97 | 98 | 99 | 00 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 1 | 3 | 5 | 6 | 8 | 18 | 2 (kandidat) |
Om du svarade nej, vad anser du att du saknade?
Jag saknade en större vetenskaplig bas, speciellt i matematik. Det största problemet var att all tidigare matte utbildning har varit väldigt praktisk: Få fram rätt svar på <uppgift>, aldrig <förklara varför, bevisa>
Eventuell kommentar:
Seriositeten och svårigheten har skiftat något enormt under åren. Är missnöjd med att exjobbet inte är och tas mer seriöst. Trodde helt enkelt att det skulle vara svårare.
---
Jag hade gärna sett fler kurser i datorgrafik.
---
Läste Högskoleingenjör innan och kan ibland tycka det var bortkastad tid att läsa Civing. Å andra sidan så väger de utlandsstudier som jag tog under Civingtiden mycket.
---
Jag hade i förväg en bild av hur utbildningen skulle vara väldigt seriös, uppstyrd och krävande. Den var något mer slapp än jag hade trott, där det varit stor skillnad mellan duktiga forskare i vissa kurser och duktiga lärare i andra.
---
Det har funnits vissa kurser vars pedagogik vart bristfällig.
Eventuell kommentar:
Vissa tentaperioder då jag hade 4 tentor var väldigt stressiga, vissa andra hade jag 1 och då var det väldigt lungt.
---
Lagom i relativ mening, det var ju ett väldigt högt tempo, särskilt i förhållande till SU, men inte så högt att det inte gick bara man lade ner tillräckligt med tid. Men så pajjade det två förhållanden också...
---
Jag hade klarat av högre tempo, men jag vet inte om det skulle ha varit bättre.
---
Tempot varierar ganska mycket mellan kurserna.
---
För lågt tempo dem två första åren på grund av goda förkunskaper från gymnasiet. Önskar jag hade tagit extra kurser för mer stimulering.
---
Kunde varit lite tuffare mattekurser.
---
Stundtals väldigt högt tempo, där uppgifterna ibland inte kändes realistiska. Men detta beror helt klart från kurs till kurs. Vissa kurser hade både högt tempo och vettigt innehåll, ex psykologi för ingenjörer och nummen. I de fallen är det bra att tempot är högt.
---
Ettan är riktigt tuff, sen blir det lugnare tempo ju mer man får välja egna kurser och lägga upp schemat själv
---
Den lilla inblick jag fått av D11-teknologerna är skrämmande. Tempot var lagom på vår tid.
---
Det har vart mycket arbete under helger och kvällar under perioder på skolan. Det har haft mycket att göra med ens egen ambitionsnivå och liknande såklart, men i många fall så har arbetsbördan varit oerhört hård.
---
Beror HELT på vilka kurser man läser. Nivån är löjligt olika.
Eventuell kommentar:
Vissa perioder var jobbigare än andra men i genomsnitt var det rätt lagom.
---
Gör den inte enklare, behåll standarden.
---
Lagom i relativ mening, det var ju ett väldigt högt tempo, särskilt i förhållande till SU, men inte så högt att det inte gick bara man lade ner tillräckligt med tid. Men så pajjade det två förhållanden också...
---
Varierar väldigt mycket beroende på vilka kurser man läser och vad man sätter för betygsmål för sig själv i de kurserna.
Vill man så kan man få väldigt hög arbetsbelastning.
---
Även detta varierar ganska mycket mellan kurserna.
---
Dock väldigt varierande!
---
Utbildningen har tagit klart mindre än 8 timmar per dag i snitt.
---
Se tidigare fråga
---
Se kommentar på fråga 6.
Annat, som exempel på kurs och önskad förändring i denna:
Små tävlingar i vissa kurser tycker jag ni kan ha mer av. Alltså typ vem som skriva det program som exekverar snabbast etc. (har inget att göra med betyget, bara för skoj alltså)
---
Jag har upplevt fördelningen som mycket bra. Fler projektarbeten hade förmodligen varit bra om syftet är att förbereda för arbetslivet.
