97 | 98 | 99 | 00 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 1 | 4 | 3 | 6 | 7 | 13 | 2 | 1 |
Om du svarade nej, vad anser du att du saknade?
Matmatik, hade väll sovit för mycket genom gymnasiet
---
Matematikkunskaper
---
Förmågan att plugga på rätt sätt, men det gjorde jag redan i gymnasiet.
---
Matematisk vana. Jag hade stora problem med matematiken (och har fortfarande det). Detta ledde till att jag bytte till att studera japanska och lingvistik i stället i 3 år innan jag kom tillbaka för att försöka igen.
Eventuell kommentar:
Lägsta nivån är alldeles för låg. Tycker att ca 30 procent av de som går på KTH inte skulle gå på där egentligen.
---
Kurserna var bra och många roliga, administrativ information var mycket svår att få och många man frågade hade inte någon aning, typ hur man skulle ta examen, vilka kurser måste jag läsa, vad är en inriktning.
---
Hade gärna sett mer utbildning av praktisk karaktär.
---
Jag var ett blankt papper i en snöstorm innan jag började utbildningen, nu kan jag ju faktiskt en hel del nyttigt.
---
Jag valde senare delen på civilingenjörsprogrammet istället för ett engelsspråkigt masterprogramm eftersom jag uppskattade mycket friheten att bestämma själv vilka kurser jag läser.
---
Data innebär i princip enbart programmering. Jag trodde det fanns andra aspekter som tex hårdvara och mer praktiska kunskaper som tex nätverk, databaser mm. Databaser går att läsa som tillval, men alla blir stöpta in i just programmerarrollen. I slutändan var det dock rätt väg för mig att gå även om jag inte arbetar direkt med programmering idag.
---
Lite för lätt ibland. En del kurser har blivit för triviala och en del kurser passade inte riktigt in.
---
Jag var oförberedd på mängden matematiska studier, men fann denna del av utbildningen mest spännande och utvecklande.
---
Jag förväntade mig mer praktisk datakunskap (programmering) och mindre matematik. Nu under mitt arbete använder jag sällan matematik högre än den som återfinns inom Lin alg och Envar.
Eventuell kommentar:
Högt, men nödvändigt
---
Tempot var ojämnt, ibland var det lagom, ibland för lågt.
---
Har läst mcket individuellt, var elitidrottare när jag började sedan har jag läst en annan utbildning parallellt och sedan jobbat.
---
Har som många andra haft både upp och nergångar. Under 2004 var jag väldigt nära att hoppa av på grund av att jag inte hade tagit de första mattekurserna och fått problem med csn boende, men sedan har kurserna varit så intressanta att tempot har känts relativt lågt och därför har jag kunnat jobba ikapp en hel del kurser som jag låg efter med.
---
Minns att andra året var extremt körigt med många labbtunga kurser samtidigt som t ex programmeringsparadigm och numeriska metoder.
---
Helt galet att läsa kurser samtidigt som baseras på varandra.
---
Tyngre kurser håller ett extremt tempo, men i allmänhet var det bra.
---
Jag har ju kunnat läsa en 5-årig examen på 4 år.
---
Jodå, även om jag nog inte var helt mogen för det tempot när jag började.
---
Väldigt stor skillnad mellan kurser. Matematiken upplevdes mycket svårare, tyngre och snabbare än de flesta andra kurser.
Eventuell kommentar:
Jag hade väldigt mycket fritid, bitvis. Det var roligt, och jag lärde mig en hel del nyttigt om andra ämnen, men å andra sidan hade det nog gått att uppfylla motsvarande kompetenskrav på färre år.
---
Väldigt stor skillnad mellan kurser. Vissa kurser måste mer eller mindre läsas ensama medans andra kurser enkelt kan läsas paralellt
---
Ibland väldigt hög.. andra gånger ganska högt. Aldrig för låg om man bara räknar de första schemalagda åren, resten får man ju skylla sig själv om man tar på sig för mycket.
---
Jag hade svårt med språket i början. Men det var mitt eget val att läsa på svenska :)
---
Vid jämförelser med andra universitet var KTH-poängen (utan att överdriva) värda någonstans mellan 1,5 - 5 ggr så mycket. Det var alltid kurserna på KTH som var svårast, (men inte nödvändigtvis bäst). Arbetsbördan på KTH fick mig att må fysiskt dåligt många gånger. Ofta var det lektioner från 8 - 16. Fler lektioner gav generellt sett fler hemuppgifter och stundtals blev det helt galet mycket.
