bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap

KTH CSC

http://www.csc.kth.se/

Presentation från KTH CSC och Nada
Skolan för Datavetenskap och kommunikation, CSC, bildades 2005 genom en sammanslagning av institutionerna för Numerisk analys och datalogi, Nada, Tal, musik och hörsel, TMH, samt avdelningen för språk och kommunikation vid KTH. Nada, vars verksamhet inom de två akademiska ämnena datalogi och numerisk analys är integrerad i skolan, är även fortsättningsvis en institution inom den naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet. Vi bedriver grundutbildning, forskarutbildning och forskning i beräkningsvetenskap, datalogi, medieteknik, människa-datorinteraktion, talteknologi, musikakustik och språk på KTH och vid Stockholms universitet. Skolan är dessutom värd för två forskningscentrum, Centrum för Autonoma System, CAS och Centrum Talteknologi, CTT. KTH CSC är också värd för Parallelldatorcentrum, PDC och nätverksgruppen KTH Network Operation Centre, KTHNOC.

Grundutbildning
CSC har ett huvudansvar för de två 180p civilingenjörsprogrammen Datateknik (140 platser) sedan år 1983 och Medieteknik (60 platser) sedan år 1999 samt ett 120p ingenjörsprogram i Medieteknik (50 platser) sedan år 2000. På SU infördes huvudämnena datalogi år 1993 och beräkningsteknik år 1999 och Nada har ett stort ansvar för matematisk-datalogiska linjen sedan år 1977. Under de senaste åren har vi utvecklat tre olika magisterprogram, som bygger på kandidatnivå (120p), och som utgörs av ett års kursinläsning på 40p och en termins examensarbete på 20p.

Det internationella magisterprogrammet i Scientific Computing startade ht 1997 och hittills har ca 100 studenter från drygt 30 olika länder i hela världen examinerats. Det kommer redan år 2006 att utökas till en tvåårig magisterutbildning, från år 2007 en masterutbildning. Vår förhoppning är också att som koordinator få medel till och genomföra ett gemensamt masterprogram med några andra europeiska universitet inom EU-programmet Erasmus Mundus.

Magisterprogrammen i Datalogi och i Människa-datorinteraktion vid KTH är i en uppbyggnadsfas sedan starten hösten 2004. Dessa ersätts från år 2007 med 40p magisterprogram, som inte minst kan ge större stadga åt fort- och vidareutbildningen.

Skolan ansvarar dessutom för 13 kompetensinriktningar och specialiseringar, varav Affärsutveckling och medieteknik, AFM ges i samarbete med Handelshögskolan (HHS) och Biomedicinsk teknik ges i samarbete med Karolinska Institutet (KI).

CSC har också ansvar för utbildning inom många civilingenjörsprogram, ingenjörsprogram och magisterprogram vid andra skolor på KTH, samt för fort- och vidareutbildning. Vi ger cirka 180 kurser med 1 300 årsstudieplatser fördelat på fler än 11 000 kursplatser och 250 examensarbeten. Våra huvudområden är beräkningsvetenskap (30 kurser), datalogi (50 kurser), medieteknik (30 kurser), människa-datorinteraktion (30 kurser), tal- och musikteknologi (10 kurser) samt språk (33 kurser).

Forskarutbildning
På CSC finns ca 100 doktorander varav ca 60 i datalogi och 20 i numerisk analys. Årligen examinera 15-20 doktorer och 10-15 licentiater.

Forskning i numerisk analys
Forskningen i numerisk analys har traditionellt koncentrerats kring numerisk lösning av differentialekvationer med tillämpningar. Gruppen arbetar med modeller med stort skalspann inom ämnen som strömningsfysik, materialfysik, biovetenskap och systemekologi i samarbete med andra institutioner på KTH och UU. Tidigare skedde detta bland annat inom Psci, Parallel and Scientific Institute och PDC, numera bland annat inom KCSE, KTH Computational Science and Engineering samt CIAM, Center for Industrial and Applied Mathematics.

Forskning i datalogi
Forskningen i datalogi sker inom tre inriktningar: beräkningsbiologi, datorseende och robotik, teoretisk datalogi.

- Några specifika områden i datalogi med inriktning mot beräkningsbiologi där vi har väsentlig verksamhet är: komparativ genomik, genreglering och cancer, bioinformatik, biofysikaliska modeller för genreglering, komplexitet i fysik, datalogi och biologi, cellsimulering och subcellulär signalering, modellering av senso-motorisk och neuromekanisk interaktion, nervsystemet och hjärnan, neurala beräkningar.

- Forskningen i datorseende omfattar ett brett spektrum av problem från lågnivåbearbetning av bilder och bildsekvenser för särdragsextraktion och analys av bilder med hjälp av fysikaliska och geometriska modeller till högnivåanalys för igenkänning av objekt i bilder och principer för “seende system” t.ex. i form av robotar som “ser” med hjälp av kameror.

Verksamheten i robotik bedrivs väsentligen inom CAS, Centrum för autonoma system i samarbete mellan fyra institutioner på KTH. Forskningen är idag inriktad på utveckling av s.k. autonoma system, dvs system som autonomt fungerar i en vardaglig miljö där de också samverkar med människor.

- Teorigruppens huvudsakliga intresse återfinns inom de teoretiska aspekterna av datalogin. Några specifika områden där vi har väsentlig verksamhet är inom approximationsalgoritmer, formella metoder för dator- och informationssäkerhet, krets och beviskomplexitet, kryptografi och språkteknik.

Forskning i människa-datorinteraktion, MDI
På Nada har MDI utvecklats ur datalogi, men är sedan 1998 ett eget akademiskt ämne.

Avdelningens styrka är utan tvivel den multidisciplinära kompetens som byggts upp under många år. Några av de forskningsområden som varit mest livaktiga inom CID, Centrum för användarorienterad IT-Design, och IPLab under den senaste 10-årsperioden är användarcentrerad design, utveckling och utvärdering av IT-stöd på arbetsplatser, datorstött samarbete/communities, språkteknologi/ stöd för skrivande, avancerade perceptuella gränssnitt, visualisering, människa-robotinteraktion, datorstöd för lärande och för interaktivt berättande samt interaktiva lärmiljöer.

Copyright © Sidansvarig: Informationsred <infomaster@csc.kth.se>
Uppdaterad 2006-06-12