---
Även om det ibland kändes som förmycket jobb så berodde det ofta på dålig kvalité på specifika kurser. Jag är över lag nöjd med allt även om jag låter lite negativ här. Kanske skulle en närmre företags kontakt för en del flummigera kurser att verka mer seriösa.
---
Nu har jag jobbat i 6 månader och märker hur annorlunda det verkliga livet är i förhållande till skolundervisningen. Allt jag gör är i projekt, men på KTH hade endast ett störra projektarbete, Mjukvarukonstruktionen.
---
Kunde varit många fler projektarbeten.
---
I många fall upptäckte jag först efter en kurs hur bra och användbar den var, men medan man läste den tyckte jag delvis att det kändes lite tråkigt och meningslöst. Detta gällde framförallt saker som matstat men även linalg mm. Intressanta stimulerande projektarbeten el dyl där man under inlärning får se praktisk tillämpning av teorin man lär sig tror jag kan öka inlärningsmotivationen.
---
Flera labbar, men mindre lab-pass. Dvs, flera laborations typ av uppgifter, men det är planerat aldedes för många lärarledda pass.
Annat, som exempel på kurs och önskad förändring av examinationen i denna:
Fler muntor.
---
Fler projektredovisningar blir väl en direkt följd av fler projektarbeten.
---
Alla kurser med tentor bör tänkas om, eftersom det är - enligt mig - ett dåligt sätt att examinera en kurs.
---
Den kurs med best examination tycker jag var diskmatten: 2 tentor 1 inlämning. Men i vissa kurser lämpar sig projektarbete bättre än tenta.
---
Fördelningen har varit bra. Men jag gillar inte att man som i vissa kurser ska kunna klara kursen på i stort sett bara lappskrivningar.
---
Fler kontrollskrivningar i mattekurserna.
---
Samma sak här, det är inte mängden utan kvalitén som ska ses över.
Progp - föreläsningarna överensstämmde inte så bra med labbarna.
Orkan - Föreläsningarna hade ingenting med något annat moment att göra.
---
Tycker kurser skall hållas separata
---
Inga kurser.
---
Kandidatexamenskurserna behöver samordnas bättre. Resten var väl OK, antar jag.
---
1. Jag tyckte mjukvarukonstruktionen var för flummig.
2. Jag saknar en kurs i ren C programmering.
---
Statistiken (SF1906) tyckte jag hade allt för få KS:ar. Jag tror resultatet i den kursen kan bli bättre om KS:ar skrivs mer frekvent.
---
Kan inte tänka på några kurser direkt, men förkunskapskraven känns ju inte som några krav riktigt. Kanske de borde vara det...
---
Några av de villkorligt frivilliga kurserna på min inriktning kom mer eller mindre samtidigt vilket gjorde det ganska stressigt att klara av dem.
---
Inga som jag minns, det var för länge sen jag tog dem för att jag skall komma ihåg sådant.
---
Kurserna i MDI (intro, fortsättning och utvärdering) överlappar väldigt mycket och borde kanske struktureras om. Läste man utvärderingen före fortsättningskursen var det väldigt mycket repetitioner.
---
Jag tycker att samtliga kurser var väl samordnade.
---
ingen kommentar
---
Som nämnt innan så tycker jag ni borde ta in företag i exempelvis MDI kurserna för att man ska kunna se en tydligare verklighetskoppling. Som det är nu är vissa MDI kurser väldigt bra medans andra inte ger så mycket. Innom MDI så finns det även intressanta människa maskin kurser på maskin som är bra och som borde samordnas med MDI.
---
datasäkerhet och nätverkssäkerhet hade många likheter och var svåra att skilja åt.
---
Vissa kurser känns som mer än t.ex 6hp som de är vissa känns mindre än vad de har
---
Tillämpade numeriska metoder borde ha striktare förkunskapskrav.
---
Baltatzis gjorde ett bra försök i .Net-kursen när vi fick samarbeta med dom som läste MDI-kurser. Mer sånt!
---
MDI-kurserna.
---
n/a
---
Inga specifika som jag kan komma på, på rak arm.
---
Vet ej, kommer inte ihåg hur det var med grundkurserna.