---
Tyngre kurser har riktigt hög arbetsbelastning, men i allmänhet var det bra.
---
Periodvis är det för hög belastning och periodvis för låg. Framförallt ojämn fördelning av arbetsbelastning mellan kurser som är lika många hp.
---
Vissa terminer körde det ihop sig lite men det är väl sånt som händer. Mycket berodde på vilka kurser jag valde.
---
Men det var värt det.
Annat, som exempel på kurs och önskad förändring i denna:
Mer projekt i större grupper.
---
Tycker blandningen är bra som den är
---
Vet inte hur det ser ut idag, men när jag gick kursen mjukvarukonstruktion hade jag Rand och han var väldigt enkelspårig. Nu när jag har börjat jobba märker jag alla grejer som faktiskt borde ha tagits upp i den kursen, som SVN och olika varianter av populära mjukvarukonstruktionsmetoder som inte bygger på 100 sidor dokumentation som t ex SCRUM.
Alltså mer fokus på hur det faktiskt funkar ute på ett företag. Kanske koppla in att man faktiskt gör uppdrag i grupp ute på företag så man får se hur det funkar.
---
Jag skulle gärna se mindre och mer praktisk matematik, och i stället för de mindre användbara matematiska verktygen (t.ex. styrkefunktionen i matstat, kommer aldrig att använda den, och mkt annat) så skulle jag se mer programmering och projekt.
Annat, som exempel på kurs och önskad förändring av examinationen i denna:
Rätt lagom, viktigt att inte kurserna blir för enkla att ta sig igenom bara. Gäller att hålla uppe nivån på utbildningen
---
Är ju faktiskt löjligt att ha tentor i programmeringstunga kurser. Idag använder alla bra editorer code completion och man får ofta ganska bra information från kompilatorer om vad som är fel, så det är onödigt att memorera en massa syntax, man blir inte mycket bättre programmerare för det.
---
kottare tid för de skriftliga proven. Personligen tycker jag att man lärde sig mest genom föreläsningarna (teori) och projektarbete (praktisk anvendning med egen fokus)
---
Ta bort Diskret Matematik. Vad ska man ha den till?! Den tillför ingenting utan blir bara korvstoppning för de flesta. Kurser som Logik och Diskret Matematik borde endast finnas som tillval, då de enligt mig bara intresserar en väldigt liten skara studenter och inte tillför en datalog någonting av värde. Kursen för analog el är vad jag vet redan struken. Tack.
---
Det är viktigt att examinationsformen passar ämnet. I matte passar tentor bra, men i organisations och kunskapsintentivt arbete (orkan) skulle det passa mycket bättre med inlämningsuppgifter.
---
Jag skulle gärna se en mer individuell utvärdering, speciellt inom matematiken. Mindre fokus på jättetentor på 4-5timmar och fler småskrivningar. Dels för att tenta riktad kunskap, och dels för att se till att studenterna pluggar genom _hela_ kursen.
Avnacerade Algoritmer och Kryptografins grunder t ex. båda tar upp samma teori för primtal och testning av primalitet. Ganska tråkigt när båda ingår i samma inriktning.
---
Matematik- och programmeringskurser kan i många fall med fördel kombineras.
"Kommunikation i ingenjörsvetenskap" borde kunna integreras in i andra kurser med rapporter, hellre än att skriva en dummy-rapport speciellt för den kursen.
---
ekonomi kurserna
---
Ingen kommentar!
---
Inga speciella.
---
Kurser i diff-int kan ju säkerligen kopplas ihop med någon labb i numeriska metoder för att visa på olika sätt att lösa uppgifter på (numeriskt och exakt)
---
Jag kan nämna MDI kursen som ett positivt exempel där man hade olika föreläsare från olika område (design, datavetare osv) som gav insyn i ämnet från deras perspektiv och det var mycket spännande.
