bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap

Numeriska metoder gk 3

Laborationer

Laborationerna gäller numeriska tillämpningar med Matlab. Godkänd laborationskurs ger 4.5 högskolepoäng.

Laboration 1 och 2 (LABA, 1.5 hp)

Lab1 och lab2 görs i tvåmannagrupper och består av en uppsättning småuppgifter som ska lösas i Matlab med effektiva numeriska metoder. Båda labbarna redovisas muntligt (delvis vid datorn) med stöd av matlabkod, utskrifter, kurvor och anteckningar.
Här finns de inledande 18 små Matlab-övningarna och lydelser till laboration 1 och laboration 2.
Vid laborationstillfällena används Sima för hjälpkölista och redovisning (info om Sima).
Vardera labben ger två bonuspoäng om den redovisas i tid; bonusgränsen för lab1 är 25/9 och för lab2 16/10. Bonuspoängen gäller vid läsårets tentor (okt-08 till aug-09).

Laboration 3 (LABB, 3 hp)

Laboration 3 består av en projektuppgift som utförs i tvåmannagrupper. 44 tillämpningsproblem finns att välja mellan (22 lab3A och 22 lab3B). Alla kräver användning av effektiva numeriska metoder. Redovisning sker med föredrag (i vecka 45 och 46) och en ingenjörsmässig rapport, inlämnad senast 13/11.
När du och din labbpartner bokar en lab3A eller en lab3B-uppgift (med diffekvationer) får ni också dag, tid och plats för ert föredragspass. Varje pass innehåller sex presentationer under en dubbeltimme.
Tryck här för att hämta bokningslista för lab3:

FÖREDRAGET
Tillsammans med din labbpartner ska du under 10-12 minuter fängsla en åhörarskara bestående av kurskamrater och en eller två lärare/assistenter.
Vid betygsättningen bedöms om problemet med bakgrund och numerisk behandling beskrivs lättfattligt och korrekt och om föredraget är väl förberett med trevlig presentation, god tavelteknik och välritade, tydliga OH (både tavla och OH-projektor ska utnyttjas).
OH-film för kopiator/skrivare och ritfilm för handskrift kommer att finnas på studentexpeditionen. Färgpennor till låns finns hos kursledaren. Ingen dataprojektor ska användas men demo på egen dator tillåts som slutvinjett.
Protokoll för bedömning av föredraget.

RAPPORTEN
På rapportens framsida ska högst upp till vänster finnas kursnamnet (DN1241, numd08) samt författarnas namn och personnummer. Framsidan ska förstås också innehålla uppgiftsnamnet och gärna en trevlig illustration.
Rapporttexten ska inledas med en sammanfattning på förslagsvis tio till femton rader. Tänk på att det är sammanfattningen som ska locka till fortsatt läsning!
Rapporten ska logiskt och begripligt sammanfatta bakgrund, problem, metoder, resultat, tillförlitlighet och slutsatser. Ursprungliga problemlydelsen ska inte bifogas eller skrivas av.
Texten ska vara så utförlig och lättbegriplig att läsaren skulle kunna göra om de beskrivna beräkningarna.
I rapporten ska finnas formler, förklarande figurer och kurvor.
Matlabkod och kompletterande utskrifter redovisas i bilagor. Det är tillåtet med referenser till kurslitteraturen när det gäller de grundläggande numeriska metoderna.
Tänk dig att rapporten ska läsas av en ingenjör med till hälften glömda kunskaper i matematik, numeriska metoder, ... (till exempel du själv om tre år)!

Rapporten lämnas direkt till Henrik eller läggs i lådan utanför studentexpeditionen.

Både föredrag och rapport betygsätts i skalan: A="framstående prestation", B="mycket bra", C="bra", D="tillfredsställande", E="tillräckligt, prestationen uppfyller minimikriterierna men inte mer", FX="otillräckligt, kräver kompletterande insats".
Under rubriken "Examination" på kurshemsidan finns information om hur slutbetyget viktas.

Copyright © Sidansvarig: Henrik Eriksson <henrik@nada.kth.se>
Uppdaterad 2008-10-30