Carl Ahrsjö och Tommy Roshult
Med många kursvalsmöjligheter är det lätt att som KTH-student uppleva beslutsångest inför kursvalen. Eftersom ett kursval kan ha stor effekt på hur studenters framtida studier och/eller yrkesliv kommer att se ut så är beslutsångesten många gånger befogad. Samtidigt som studenter har svårigheter med att fatta sina kursvalsbeslut, så varierar antalet sökande till de valbara kurserna från år till år. Detta medför svårigheter för de kursansvariga eftersom resurskraven ständigt ändras.
Det finns flera teorier kring beslutfattandet, dels kring dess olika tidsrelaterade stadier såväl som dess olika vanemässiga stilar. Med hjälp av teorier kring habituella beslutsstilar i olika tidsperioder, som undersöktes med två enkätundersökningar och en fokusgrupp, och statistikutvinning ur en databas innehållandes kursvalsdata har vi i denna rapport studerat hur studenterna resonerar kring kursvalen och vad som påverkar deras beslutsfattande. Detta för att ge en bättre inblick och förståelse för studenternas situation samt för att undersöka vad varierande antal sökande till vissa kurser och inriktningar kan bero på.
Resultaten från undersökningen visar att studenterna på medieteknik ofta upplever svårigheter med att välja sina valbara kurser. Många studenter upplever att den informationen som finns på kurshemsidorna är knapphändig och efterlyser därför ett övergripande förtydligande av kursinformationen. Därför förlitar sig majoriteten av studenterna i de lägre årskurserna på de äldre studenternas kursvalsråd. Databasanalysen visar bland annat att matematikbetygen har en påverkan på vilken inriktning (och dess tillhörande valbara kurser) som studenterna väljer.