Eventuell kommentar:
Var snarare för sent än för lite, fick inte lära sig hur man egentligen skriver en vetenskaplig rapport förens jag skrev examensarbetet i och med metodkursen.
---
Vilken sorts skriftlig presentation beror på vad syftet med utbildningen är.
Civilingenjör som yrkesutbildning
* lära sig skriva kravdokument och projektplaner
M.Sc. in Computer Science
* skriva mer forskningsrelaterade dokument
---
Man lärde sig skriftlig presentation ordentligt först under exjobbsrapporten. Skulle vara bra med någon kurs innan med lika hårda krav på rapporten som exjobbet.
---
Kursen som heter något med kommunikation som gick i ettan för mig skulle förbereda mig på att skriva rapporter. Den kursen var ett skämt och hjälpte mig inte ett dugg. Detta är något jag vet att jag behöver öva på och har helt enkelt fått gjort själv på fritiden. Detta borde verkligen läggas in mer i utbildningen.
---
Har varit väldigt lite av denna vara (bortsett från examensarbetet). Det är i viss mån förståeligt då utbildningen är tekniskt. Viss krav på skrivförmåga tycker jag i alla fall att man kan kräva av en civilingengör.
---
Det krävs fler skriftliga presentationer för att ytterligare förbereda studenten inför examensarbetet.
---
Här kanske ansvaret även ligger mer på mig att lära mig detta.
---
Jag läste visserligen en intriktning som bara till väldigt stor del handlar om muntlig och skriftlig presentation
Eventuell kommentar:
Jag höll 2 muntliga presentationer för CSC, Examensarbetet och Nummen. Det är för lite tycker jag. Fick på nästan samtliga av mina Indek kurser hålla presentationer vilket var mycket givande.
---
Jag är rätt bra på muntlig presentation så tänkte inte så mycket på det...
---
Här finns många kurser som tvingar en till presentation och många av dem erbjuder lite info om hur man gör det bäst. Kurser som jag blev förvånad över som bidrog mycket inom området var MVK och Krypto.
---
Kanske den bästa föreläsningen som jag gick på var den som verklighetens teater höll, i kursen psykologi för ingenjörer. Den handlade om hur man uttrycker sig för att få förstå andra och hur man blir förstådd. Väldigt bra kurs för en halvt socialt inkompetent ingenjör :)
Eventuell kommentar:
Vet inte om jag har gjort någon självreflektion över huvud taget...
---
Mer reflektion över vad det är vi ska göra är nog värdefullt, även om det brukar klarna när man har sommarjobbat lite och vet vad man vill göra.
---
Något som fungerar väldigt bra på Svenska universitet. Bra att man inte blir bestraffad när man håller på med självreflektion.
Eventuell kommentar:
Nästan samtliga laggar görs 2 och 2 vilket är bra. Sedan har jag fått göra en hel del projektarbeten på Indek men inte så många på CSC.
---
I verkligheten arbetar man i grupp. Dock innebär ju grupparbete alltid examinationsproblem.
---
Det är svårt att få till men om gruppen blir en bra grupp så har man mycket att lära sig av varandra. Bra kurser här är återkommande MVK och Krypto.
---
Ganska lagom med grupparbeten tycker jag. Lite fler hade kanske varit bättre för att förbereda för arbetslivet.
---
Har fungerat speciellt bra inom MDI kurserna.
---
Sen jag började jobba har jag märkt att väldigt mycket är projektbaserat, men detta återspeglades väldigt dåligt på KTH då det mesta man gjorde var individuellt eller i grupper om 2.
Eventuell kommentar:
Lagom många labbar och inlämningsuppgifter.
---
I alla fall om man läser popup...
---
Mycket bra.
---
Kan det blir för mycket?
Eventuell kommentar:
Lagom mycket de första 2 åren, sen kan man ju jusstera själv hur mycket man vill läsa.
---
För lite med tanke på att lära sig hur man skriver fin kod och hur man arkitektuellt designar sin kod. Clean Code boken av "Uncle Bob" Martin, bör rekommenderas i någon kurs.