---
den obligatoriska kursen i analog elteknik (som nu är borttagen) skulle behövt stora förändringar. Övningsuppgifterna i boken och uppgifterna på tentorna låg ofta långt över den nivå som föreläsningarna och exemplen i boken höll, vilket gjorde att i princip alla satt som frågetecken när man skulle göra övningsuppgifter eller tentor, vilket självklart ledde till att runt 90% fick underkänt på tentan. Jag hoppas framtida studenter slipper denna typ av kurser.
---
Tycker att det fungerade bra.
---
Det vore kul om linjär algebra kunde samordnas med en grafikkurs, så att man får både teori och tillämpningar.
---
Mekanik-kursen var väldigt rörig. Den finns nog inte kvar längre för D.
---
Jag tycker att man borde läsa kursen SF1906 Matematisk Statistik som sommarkurs då det var svårt att läsa den parallellt med andra kurser dels pga hur mycket arbete det var i den, dess höga svårighetsgrad och att ämnet var relativt annorlunda motför övriga matematiska kurser. Jag skulle nog aldrig klarat den kursen om jag inte gick sommarkursen på två veckor. Utöver denna kurs så var DD2387 Programsystemkonstruktion med C också en svår kurs att läsa tillsammans med andra kurser. Den var oerhört tidskrävande och labbarna hade hög svårighetsgrad. Jag kan däremot starkt rekommendera att folk läser den då den gav mig en väldigt bra förståelse för C språket.
---
Jag var nöjd med alla kurser jag läste på Datateknik
---
Matematisk statistik
---
Tycker att kurser har varit väldigt fristående från varandra, det vore kanske bättre att integrera kurserna mer så man får tillämpa saker man lär sig i vissa kurser mer direkt i andra. Kanske är svårt att organisera dock.
---
Det skulle vara bra om man kunde kombinera större projekt mer. Att man helt fritt skulle kunna kombinera databasprojektet med sin kand uppsats, eller MVK eller annat. Att man kan upplysas om att man kan bygga vidare på ett av sina tidigare projekt om man så vill. Självklart skulle ett vidarebyggnadsprojekt få högre slutkrav än ett projekt från scratch.
---
Vet ej.
Eventuell kommentar:
Lite för mycket för det program jag läst
---
Ganska dålig under grundkurserna, blev mer rapportskrivande på inriktningskurserna.
---
Mer fokus på att skriva rapporter, andra utbildningar har mer rapport-träning än vi på D
---
Kommunikationen var en riktigt dålig kurs. Det finns en annan kurs på om just att skriva texter som Richard Nordberg har. Den skulle vara mycket bättre tror jag. Dessutom borde fler kurser ha skriftliga inlämningsuppgifter istället för tentor.
---
Jag gillar att skriva, men med den mängd matematik som man måste plöja igenom slösades för mycket tid på det här, som gås igenom en hel del i både gymnasium och grundskola
Eventuell kommentar:
Den muntliga övningen i datasäkerheten var bra, likaså var Rand's INDA-övningar fruktansvärt jobbiga men fruktansvärt nyttiga (att behöva förklara sig på engelska medan man blir utskälld är nyttigare än man kunde tro då).
---
Retorik borde vara obligatoriskt eller åtminstone uppmuntras mer.
---
Samma som ovan
Eventuell kommentar:
Inte mycket av det
---
Har inget minne över att vi haft någon självreflektion ärligt talat. Däremot vet jag inte om jag skulle velat ha att det ingick i kurserna.
---
Det bästa sättet att växa på är att undersöka vad man saknar för tillfället. Det fanns nästan ingen sådan tid alls.
Eventuell kommentar:
Fler större projekt i grupp är ju bra, eftersom det är så man jobbar på riktigt.
---
Det är alldeles för många saker som jag bara kunde (och då med nöd och näppe) precis vid tiden för tentan. Jag tror att mer projektarbete/problemlösning (speciellt projekt av rimlig storlek, med både djup och bredd) vore en mycket bra idé.
---
Ibland borde man kanske inte få välja grupp själv. Risken är att man fastnar med en labbpartner som man inte passar med, men det går inte att byta när alla andra redan har en också. Då kanske det kunde vara bra om det byttes i nästkommande kurs.
---
Vi hade massvis av grupparbeten men jag skulle nog velat se att vi hade mer större projekt.
---
Man kommer sällan jobba själv efter skolan, grupparbete borde vara normen!
