Lektionerna i övningssal var omtyckta men inte lika välbesökta, många jobbade hellre på egen hand i datasal med övnings- och labbuppgifter.
Laboration 1 tog för de flesta cirka 10 timmar. Laboration 2 är lite mer krävande; 40% har behövt 15-20 timmar eller mer (förra året var det 50%). Projektlabben med rapport och föredragsförberedelser har mestadels krävt omkring 20 timmar.
Anders Lindström, Jenny Tigerholm och Tommy Sundström som handledde vid laborationstillfällena var uppskattade med omdömen som duktiga, kunniga och trevliga; speciellt Anders "för att han förklarade väldigt pedagogiskt".
Ordinarietentan i oktober-07 speglade kursinnehållet väl, men tentamensresultatet var sämre än förra årets oktobertenta, endast 74% godkända av de 118 som tentade (ht-06: 84% godkända).

Nya betygsättningen

Det som betygsätts i kursen är den muntliga och skriftliga presentationen av laboration 3 samt tentamen. Tidigare har föredrag och rapport bedömts enligt skalan 1, 1.5, 2, 2.5, 3, vilket lätt ändrades till E, D, C, B, A. För tentan var det lite större omställning att gå från tidigare tre betyg (3,4,5) till den förfinade graderingen E, D, C, B, A; på tentalydelsen har det tydligt stått vilka betygsgränser som gällt (inga protester har hörts från studenthåll). Betyget F istället för U vållar inga problem, inte heller FX som direkt motsvaras av U* som vi använt för den som hamnat några poäng under godkäntgränsen på tentan och då fått möjlighet att komplettera till godkänt.
Betygen på tenta, föredrag och rapport viktas samman till ett slutbetyg enligt tabellen nedan med ett tilläggsvillkor för betygsgrad A "framstående". Här krävs förutom betyg B*, att man utför ett individuellt arbete, det kan t ex vara en extra labbuppgift eller en mer teoretiskt inriktad uppgift. Redovisningen är muntlig och då kontrollerar läraren att studenten i högsta grad uppfyller de sju punkterna i kursmålen i studiehandboken.

Föredrag+rapport:AAAB,AC,BB AD,BC,AE,BD,CC BE,CD,CE,DDDE,EE
Tenta: AB*B*B*BC
Tenta: BB*B*BCC
Tenta: CB*BCCD
Tenta: DBCCDD
Tenta: ECCDDE
Det har gått förvånansvärt smidigt att införa den nya betygsättningen i kursen.

Förändringar sedan förra kursomgången

Förra året hölls föreläsningarna gemensamt för D, E och SU-studenter, i år fick kursen för D egna föreläsningar. Annars skedde inga större förändringar.

Planerade förändringar inför nästa kursomgång

Ny kursledare eftersom Gerd går i pension. Kursen kommer troligen att ha gemensamma föreläsningar med DN1240 för E och SU-kursen.

Copyright © Sidansvarig: Gerd Eriksson <gerd@nada.kth.se>
Uppdaterad 2008-02-13