---
För mig personligen har inte detta varit ett problem då jag programmerat väldigt mycket utanför KTH. Men jag tycker fortfarande datastudenter har för lite praktiskt erfarenhet av programmering. För att bli duktig måste man göra sina 10'000 timmar och även om det inte finns tid för så pass mycket borde man åtminstone har programmerat 1000 timmar när man går ut KTH.
---
Vi läser bra grundtäckande del programmering och det är lätt att välja till mer efter smak.
---
Jag skulle önskat att en större kurs i objektorienterad programmering ingick i basblocket.
---
Kanske fel fokus, många av mina kursare visste inte vad MVC är för något. Känns som att något fundamentalt saknats i programmeringsutbildningen.
Eventuell kommentar:
Många av labbarna och uppgifterna har kännts något föråldrade.
---
Vad har det med datateknik att göra?
---
Ingen?
---
Där lagom i mitt fall innebär väldigt lite.
---
Finns kurser om man är intresserad. Jag har bara gått en av kurserna och den var bra.
---
Tror inte vi tog upp det i någon kurs en enda gång
---
Hållbarutvecklingskursen klarade knappast av att berätta hur hållarbutvecklinguppnås, men med andra och fler kurser kanske...
---
http://xkcd.com/1007/
Eventuell kommentar:
Har inte haft någon vad jag vet.
---
Ingen?
---
Detta är ett område som knappt togs upp under utbildningen. Det skulle kunna vara fördelaktigt att förstärka detta ytterligare.
---
Finns kurser om man är intresserad. Jag har bara gått en av kurserna och den var väldigt bra.
---
Har för mig att man kunde välja nån etik-kurs, men vet inte hur många som läste den.
---
Oviktigt ämne
Eventuell kommentar:
Ingen?
---
Datasäkerhetes/Nätverkssäkerhets kurserna var bland de bästa jag läst på KTH! Borde nästan vara obligatoriskt med någon sådan kurs.
---
Grundkursen borde vara obligatorisk (om den redan inte är det)
---
Väldigt lite av detta bland de obligatoriska kurserna.
---
Det skulle behövas mer utbildning inom datasäkerhet i basblocket. Detta togs knappt upp alls under min utbildning och är något som jag gärna hade haft lite bättre kunskap om.
---
Datasäkerhetskursen borde vara obligatorisk.
---
Datasäkerhetskursen borde nästan vara obligatorisk :).
---
I grund behandlades datasäkerhet inte så mycket. Dock gav de valbara kurserna Datasäkerhet och Kryptografins grunder mycket.
---
Läste datasäkerhetsinriktningen och tack vare den fick jag en bra nivå. Dock känns inriktningen tunn!
Eventuell kommentar:
Fram till och med D06 så har valfriheten varit bra. För de som måste läsa master-program så är den betydligt sämre.
---
Tycker det blir jobbigt med så mycket valfrihet. Det är dessutom svårt att veta vilka kurser man måste läsa och hur man ska få ihop det till ett bra schema.
---
Kan alltid vara med.
---
Men nivån borde hållas mer lik. Nu är problemet att man vet att om man ska läsa "svåra" kurser som är väl ansedda så har man bara några få val; om man vill lära sig andra saker så finns ofta kurser med mycket lågt anseende och nivån är för låg. Alla kurser borde finnas på CSC ist för IT/kista.
Eventuell kommentar:
Många av labbarna och uppgifterna har kännts något föråldrade.
---
Inom min inriktning (teoretisk datalogi) så får jag nog påstå att innehållet är bra.
---
Databastekniken kändes utdaterad och omodern.
---
Beror väldigt mycket på kurs. Databas tekniken känns som en stenålderskurs även digital designen (som dock var rolig men väldigt onödig, datortekniken täckte allt den lärde mig)
---
Förutom kursen Organisation och kunskapsintensivt arbete har alla kurser känts relevanta.
---
Ibland känns det verklighetsfrämmande. Exempelvis som nämnts ovan så är det många som aldrig fick lära sig vad UML mönstret MVC är för något.