Eventuell kommentar:
grundkurserna har jag inte läst på KTH
---
Mer PRAKTISK matematik, och mer PRAKTISKA problemlösningsmoment skulle vara väldigt instruktivt och framför allt roligt!
---
Beror på vilka kurser man har valt.
Eventuell kommentar:
Vore kul med mer programmering.
---
För mycket teori
---
grundkurserna har jag inte läst på KTH
---
Lite mer programmering under basblocket skulle inte skada.
---
Vi hade massvis av programmering i kurserna men jag skulle inte ha något emot om det var ännu mer.
---
Min största besvikelse
---
Beror på vilka kurser man har valt.
Eventuell kommentar:
Hade vi något om hållbar utveckling?
---
Fanns en kurs men var inte obligatorisk, kanske vore bra
---
3C1330 var alldeles för mycket helt på egen hand.
---
Hållbar utveckling -- snacka om att vilja vara politiskt korrekt.
---
MVK:n kändes som att den hade kunnat vara mycket mer inriktad på hur saker o ting verkligen fungerar ute på ett företag på andra sidan valhallavägen. Inte hur det fungerade för 10 år sedan.
---
grundkurserna (och mjukvaruutveckling) har jag inte läst på KTH
Eventuell kommentar:
Vi hade inget om etik.
---
Känns irrelevant
---
Kan inte minnas att jag hållit på med någon form av etik alls.
---
Tycker inte det bör tas upp som separat fråga.
---
Vi hade ett etikmoment i början av utbildningen men utöver det hade vi inte någon etik. Jag saknade däremot inte detta ämne.
---
Etik är något som man som person ska finna. Samtal är nyttiga såklart, men tyckte att det kändes lite fånigt ibland.
Eventuell kommentar:
Hade inget om datasäkerhet.
---
Fanns som tillval, och det är väl bra så
---
Detta borde nog integreras mer i andra kurser.
---
Ingen alls i grundutbildningen. Sen i stort sett bara en kurs man kunde välja, men den var inte speciellt bra.
---
beror det inte på hur man själv väljer sin inriktning?
---
Jag skulle gärna sett att det var större fokus på säkerhet mer genomgående i många kurser. Jag tänker främst på Internet-/Webprogrammeringskurserna. Fokuset låg väldigt mycket på att få saker att fungera snarare än att göra stabila system.
---
Data borde vara fri. Inte låsas in. Men teorin är ju rolig i alla fall :D
Tekniker borde dock inte fostras till att tycka att data är något som borde låsas in bakom kryptering och brandväggar. (imho)
---
Om man valt att läsa kursen.
Eventuell kommentar:
Kändes som att det kanske fanns lite för många inriktningar att välja mellan.. fast å andra sidan kanske det är en bra grej.
---
man kan bestämma själv om man följer en given inriktning eller om man skapar sin egen.
---
Utrymmet aar bra som det aer, de kontrollmekanismer som finns skulle man kanske kunna fila lite till paa.
---
Med större möjlighet till val inom programmet skulle jag nog inte klagat så mycket på matematiken och saknaden av programmeringen, jag hade ju kunnat välja själv! Jag kanske inte ens hade slutat ett tag om så varit fallet.
Eventuell kommentar:
Lite för mycket fokus på teoretiska tillämpningar och mindre av de problem som dyker upp i arbetslivet
---
I vissa fall väldigt aktuellt, som t ex en massa kurser om programmering i parallella miljöer. Andra har känts väldigt inaktuella, som t ex MVK:n som mest handlade om en utvecklingsmetod som i stort bara gick ut på att skriva en massa dokumentation. Så funkar det oftast inte på mjukvaruföretagen nu.
---
Dessvärre mycket korvstoppning på KTH. Man klarar kurserna för att få sitt "körkort" och glömmer sen.
---
Många kurser är inte alls aktuellt. Kursledarna borde hålla sig uppdaterade. Jag hade förväntat mig att KTH skulle ligga i teknikens framkant, men så är det verkligen inte. Vissa tekniker och metoder som vi fått lära oss är uråldriga. T.ex. vattenfallsmetoden, den används ju inte alls längre...
---
Utbildningen aer ganska akademisk, paa gott och ont.
---
Många kurser börjar föråldras när man pratar om programmering. Vissa kurser för nya språk/tekniker bör läggas till.
