Jacob Carlbaum och Daniel Eriksson

Surfplattor som läromedel i grundskolan

-         Läs- och skrivinlärning med hjälp av surfplattor

 

Sammanfattning

Surfplattor har blivit allt vanligare som hjälpmedel i hemmet, arbetet och nu även i grundskolan sedan de lanserades 2010. Sollentuna kommun har beslutat att fram till 2013 införa digitala plattformar i alla grundskolor i kommunen och även utbildningsförvaltningen har beslutat att låta 13 skolor i Stockholmsområdet prova surf-plattor i undervisningen. De är bland de första skolorna i Stockholmsregionen som har tagit detta beslut. Utöver dessa skolor finns det ett antal skolor som använt sig av surfplattor sedan Apples lansering av deras modell av surfplatta, iPad.

 

Den här rapporten är en undersökning om hur elever i årskurs ett använder surf-plattor och vilka skillnader det finns med denna plattform som hjälpmedel i inlärningen av läs- och skrivförmågan, jämfört med traditionella läromedel så som papper och penna. För att undersöka detta har vi observerat olika klasser som använder sig av surfplattor i undervisningen idag och talat med personer med kunskap inom området och studerat litteratur inom temat.

 

Det resultat vi har kommit fram till visar att det finns ett starkt engagemang hos lärarna på de skolor som använder sig av surfplattor i undervisningen och att det finns en klar plats för surfplattorna i skolornas utveckling av inlärningsmetoder. Det finns dock vissa parametrar som bör tas med i beräkningarna när man ska besluta om huruvida surfplattorna passar i den skolform som den planeras an-vändas i. Med dessa parametrar i åtanke kommer det vara lättare för skolorna att se huruvida surfplattor passar just deras undervisning eller om de måste byta inlärningsmetod för att kunna applicera surfplattan i läs- och skrivinlärningen.