---
Extremt stor variation. Vissa kurser är helt värdelösa och finns bara för att få poäng utan krav på prestation. Exempelvis; informationssökning och förhandlingsteknik. Det finns säkert flera exempel på detta.
---
Det har funnits ett glapp mellan kunskap som är akademisk/teoretisk och kunskap som är applicerbar i verkliga livet. Mer tillämpningar, mer tips (även på föreläsningar) om hur den här informationen kommer kunna användas. Är det till en praktisk tillämpning eller som förkunskap till en annan kurs?
---
En del kurser har lärt ut material som vart utdaterat eller som inte haft nog med praktisk koppling för att vara användbart i arbetslivet.
Eventuell kommentar:
Att det är ett teoretiskt fokus är bra, mycket annat kan man lära sig sen själv eller på jobbet.
---
Det borde ha varit mer om projektledning och team-arbete eftersom det efterfrågas av arbetsmarknaden, även om det är trist att plugga det.
---
Lite mer datasäkerhet och parallellprogramering bland de obligatoriska momenten kanske.
---
inriktning projektledning och kommunikation gav mig bredden. För övriga inriktningar skulle jag rekomendera nån projektledningskurs och ekonomikurs.
---
Nu i efterhan är programeringsparadigen kanske den programeringskurs som jag uppskattar mest.
---
Ja. Pga de egna val jag gjort.
---
Ja, så här i efterhand. Men just då förstod jag inte vitsen med bredden.
Eventuell kommentar:
Egen inriktning, inga problem!
---
Saknar kurser inom testning. Datasäkerhetsblocket som jag läste kändes lite tomt också.
---
Fler kurser inriktade på avancerad datorgrafik
---
Jag hade gärna sett fler kurser i datorgrafik.
---
Kan alltid vara mer och större
---
Det är nästan att det finns för mycket att välja på. Men vad jag förstår har det begränsats på senare tid.
---
Saknas vissa kurser inom tex nya teknologier, Android och även dotnet.
---
Det behövs lite större breddning.
Eventuell kommentar:
Jag gick visseligen till SVL och gjorde detta.
---
Det hade varit bra, även om det till viss del fanns, bara väldigt dåligt uppstyrt av SVL.
---
Man diskuterar kurser med kamrater och läser beskrivningar.
---
Kursvalen är ganska svåra att göra och någon typ av underlättning skulle vara bra. Tydligare information som finns lättillgänglig vore ett första steg.
---
Ja. Informationen inför inriktningsvalet val bra men det saknades ett individuellt fokus.
---
Däremot tror jag inte det skulle vara svårt att få reda på den informationen man behöver. Oftast är det andra elever som ger en "sanningen" om en kurs.
---
Kanske, iom att man inte egentligen vet var nivån ligger.
Eventuell kommentar:
När jag tittar tillbaka så är jag nöjd, men stundtals då jag studerade kände jag att jag inte gjorde det.
---
Det var ju 95% killar så det är svårt att säga...
---
Jag tror att genusperspektivet på ingenjörsutbildningar i datateknik är ett problem som existerar i hela "västvärlden". Har svårt att tänka mig att CSC kan "lösa" det.
---
För många killar.
---
Mest killar på Data.
---
Det var mycket ojämn könsfördelning på datateknik under inskrivningsåret 2006.
---
Klart det är för få tjejer som vågar nörda ner sig med en datautbildning. Det är synd. Men jag upplevde inte att varken killar eller tjejer särbehandlades.
---
Anser att genusfrågan inte är relevant i materialet i de flesta kurserna. En mer könsbalanserad intagning till D-programmet (t.ex. med reklam riktad mot tjejjer) är det viktigaste som bör göras inom genusfrågan på D.
---
Vad ska jag säga, när vi började var vi 120 pers varav 7 tjejer. Tror att 2 av dom tog sin examen.
---
Är ni allvarliga med den här frågan?
---
1% tjejer.
---
Data har inte så många tjejer, men de är knappast utestängda.
