Rescensioner

Här hittar man små korta rescensioner. I allmänhet skrivna av mig själv. Än så länge är det mest anteckningar om vad jag tänkt skriva om.

Böcker

Tobler, "Fighting with the German longsword". Tobler presenterar sina tolkningar av ett antal tekniker ur främst tyska fäktmanualer. Tolkningarna är baserade på ett stort antal manuskript, vilket är uppfriskande och känns som ett bra angrepssätt (kanske för att vi gör på det sättet själva). Teknikerna presenteras med förklarande text och fotografier. Den stora styrkan är att det för det mesta är enkelt att förstå vad Toblers tolkning är (även om man kanske inte hade tolkat det precis så själv).

Boken innehåller främst långsvärdstekniker, men det ingår även ett par obeväpnade tekniker och lite spjut (även om dessa av naturliga skäl ser ut precis som halvsvärdstekniker). Tobler har även sammanfattat hur en del av teknikerna kan hänga ihop i flödesscheman (gör motståndaren detta, gör såhär, gör han något annat, gör såhär osv.), vilket är rätt bra. Fotografierna som illustrerar teknikerna är ganska bra, även om de ser lite stela ut ibland (men det är mycket bättre än i Toblers förra bok).

På det hela taget är det en rätt bra bok, främst för att man för en gång skull begriper vad författaren menar.

Wagner, Hand & Kelsey, "Medieval Sword & Shield: The Combat System of Royal Armouries MS I.33". I denna tas strid med svärd och bucklare upp som det beskrivs i det hittills äldsta kända manuskriptet på området. Tolkningarna illustreras med fotografier, där utövarna dock ser väldigt stela ut. Enligt Neil, som tränat med Wagner, så kan dock Wagner (en av dem i bild) slåss, så det är väl fotograferandet som ställt till det.

Det var rätt länge sedan jag läste boken, men jag vill minnas att jag tyckte den var rätt bra, även om det var lite svårt att förstå vissa delar av den. Gillar man svärd och bucklare är den väl värd att sikta på, eftersom det inte finns så många andra böcker på området. I.33 finn i och för sig att få tag på med engelska översättningar till större delen av teknikerna helt gratis på Internet också.

Svärd

Del Tin 2172, rapir av modell ca. 1620. Fungerar för sparring, om man sågar av den allra smalaste spetsen (en decimeter ungefär, annars viker sig svärdet där och förblir vikt). Man måste förstås också åtgärda spetsen på något sätt, så inte folk dör. Blir S-formad efter en tids användning, och efter en längre tids användning förblir klingan böjd efter ordentliga träffar. Hjaltet blir missformat (och skramlar mycket) ganska lätt och är rätt tungt jämfört med andra värjvarianter. Nu har korgens delar även börjat falla isär (en svetsfog som släppt) på min värja.

Albion Sempach, långsvärd med stötanpassad (mot rustning alltså) klinga. Hugger helt ok, ser mycket trevligt ut. Stöter som en gud. Svärdet väger inte speciellt mycket och är inte så värst långt för ett långsvärd.

Albion Brescia Spadona, långsvärd med rätt bred egg. Hugger som en gud. Något obekväm knapp.

Vill man framföra synpunkter på innehållet eller komma med förslag på annat som bör vara med går det bra att maila till Jonas, men det är sällan någon som faktiskt gör det (tre personer, hittills).