---
För mycket, men som tidigare sagt mycket som jag varit tvungen att plugga som jag inte ser någon användning för alls.
Eventuell kommentar:
Beror ju på vilka val man gör
---
Ja, men inte utan självstudier och eget intresse. Ingen 5-årig utbildning tror jag kan ersätta gedigen nördighet.
---
Jag kommer aldrig känna mig färdigutbildad, men datateknikprogrammet har känts som en bra start.
---
jag har inte läst hela programmet
---
Exempel: När jag blev klar 2007 kunde jag inte ens skriva ett ordentligt SQL-kommando. Min arbetsgivare var snäll nog att låta mig lära mig detta. Mina kunskaper om hårdvara och nätverk var betydligt bättre innan jag började på KTH.
---
Väldigt stor inriktning på java, lite mer bredd skulle inte skada.
---
Framförallt har jag insett vilket område som jag brinner för.
---
Jag tyckte att mer riktade programmeringskurser saknades. Det hade varit bra att få välja lite djupgående kurser inom C eller C#.
Eventuell kommentar:
Det här är väl väldigt personligt, men det har känts som att det var mycket bättre och intressantare kurser på hösten än på våren. Har vart svårt att pussla in allt.
---
Det enda jag saknade var kognitiv psykologi på valhallavägen.
---
Vill ha mer om dynamiska programmeringsspråk. Vill ha tillbaka scheme som första datakurs!
---
Eftersom det var så få valbara så fick jag aldrig riktigt blodad tand för att titta efter så mycket dock...
Eventuell kommentar:
Då hade man fått bättre koll på vad kurserna innehåller
---
det finns ju studievägledningen som man kan vända sig till om man vill.
---
Jag visste vad jag ville då.
---
Jag tror att detta skulle ha varit av nytta.
---
Mer input är alltid bra
Eventuell kommentar:
Det behövs fler tjejer på datateknikprogrammet. Punkt.
---
det är ju så i allmänhet att få tjejer söker tekniska utbildningar (tyvärr). jag har inte upplevt någon "diskriminering" pga mitt kön eller min utländska bakgrund. däremot upplevde jag mycket hjälpsamhet med språkproblem i början. (att man får lämna in något på engelska t.ex. eller att man får ha en ordlista med sig i en tenta utan mycket krångel)
---
Viss kurslitteratur har varit tveksam där t.ex. chefen har benämnts med han och receptionist med hon (eller något liknande). Alldelles för få kvinnliga studiekamrater. Det vore kul med fler. För få kvinnliga lärare.
---
Jag aer noejd med att det inte fanns naagot genusperspektiv =P
Alla behandlades vad jag kunde se identiskt.
---
Datateknik är en mansdominerad utbildning, men det visste jag innan jag började.
---
Jag upplevde aldrig några problem här
Eventuell kommentar:
delvis kanske (någon gång besvarade jag en tenta på engelska osv).
---
Framförallt vissa labbassar tycks vara rädda för kvinnor och vågar inte förhöra i samma grad som de gör för mina manliga studiekamrater. Detta gäller bara vissa labbassar såklart.
---
Bortsett från någon dum kommentar av kurskamrater ibland, inga problem.
---
Jag förutsätter att jag blivit positivt särbehandlad som vit man.
Eventuell kommentar:
Nyckelfrasen är väl "där det är relevant" och det var det ju typ aldrig. Så logiskt sätt skulle jag väl svara i hög grad, men det verkar ju som att folk faktiskt problematiserade skillnader, vilket jag inte upplevt.
---
Var är det relevant? Luddig fråga.
---
Vi hade en tidigare genusforskare som lärare i mät/test av programvara
---
har inte upplevt situationer där etnicitet spelar roll i datavetenskap t.ex.
---
Jag förstår inte frågan.
---
De kurser jag laeste behandlade saellan den typen av maalgruppsanalys.
Jag aer inte oevertygad om att vi behoever studera hur skillnader i sexualitet paaverkar teknikutvecklingen.
Skillnaden i teknikanvaending mellan etniciter och nationaliteter skulle kunna vara intressant. Men har som sagt inte diskuterats. Utoever att japaner gillar robotar.
---
Det är möjligt att dom har gjort det men det är inget som jag har lagt på minnet.
---
???