Eventuell kommentar:
Kommunikationskursens diskussioner hade kunnat modereras bättre. "Alla vet ju att tjejer är sämre på teknik" accepterades som ett giltigt argument av läraren under en diskussion med ca 25 killar och en tjej. Inte det bästa bemötandet i en av de första kurserna man läser... Jag är inte säker på att det räknas som diskriminering, men det verkar ändå finnas (fanns? det var den enda kursen där något sådant hände...) lite av ett attitydproblem.
---
Jag är ganska normativ och det är först när man sticker ut som man kan svara på frågan. Men jag skulle påstå att alla blir särbehandlade konstant. Däremot ser jag inga system som konsekvent missgynnar några grupper.
Eventuell kommentar:
Tog upp mycket av detta i Psykologi kursen men inte så mycket i övrigt.
---
Det har aldrig varit relevant och behövs inte.
---
Har aldrig kännts relevant i någon kurs.
---
Jag förstår inte varför det skulle behövas heller.
---
Detta är ett område som ofta tabubeläggs och till stor grad undviks. Programmet skulle dra fördel av att ha en öppen diskussion angående dessa aspekter.
---
Kan inte se något relevant fall. Finns det fall där man ska göra skillnad ifall något exempelvis har en annan sexuell läggning?
---
Det är sällan relevant i data och matte-inriktade kurser.
---
Någon för jättegärna upplysa mig om hur och när det är relevant i vårat område.
Vilken kompetensinriktning har du följt (dvs tar examen inom)?
Jag tycker att man skulle kunna läsa lite mindre projektledning och strategi och iställe läsa mer finansiering och finansmatte.
---
Intressant och mycket givande
---
Jag kallade min inriktning realtidsgrafik.
---
Har kombinerat min kompetensinriktning med ytterligare kurser för att få större djup och bredd
---
Som tidigare nämnt kändes det lite tomt
---
Inriktning behöver mer av faktisk utveckling med ett MDI perspektiv, istället för en massa flummiga reflektioner som bara ser bra ut på papperet.
---
Mycket upprepningar av kursinnehåll, som nämnts tidigare. Skulle varit fördelaktigt att faktiskt få använda sina kunskaper under ett "riktigt" utvecklingsprojekt och inte bara i teori.
---
mycket bra
---
Kan alltid vara djupare, jag skulle gärna ha grottat ner mig mer i teori, och i större utsträckning ha haft relevanta projekt där man med fördel arbetar tillsammans med företag.
---
MDI-kurserna är för akademiska. Dåligt uppdaterade på vad som pågår ute i verkligheten. Har lärt om efter att jag började som konsult. Borde varit en bättre balans mellan den akademiska/teoretiska (viktigt!) och mer praktiskt.
---
Har givit kompletterande kunskaper som breddat mig och som känns högst relevant inför arbetslivet.
---
Jag tycker att datasäkerhetsinriktningen är tunn och inte ger en ordentlig djup inriktning. Man nosar på mycket och pratar luddigt om mycket men jag känner inte att jag har kunskap att arbeta inom området.
---
Programsystemteknik har ofta liknats vid en "blandat-låda", som man väljer när man inte hittat någon som passat bättre.
---
Katastrof dåligt djup i utbildningen.
Jag tog med mycket från det jag lärt mig innom inriktningen i exjobbet och rapporten men jag gjorde den ej innom inriktningen.
---
Väldigt tråkigt. Upptäckte tidigt att det verktyget jag skulle utvärdera inte passade för uppdragsgivaren.
---
Det blev alldeles för stort, jag höll på i ett helt år. Varna bättre för detta och handledarna bör styra mer att man inte jobbar ihjäl sig och skriver världens största monstersystem som jag gjorde.
---
Jag fick väldigt fria händer under exjobbet vilket var bra för mig då jag redan visste vad jag ville göra.
---
Gjorde exjobbet genom ICT
---
För oseriöst även om det till stor del berodde på mig och att jag hade fått heltids jobb så var det alldeles för lätt att bara slinka förbi med ett Pass.
---
Tycker det kändes lite svårt att kombinera inriktningen som jag upplever som väldigt fokuserad på systemutveckling med kravet på vetenskaplig höjd på exjobbet.
