Ordrazzel

Ordrazzel är den svenska versionen av amerikanska Boggle. För de som inte har spelat något av dem, tänk alfapet med action så är ni på rätt spår.

Brickan

Brickan består av en kvadrat med 16 (4*4) tärningar med bokstäver. Ord hittas genom att man börjar på en bokstavstärning och går ett steg i taget, horisontellt, vertikalt eller diagonalt. Samma bokstavstärning får inte användas två gånger i samma ord.

På brickan ligger bokstäverna i alla tänkbara riktningar. Antingen får man vänja sig vid att läsa bokstäver uppochned eller så kan man offra några sekunder av skrivtiden åt att skriva av brickan med rättvända bokstäver på sitt svarspapper

Spelets gång

Brickan blandas och läggs upp. Äggklockan ställs på 5 minuter och de tävlande skriver frenetiskt ned de ord de hittar. Somliga jagar småord, andra tänker efter och letar efter långa, ovanliga ord som de hoppas ger höga poäng.

Godkända ord

Alla ord som står med fetstil i senaste upplagan av Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är godkända. Det betyder normalt sett oböjda ord. Ord med accent, som "ateljé" godkänns, likaså ord med bindestreck som "S-kurva". Politiskt inkorrekta ord är förbjudna - även om de står i SAOL.

Poängräkning

Ord som alla spelare hittat samt ord med färre än tre bokstäver ger noll poäng. Därefter gäller följande skala:

Antal bokstäver: 3 4 5 6 7  8  9  10  11  12  13   14   15
Poäng:           1 2 4 8 16 32 64 128 256 512 1024 2048 4096

Varje spelare som inte hittat ordet kan räknas som en extra bokstav.

Poängen nollställs mellan omgångarna. (Namnen i exemplet är valda för att de råkar vara godkända ord enligt Saol, fast med liten bokstav först.)

Lite språkvetenskap

Vilka ord räknas?

Exempelbricka

Här är en bricka:

ETEA
NAST
OÄVI
ITVI

Några ord man kan hitta

etan (gas), est (nationalitet), nasa (sälja vid dörrar), nästa, set, sten, svan, stav, svit, tes, test, testa (kan skrivas tes-t-a för att spara ett par värdefulla sekunder), tvi, tvist, tvista (tvi-st-a), vante, vis, visa, vista (a vista), vits, vitsa, vänta och väst.

Några ord som inte ger poäng (och varför)

antasta (eftersom man måste använda samma A två gånger), ateist (eftersom det är minst två steg mellan E och I i brickan), stativ (eftersom varje A bara gränsar till ett T) och väste (eftersom orden ska vara i grundform. Väsa går bra).

Marcus Dicander 2005, uppdaterad 2014

Fler texter

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!