---
Tvärt om, alla lärare var mycket jämställda i sina ställningstaganden.
Lite väl specificerad kanske, ger ingen större bredd
---
Det kändes som att man behövde mer fysikbakgrund för att finna inriktningen intressant. Jag mer eller mindre bytte inriktning efter ett tag, men fick ändå ihop tillräckligt med poäng för att kunna avsluta inriktningen.
---
De här kurserna gav mig mycket. Jag kunde gärna ha haft lite fler inriktningskurser och mindre diskret matematik och annan korvstoppning.
---
Det enda som kändes lite tråkigt var de vilkorligt valfria kurserna, skulle gärna fått vara åtminstone en till kurs bland dessa.
---
Vissa lärare har dock sänkt kvalitén på kurserna och gjort att jag valt bort vissa kurser för att slippa dåliga lärare.
---
Saknade fler kurser som Programmering under press.
---
Bästa delen av min utbildning (ganska självklart kanske)
Inom datalogihållet, men inte med det teoretiska djup som är grejen med teoriinriktningen.
---
Visserligen var exjobbet inom biomedicinsk teknik, men det var mycket beräkning- och datalogisaspekter i det så vet inte riktigt hur man ska klassificera det.
---
Det var mycket svårt att hitta. Jag hade inte riktigt tillräckliga förkunskaper trots att det vara datalogi, och det fanns inga hjälpmedel (program) av rätt typ att tillgå på KTH. Annars var det intressant och gav mig en fördel i arbetslivet.
---
Bra med handledningsgrupper för exjobbet men det måste fortfarande läggas mer vikt på exjobbet. För mig blev det som vilken uppgift som helst.
---
Både ja och nej. Jag fick ta med väldigt mycket som jag lärt mig (inom min inriktning) i mitt examensarbete men arbetet var främst inte inom ämnesområdet.
---
Direkt koppling
I vilket land gjorde du dina utbytesstudier:
USA
---
USA
---
Schweiz
---
Jag kom som utbytesstundent till KTH (från Tyskland) och skrev mitt kandidatexjobb här (för universitetet i Tyskland)
---
Japan, vid tvaa separata tillfaellen.
---
USA
---
Tanzania.
---
Australien.
---
Japan. Jag läste Japanska, lingvistik och tekniska ämnen.
Studenter i Japan laeser inte bara kurser, utan forskar aeven en hel del med vaegledning av sin professor.
Det har funnits onoedigt stora svaarigheter med att tillgodoraekna den typen av studier.
Aeven hur "inriktningar baserat paa utlaendska studier" hanteras behoever ses oever. Administrationen har varit svaarare aen den borde vara, och jag har foerlorat mycket tid i de haer processerna.
---
Bland det bästa jag gjort.
---
Bästa terminen i min utbildning!
---
Jag skulle aldrig kommit tillbaka till KTH om det inte vore för mina år i Japan. I Gifu började jag fundera på KTH igen, och då jag läste AI, matte och andra tekniska ämnen vid Keio Gijuku så bestämde jag mig för att komma tillbaka.
Om du svarat ja, vilka är de främsta skälen till förseningen?
Uppehåll pga arbete
---
Jag var lite långsam med att skriva min exjobbsrapport.
---
Blev uttråkad och kände att jag hade för mycket fritid någonstans i 2an-3an, tog på mig mer och mer kår- och sektionsengagemang och läste lite ekonomi parallellt. Lämnade lite labbar från hösten 2006 och fick sedan heltidsjobb medan de ännu inte var klara. Fick för mig att jag skulle ta 300-poängsexamen tills jag insåg hur jobbigt det skulle bli att bli färdig. Ångrar ingenting, hade jag bara kört på rakt igenom utbildningen hade mitt CV varit hälften så långt och jag hade inte haft något att prata om på mina första riktiga anställningsintervjuer.
---
Examensarbetet hann inte bli klart före sommarlovet.
Sedan råkade ni glömma att informera om vilka kurser som kan räknas med i examen, så jag saknade 1 poäng på slutet. Mycket roligt.
---
Som ovan elitidrott, annan utbildning samt jobb senaste 5 åren
---
Arbetat
---
Jag började jobba för snabbt efter examensarbetet (skrev på jobbkontraktet flera månader innan) och skjöt upp slutförandet av examensarbetet (vilket jag ångrar mycket idag). KTH kan bidra till att unvika min sits genom att vara tydliga med att examensdatumet kan ha en betydelse för anställningar.