---
Var väldigt kul och det passade mig utmärkt att göra det inom datalogi.
---
Väl uppföljt och bra stöd under arbetet.
---
smidigt genomfört
---
Bra att man kör handledarledda grupper, jag körde på "gamla sättet" och mitt exjobb drog ut alldeles för mycket på tiden
---
Mycket bra att man var i en grupp med andra som också gjorde exjobb inom samma område som man kunde diskutera med.
---
En handledare med mer kunskap om området hade varit bra.
---
Jag gjorde exjobbet inom ramen för "utspark", så jag tog ett projekt baserat på verksamheten hos min arbetsgivare.
I vilket land gjorde du dina utbytesstudier:
Singapore
---
Kina
---
USA
---
Singapore och Kina
---
Egypten
Jag provade många kurser och valde de bästa. De är en kvalitetsskillnad mellan kurser.
---
Praktik utomlands borde vara nästintill obligatoriskt. Det gav väldigt mycket.
---
Det bästa med att utbilda sig på KTH. Svårt att ge ett högre betyg.
Om du svarat ja, vilka är de främsta skälen till förseningen?
Jag tog ett halvår att läsa ikapp de kurser jag missat. Sedan tänkte jag ta en 300p utbildning först, men så blev det ej, så jag har läst mer poäng än jag behöver.
---
Jag läste mindre för att jag läst mer än 100% i Sverige, jag vill fokusera på annat där.
---
Jag har haft dåligt fokus på studierna och gjort annat
---
Jag började jobba våren 2008 och hamnade då efter lite så det var svårt att ta examen vintern 09/10 som planerat. Sen drog exjobbet ut ett halvår över tiden, och det tog mig nästan ett år att komma ikapp med de sista tentorna efter det.
---
Detta pga att jag har studerat på stockholms universitet för att ta en kandidatexamen i företagsekonomi. Samt jobbat vid sidan av mina studier.
---
Backpackade genom: Thailand, Laos, Vietnam, Kambodja, Malaysia, Filippinerna, Egypten, Israel, Jordanien, Indien, Nepal, Bangladesh m.m. Så var 100% självförvållat, detta var dock nästan lika lärorikt som mina år på KTH så rekommenderar det starkt till andra studenter...
---
Att jag inte fick någon hjälp med exjobbet alls. Jag visste inte hur jag skulle göra, eller välja, eller vad som var bra att tänka på, så jag började jobba istället...
---
Har läst 300 hp på 4,5 år vilket gick snabbare än vad jag först trodde.
---
1. Jag har jobbat sedan 99
2. Jag skulle önska att handledarna för examensarbetena gjorde sig påminda lite då och då
---
Personliga problem och en dålig exjobbsuppgift.
---
Arbete som påbörjades under studietiden (startade företag).
---
Till viss del omtentor och till viss del fokusbortfall
---
Jobbade ett halvår i USA under studietiden vilket försköt mig en termin mot mina studiekamrater vilket inte var optimalt. Sen har jag jobbat ett år innan jag avslutade sista resten.
---
Halvtidsarbete.
---
Största anledningen är att exjobbet tog drygt ett år att bli färdigt med istället för 20 veckor som det var planerat.
---
Uppehåll under ett halvår pga sjukdom.
---
Studieuppehåll i 1.5 år och att jag bara klarade hälfte n av kurserna de 2 första åren.
---
Osäkerhet/tvekan gällande omfattning/komplexitet samt vikande intresse för ämnesområdet.
---
Främsta skälet till förseningen är det år jag spenderade som utbytesstudent.
---
Beror till stor del på mig själv. Att jag inte tog tag i examensarbetet och gjorde klart det tidigare. Borde dock vara bättre med grupphandledning och satta redovisningstider för varje grupp.
---
Börjat jobba och hade svårt att hitta ett bra exjobb
---
Det var roligare att jobba och tjäna pengar.
---
För hög arbetsbörda under vissa perioder, vilket lett till liggande kurser, val av mindre mängd kurser under vissa terminer samt försening med exjobbsadministration.
---
Fick anställning innan jag var helt klar, drog därför över 4 år på rapportskrivande/presentation...
