Neils äventyr i staterna

ARMA-läger i USA

Den 27: e till 29: e juni 2003 höll ARMA sitt första internationella träningsläger i Pulaski i norra delen av delstaten New York. Pulaski är en liten stad med cirka 2500 invånare som lever mest på jakt- och fiskeintresserade turister. Den brukar kallas laxfiskets huvudstad (av invånarna).

Jag anlände redan på kvällen tisdagen den 24: e juni, flygbiljetterna blev över tvåtusen kronor billigare om man stannade en hel vecka. Jag blev glatt överraskad när två deltagare till anlände redan nästa morgon. Det var Jared från Wisconsin i mellersta USA och Bart från Polen. Vi fördrev tiden med att besöka ett engelskt fort från 1750-talet som ligger vid Lake Ontario en timmes bilfärd norrut från Pulaski. När vi kom tillbaka till bed and breakefast stället där vi bodde hade John Clements och några till anlänt.

Torsdag den 26: e juni, efter en lugn morgon gick vi ut efter lunch och sparrades med vadderade vapen. Jag vill nu passa på att avliva myten att vi i Stockholm slår extra hårt. Jag sparrades med major Tim Sheetz som nyligen anlänt från sin postering i Syd Korea. Hans hugg var inte att leka med, bra stötar också. Han var dessutom mycket bra på närstrid med dolk.

Tim &
	Neil
Neil och Tim Sheetz sparrar.

Det egentliga lägret började på fredag morgon med ett introduktionspass i messer med Hans och Alex från Tyskland. Många av deras tekniker går ut på att blocka en inkommande attack och behålla kontakten med motståndarens vapen och sen stöta mot ansiktet. Eller att snabbt ta ett steg 45 grader framåt åt vänster och flippa runt vapnet så att man träffar med baksidan mot hans hand eller svärd. Avsluta lämpligtvis med stöt eller skärande hugg mot ansikte eller hals. Det är också viktigt att snabbt känna av om fienden är svag eller stark, så man vet om man ska trycka bort hans vapen eller gå runt det. Efter messer kursen var det dags för Bart att gå igenom grunder i långsvärd med utgångspunkt från Codex Wallerstein. På kvällen var det ett föredrag om svärdets historia från Trojanska kriget fram till slutet av 1600-talet.

Tim &
	John
Tim Sheetz och John Clements slåss.

Lördagen började med att Tim Sheetz och Jacob Norwood genomförde sin "Prize Playing", en sorts gradering. Det går till på följande sätt: Den som ska graderas står i ett avgränsat område och alla andra står på kö för att slåss mot honom. Han får då sparras med vadderade vapen, med minimal vila i cirka 45 minuter mot utvilade motståndare med olika vapen, t ex långsvärd, svärd och bucklare, bara enhandssvärd osv. Sen går man över till halvfarts sparring med träsvärd. Detta görs för att visa att man kan sparras kontrollerat mot motståndare som befinner sig på olika kunskapsnivåer. Som avslutning blev det stålvapenstrid mot John Clements. Allt som allt blev det ungefär 80 dueller på en timme och tjugo minuter. Krav för att bli godkänd är att man vinner minst 60 % av striderna. På eftermiddagen höll Clements i en lektion i svärd och bucklare. Det var en förkortad version av den han höll i Stockholm våren 2003. Sen var det grillfest med korv, hamburgare och biffar till middag. Efter middagen visade två inbjudna gäster från US Army Rangers prov på arméns närstridstekniker. US Army har på senare år börjat studera de gamla europeiska obeväpnade, dolk och långsvärdsmanualerna. De håller också på att utveckla en ny bajonett som är bättre lämpad att hugga och skära med än nuvarande modell, som är primärt ett stickvapen. Armén vill också distansera sig från marinkårens "japocentriska världsbild".

strid i
	rustning
Strid i rustning.

På söndagsmorgonen hade några medlemmar från ARMA Virginia Beach en uppvisning i strid i helrustning. De visade tekniker hämtade från Fiore dei Liberis manual Flos Duellatorum från 1410. Det var mycket intressant att se hur teknikerna förändrades när kombattanterna hade rustning på sig. Exempelvis så minskar synfältet och rörelserna begränsas något. Detta gör att tekniker som "mördarslaget", alltså att hålla svärdet i bladet och slå med parerstången, fungerar alldeles utmärkt. Samma teknik utan rustning är ganska lätt att komma undan. Sen blev det fortsättningskurs i messer med tyskarna. Vi började med grundläggande fallträning eftersom vi skulle gå igenom nertagningar och kast. Som avslutning höll Clements ett för honom ganska kort föredrag om kampkonstens utveckling under medeltid och renässans och nedgången under 1800-talet som ledde till sportfäktning.

Jag tycker att lägret var oerhört roligt och givande. Det bästa var att få träffa så många hängivna och duktiga människor från många länder och med olika bakgrund. Alla var dessutom väldigt trevliga och vänliga.

Neil Nockert

Vill man framföra synpunkter på innehållet eller komma med förslag på annat som bör vara med går det bra att maila till Jonas, men det är sällan någon som faktiskt gör det (tre personer, hittills).