---
Matematisk statestik som jag fick skjuta på i ett halvår, anställning, som fick mig att skjuta på det i ett halvår till, samt den extremt krångliga examensansökan.
---
År 1. missade kurser pga personliga problem/händelser
År 2. inget csn pga av år 1, tvingades jobba och leva på kredit
År 3. Fick ekonomisk stöd av ny flickvän och tog poäöng nog för csn
År 4.. gjorde klart allt och började jobba.
---
Exjobbet drog ut på tiden, mest på grund av att det var ett ganska svårt exjobb som tog lång tid att sätta sig in i.
---
det dröjde så lång tid att lämna in exjobbet om och om igen.
---
Låg något (kanske 6 mån) efter på KTH och det var framförallt dåliga förkunskaper i matematik som ställde till det.
Fick sedan barn HT2006. Han hade kolik i fyra månader under min exjobbstid, vilket påverkade rapportskrivandet. Jag blev även tvungen att börja arbeta 2007 för att kunna försörja mig och familjen. Nu har jag dock tagit tag i rapporten och skrivit klart den 3 år senare.
---
Examensarbetet drog ut på tiden och sen tar det tid att få ut sin examen fast man är klar
---
Började jobba istället för att exjobba
---
Några resttentor samt sjukdom.
---
Byte mellan linjer
---
Examensarbetet drog ut lite på tiden.
---
Se ovan.
Enskillda administratoerer goer foermodligen vad de ska goera, men helheten fungerar daaligt.
Vem som har raett att goera vad maaste ses oever. Ofta verkar det som om Stefan Arnborg maaste ta alla svaara beslut, trots att han naturligtvis inte har tid att saetta sig in i allt.
---
Det var segt att slutföra rapport och presentation av exjobbet. Jag skulle behövt mer stöd från skolan i slutet.
---
Jobbade drygt 2 år innan jag började på exjobbet.
---
Några månader längre än 5 år, pga förlängt exjobb.
---
Studieuppehåll, jobb osv.
---
Lathet, har också arbetat parallellt i stor utsträckning.
---
Tog ett tag att hitta ett bra exjobb.
---
Lång tid från det att det faktiska exjobbet var klart tills presentation, påskrifter m.m. var klart.
---
Exjobbet tog längre tid än väntat och jag hade resttenta som jag fick vänta med för länge samtidigt som jag jobbar.
Jag tycker att kontakten med studievägledaren var bristfällig. Man blev inte särskilt väl mottagen och de verkade förvånade när man ville diskutera sin studiesituation med dem. När man gjorde de hade de heller inte full koll.
---
Tunnt med administrativ info generellt sett.
---
Jag skulle kunna diskutera mycket kring KTHs kurser och upplägg, men en sak är viktig och det är att KTH ändå är porten in i arbetslivet (på en något högre nivå). Det är det som jag envetet har hållit mig fast vid under hela min studietid. Nu har jag ett mycket bra arbete, vilket jag tackar både KTH och mig själv för.
---
Min tid på KTH har varit både kul och väldigt givande.
---
Speciellt duktiga lärare:
Henrik Eriksson
Gerd Eriksson
Eva-Lotta Sallnäs
Sinna Lindqvist
Speciellt negativt:
Studievägledningen sen Bitte slutade. Det är otroligt frustrerande att inte ens få tag i dem och när man väl får det så kan de inte svara.
KTH's (och CSC's) hemsida. Omöjligt att hitta det man söker.
---
Jag vill tillaegga att trots sin naagot vildvuxna struktur, saa aer KTHs administration vaeldigt flexibel. Problem kan alltid loesas, det gaar bara inte saerskillt fort.
Jag uppskattar den flexibiliteten.
---
Jag skulle vilja tillägga att en stor mängd företag har kontaktat mig angående en framtida anställa. Detta har gjort att jag kunnat välja rätt fritt vad jag nu vill jobba som snarare än att endast behöva hitta ett jobb.
---
Det var så längesedan jag lästa de flesta av mina kurser, så jag har svårt att ge bra feedback på dem.
Denna sammanställning har genererats med ACE.