---
Började jobba innan exjobbet var färdigt.
---
Jag fick jobb innan exjobbet var avslutat.
Henrik Eriksson är en riktigt duktig föreläsare som det är kul att lyssna på!
---
Slutligen, skulle jag vilja tacka och dyrka alla lärare/anställda på KTH, som jag fick kontakt med under min studietid, för deras professionalitet och kompetens, i synnerhet Henrik Eriksson. Tack för alla oförglömliga år.
---
Var är kursen om hur man skriver kod?
---
Något som jag inser nu efter jag är klar på KTH är att bland de viktigaste anledningarna att gå på KTH är nätverket av personer man lär känna. Jag har fått 3 jobberbjudande efter jag sluta och 2 av dem (Spotify & Netlight) kom från personer som gick i min klass som rekommendera mig för företaget de jobba på.
Även en av mina nuvarande bästa vänner träffade jag på KTH...
För att förbättre detta ännu mer kan jag se en viss poäng i att man inte alltid får välja sin egen grupp att jobba med etc. Så man tvingas umgås med lite nytt folk under KTH tiden vilket breddar ens nätverk ännu mer...
---
Mycket bra utbildning som rekommenderas. Oerhört intressant med stora möjligheter till både breddning och fördjupning inom datateknik området.
Känner mig också väldigt eftertraktat av företagen med denna utbildning i bagaget.
---
En mycket bra utbildning som jag kan rekommendera. I synnerhet de teoretiska datalogikurserna och mattekurserna har jag gillat.
Tack!
---
Även om jag klagar på mycket så är jag nöjd och skulle rekommendera utbildningen till andra personer som siktar på att blir Civilingenjörer.
---
Min absolut bästa erfarenhet under min utbildning på KTH har varit i kursen DD2426 Robotik och autonoma system
---
Utbildningen tycker jag inte har återspeglat hur man jobbar i verkliga livet. Vi får lära oss att programmera, men inte testning för att kontrollera att det är buggfritt. Vi jobbade nästan alltid individuellt eller i par, men vad jag har märkt sedan jag började jobba är att allt är projektbaserat. Ni borde ha mer entrepenörskap: hur startar man eget? hur säljer man in en idé som man har? Sånt tycker jag är jätteviktigt, men sånt fick vi inte lära oss nåt av alls på KTH vilket är jättedåligt.
---
Det är en väldigt stor skillnad på kurser. Främst mellan olika institutioner, men det förekommer inom dem också. Man skulle kunna hoppas på att det finns något generellt organ som kvalitetssäkrar alla kurser så att de uppnår en lägsta standard.
Det finns irrelevanta kurser som bara finns till för att samla poäng utan krav på prestation som jag nämnde tidigare. Dessa borde elimineras, för att de riskerar att skolan framställas som totalt oseriös.
Att återanvända tentor på det sätt som man konsekvent gör innebär att man knappast behöver lära sig heltäckade kunskaper eller förstå sig på djupet av ämnet för att klara tentan. Skräpning!
---
Något jag saknade var mer fokus på att vara tvungen till att använda Unix. Jag hade inte mycket tidigare kunskap inom den typen av operativsystem sen tidigare vilket ledde till att jag föredrog Windows-datorerna för labbar och arbete. Det är något som jag ångrar i efterhand. Skulle eventuellt kunna erbjuda en mindre kurs, utöver de obligatoriska kurserna, för att lära sig mer om terminalkommandon och Shellkommandon och -script.
Det skulle också ge mycket om någon kurs, t ex Mjukvarukonstruktion, kunde ta upp mer om hur man arbetar ute i industrin. Istället för att lära sig vattenfallsmodellen (vilket användes då jag läste den), inrikta sig på olika agila utvecklingsmetoder såsom Scrum, men också behandla versionshantering och olika typer av versionshanteringssystem.
---
Fler kontrollskrivningar! Det är bra med bonuspoäng på tentan. Och gärna valbarhet tidigare. Första tre åren för D03-kullen var väldigt kompakt av "påtvingade" kurser.
Denna sammanställning har genererats med ACE.