bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap

Numeriska metoder, grundkurs 3 för D2 (7,5 poäng)

Information för numd08

Senaste nytt

Regnbågslinje

Kursansvarig var Henrik Eriksson (henrik@nada.kth.se). Officiellt var Henrik också föreläsare men i verkligheten var det oftast Gerd.

Kursschemat går på måndagar och torsdagar.
Övningsledare och handledare i datasal var Henrik i sal E2 må 13-15,
Jonatan Freilich (jonatanf@kth.se), sal D31 må 13-15,
Jenny Tigerholm (tige@kth.se), sal D32 må 13-15 och 15-17.
Handledare vid labbtillfällena i datasal var också Marcus Petersson (mepeter@kth.se) och Gerd Eriksson (gerd@nada.kth.se).

Kursinnehåll

Några exempel på förkunskaper. Idéer och begrepp, Matlab, effektiva algoritmer för linjära ekvationssystem, kondition, minstakvadratmetoden för överbestämda system och linjär modellanpassning, interpolation med polynom, kubiska splines och bézierkurvor, tillförlitlighetsbedömning, derivataapproximationer, finitadifferensmetoden, numerisk integration, lösning av ekvationer och ickelinjära ekvationssystem, ickelinjär modellanpassning, minimering med gyllenesnittetsökning, numeriska metoder för differentialekvationer, begynnelse- och randvärdesproblem.

Kurslitteratur

  • Gerd Eriksson, Numeriska algoritmer med Matlab, NAM (50 kr).
  • Edsberg m fl, Exempelsamling i numeriska metoder (40 kr).
  • Kursbunt som innehåller kursplan, MÖ-uppgifter med facit, laboration 1 och 2, 50 teorifrågor och rosa formelsamling (10 kr).
NAM, exempelsamlingen och kursbunten kan köpas på Nadas studentexpedition, Osquars backe 2 plan 2.
För fördjupning rekommenderas följande böcker (som även används i påbyggnadskursen DN2220 Tillämpade numeriska metoder 1):
  • Timothy Sauer, Numerical Analysis (Pearson, 2006, ISBN 0-321-26898-9),
  • Cleve Moler, Numerical Computing with Matlab (SIAM, 2004, ISBN 0-89871-560-1) ca 400 kr i kårbokhandeln,
    Läsanvisningar till Moler och Sauer.

Registrering, datorinitiering och kurskatalog

Du måste vara kursvalsregistrerad vid kansli CSC på DN1241 för att få tillgodoräkna kursen. Vi bokför labbar och tenta i res-systemet, därför är det viktigt att du ger kommandot
res checkin numd08
Med kommandot res show numd08 kan du se godkända labbar.
För att få tillgång till kurskatalogen och annat kursspecifikt ska du ge kommandot course join numd08
När du är klar med kursen ska du skriva course leave numd08
Kurskatalogen är /info/numd08
Kurskatalogens Matlabfiler finns också tillgängliga härifrån.
Bra Matlab-information finns under rubriken Getting Started.

Kursuppläggning

Detaljerat schema för D2-kursen finns i kursplanen. Tolv föreläsningar och sex salsövningar är schemalagda i period 1. Varje vecka finns två labbtillfällen (torsdagar 13-15 och 15-17) med tillgång till handledare. Tentamen ligger efter period 1.
Efter tentan återstår en översiktsföreläsning samt många labbtillfällen för arbete med sista labben och slutligen ett tvåtimmars föredragspass (ersätter sista övningstillfället).
Allmänhandledning finns vissa tider.

Examination

Kursen har tre obligatoriska moment i Ladok:
  • LABA, 1.5 hp (högskolepoäng), omfattar laboration 1 och 2.
  • LABB, 3 hp, laboration 3.
  • TEN1 3 hp, tentamen.
Laborationerna gäller numeriska tillämpningar med Matlab. De två första labbarna kan tillsammans ge fyra bonuspoäng till tentan. Den tredje labben består av en projektuppgift som kräver tillämpning av flera numeriska algoritmer och redovisas ett par veckor efter tentan med föredrag och skriftlig rapport som båda betygsätts i skalan: A="framstående prestation", B="mycket bra", C="bra", D="tillfredsställande", E="tillräckligt, prestationen uppfyller minimikriterierna men inte mer", FX="otillräckligt, kräver kompletterande insats".

En tretimmars skriftlig tentamen ligger efter period 1, onsdag 22 okt kl 10-13 i Q-salar.

Tentan omfattar kursinnehållet (alla föreläsningar och övningar före tentan samt laborationerna 1 och 2). Tentan består av en teoridel (10p) utan hjälpmedel samt en problemdel (25p) med rosa formelsamlingen som enda hjälpmedel. För godkänt (betygsgrad E) krävs minst 20p inklusive bonuspoäng (max 4p) från laborationerna 1 och 2, övriga gränser är 23 (D), 26 (C), 29 (B), 32 (A). Den som har FX på tentan (17-19p) kan få komplettera till betyg E inom tre veckor efter det att tentaresultatet meddelats.

Betygen på tenta, föredrag och rapport viktas samman till ett slutbetyg enligt tabellen nedan med ett tilläggsvillkor för betygsgrad A "framstående". Här krävs, förutom att du uppnått betyg B*, att du utför ett individuellt arbete, det kan t ex vara en stjärnmärkt lab3B om du gjort lab3A tidigare eller en mer teoretiskt inriktad uppgift. Redovisningen är muntlig och då kontrollerar läraren att du i högsta grad uppfyller de sju punkterna i kursmålen i studiehandboken.

Föredrag+rapport:AAAB,AC,BB AD,BC,AE,BD,CC BE,CD,CE,DDDE,EE
Tenta: AB*B*B*BC
Tenta: BB*B*BCC
Tenta: CB*BCCD
Tenta: DBCCDD
Tenta: ECCDDE

Kursutvärdering

I slutet av kursen görs en kursenkät. Den är viktig för att vi ska få en god uppfattning om hur kursen har fungerat ur studentsynpunkt. Utvärderingsresultatet ger besked om vilka förbättringar som behöver göras och utgör underlag för kursanalysen. Förra årets kursanalys finns här.

Här finns frågorna på årets kursenkät:
Copyright © Sidansvarig: Henrik Eriksson <henrik@nada.kth.se>
Uppdaterad 2009-08-28