Johannes Olegård

Säkerhets- & Digital-forensisk Analys av ett Sakernas Internet smarthemsekosystem

Sammanfattning

Det så kallade Sakernas Internet (eng. “internet of things”, IoT), området, där olika enklare enheter ansluts mot internet i stort antal, är en pågående och ökande trend. IoT-enheter har utsatts för, och utnyttjats i, cyber attacker som i exempelvis det så kallade “Mirai botnet”. Allt fler IoT-relaterade brott kan förväntas i framtiden, speciellt eftersom antalet IoT-enheter blir allt fler och mer diversifierade.

I projektet beskrivet i den här uppsatsen undersöks säkerheten i ett IoT ekosystem utifrån två aspekter: “security testing” (säkerhetstesting) och “digital forensics”. På svenska kalls digital forensics för “IT-forensik” (kriminalteknik inom informationsteknik) eller digital-forensik.

Security testing användes för att hitta sårbarheter i det undersökta IoT ekosystemets olika applikationsprogrammeringsgränssnitt.

Tre olika verktyg av typen “Security Application Testing Tools” (SAST) användes i undersökningen för att granska den koden som motsvarar moln-delen av systemet. Utöver de tre verktygen, undersöktes systemet också manuellt. Den manuella undersökning utgick från de listor av vanliga typer av sårbarheter som finns publicerade av organisationen Open Web Application Security Project (OWASP). Resultatmässigt hittades flera allvarliga sårbarheter i systemet.

Digital forensics-delen av projektet bestod av ett experiment där en Android telefon, sex IoT-enheter (två från det ovannämnda IoT ekosystemet) och fem motsvarande Android appar undersöktes. Experimentet bestod av att utföra olika handlingar i apparna (till exempel att skicka ett kommando till en IoT-enhet), och sedan av att leta bevis för de handlingarna. För att hitta bevis undersöktes innehållet på telefonen och innehållet på en av IoT-enheterna.

Slutsatsen av experimentet är att bara få och begränsade bevis kunde hittas. Utmaningarna som påträffades i experimentet jämfördes med utmaningarna beskrivna i forskningslitteraturen inom digital forensics.