bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap

Kursöversikt läsår 2008-2009

Inom ramen för Civilingenjör och lärarprogrammet (CL) 300 hp har KTH och LHS inrättat en kurs som ger utrymme för verksamhetsförlagd utbildning i andra institutionella läromiljöer än grundskola och gymnasieskolan. Denna kurs benämns Vetenskap, teknik och lärande (VTL). Den är på 12 hp och består av två kursmoment. Det första kursmomentet (om 7,5 hp) ges av Vetenskapens hus och/eller Tom Tits i Södertälje och motsvarar väsentligen den tidigare kursen Teknik, kommunikation och lärande (7F1200). Det andra kursmomentet (om 4,5 hp) omfattar pedagogiskt arbete som skall utföras i institutionella läromiljöer utanför den traditionella grund- och gymnasieskolan (såsom verksamhet på museum eller vetenskapscentrum, distansundervisning, arbetsplatsutbildning) eller inom gymnasiet/grundskolans senare år (såsom Supplementary Instructions). I kursen ingår även granskning, utförande och utvärdering av praktisk undervisning (för kursmål, se studiehandbok).

Kursmoment ska genomföras under studentens andra, tredje, fjärde eller femte år på programmet. Momentet kan läsas relativt fritt under läsåret. Momentet är en individuell uppgift som kan genomföras i ett projekt med flera deltagare. I allmänhet innehåller uppgiften en uppdelning på förberedelser, genomförande och rapportering. Generellt genomförs kursmomentet så här:

  • Studenten tar kontakt med den institution där han/ hon vill bedriva sin verksamhetsförlagd utbildning, samt kommer överens med denna om innehållet i och uppläggningen av momentet. Studenten kommer att ha en handledare på den mottagande institutionen.
  • När student och handledare har kommit överens om utformning av momentet skickas denna överenskommelse till kursansvarig (examinator) för godkännande. Alla tre berörda parter (student, handledare, kursansvarig/examinator) skriver sedan under detta avtal i tre exemplar. Avtalet bör innehålla namn på alla parter och en tydlig och realistisk projektplan: syfte med undersökningen, uppgiftsbeskrivning, plan för genomförande med deadline, litteratur (förslag på innehåll). OBS! om inte deadline uppfylls ska kontraktet omförhandlas.
  • Student registreras på kursen.
  • Studenten ansvarar för att driva och genomföra projektet.
  • Studenten och handledare kommer överens om omfattningen och tiderna för handledning vid inledning av projektet. En rimlig framförhållning och bra förberedelser behövs för att ett handledningstillfälle ska bli så bra som möjligt för alla deltagare.
  • Kursmomentet genomförs på och godkänns av den mottagande institutionen. Examinationsuppgifterna beskrivs under fliken Examination.
  • Muntlig presentation på KTH (se Schema för tider). De godkända examinationsuppgifterna lämnas till kursansvarig innan presentationen.

Inom ramen för kursen Vetenskap, teknik och lärande II (VTL2) har CL-programmet etablerat samarbete med Stockholm Science Circle, som består av följande institutioner: Naturhistoriska Riksmuséet, Nobelmuséet, Tekniska muséet, Tom Tits och Vetenskapens hus. Dessa fem institutioner har tagit fram förslag på uppgifter och tidplaner för den verksamhetsförlagda utbildningen. Nedan finner ni en lista på kontaktpersoner på respektive institution. För ytterligare information, kontakta kursansvarig, Minna Räsänen, mira (at) kth.se

Kontaktpersoner inom Stockholm Science Circle

Naturhistoriska riksmuséet (08-519 540 00):
Lars Magnusson lars.magnusson@nrm.se

Nobelmuséet (08-08-534 818 07):
Åsa Sundelin, asa.sundelin@nobel.se

Tekniska muséet (08-450 57 57):
Mariana Back, mariana.back@tekniskamuseet.se

Vetenskapens hus (08-5537 84 60):
Cecilia Kozma, cecilia.kozma@vetenskapenshus.se

Tom Tits har uppehåll läsåret 2008-2009 (08-522 525 00):
Sofia Holm, sofia.holm@tomtit.se

Dessutom finns följande möjligheter på KTH:

Vill du konstruera och utvärdera övningsuppgifter i Programmeringsteknik eller Datalogi?
Kontakta Linda Kann lk@kth.se (KTH CSC) (08-790 6292)

KTH Learning Lab är en avdelning på KTH som ansvarar för den pedagogiska utvecklingen bland KTHs lärare. Det finns en mängd olika projekt som bedrivs på avdelning och du som CL-student erbjuds att delta av något av dessa under din projektkurs. Några tidigare CL-studenter har bland annat utformat digitala och interaktiva matematikuppgifter medan några andra har studerat övergången mellan gymnasiet och högskolan med avseende på kunskaper i matematik. Andra uppgifter som kan tänkas göras är exempelvis att utforma manualer till tekniska hjälpmedel i undervisningen. Hör av dig till Anna-Karin Högfeldt akhog@kth.se om du är intresserad.

Matematikpromenaderna syftar till att ”upptäcka matematik” där man kanske inte varit medveten om att den finns. Syftet är också att visa på en rad olika praktiska tillämpningar av vad matematiken kan användas till. En förhoppning är att matematikpromenader ska öka elevernas matematikintresse. Mer om matematikpromenaderna och förslag till VTL-II projekt. Kontaktperson: Åke Lundin, Lärare i matematik på CL, ake.lundin@comhem.se

Copyright © Sidansvarig: Minna Räsänen <mira@kth.se>
Uppdaterad 2008-09-25