Liten KTH-historia

KTHs förste Rektor och Styrelsordförande
"Kungl Tekniska Högskolan är en märkvärdig blandning av småskola och högskola"
Ovanstående ur riksdagsdebatten år 1902, då KTHs begäran om en professur i vattenbyggnadskonst avslogs efter hård kritik från riksdagsman och rektor J. Centervall. Eftersom inga viktigare kanaler byggdes efter 1902 var avslaget kanske befogat. Inte desto mindre lyckades KTH tjata till sig professuren följande år. Ännu idag är det en viktig fråga vilka områden KTH ska satsa på och varför. Risken för felbedömningar är lika stor som tidigare.

Valfritt eller obligatoriskt??

Det är inte så konstigt att debatten om valfrihet kontra obligatorium i utbildningen har följt KTH genom hela dess historia. Redan den första genomtänkta beskrivningen av systematisk utbildning, Platons Staten, innehåller en genomträngande analys där Platon efter svåra våndor hamnar på obligatoriets sida, då han själv tror sig kunna veta och bestämma vad lärare ska tvinga studenter att lära sig, inte bara nu utan för alltid. Hans förslag till organisation påminner mycket om dagens iranska konstitution, men saknar helt demokratiska dekorationer.

Den första förebilden för KTH, Napoleons reformerade Ecole Polytecnique, fick 1804 en helt obligatorisk treårig studiegång. Wiens tekniska högskola som startades 1815 fick däremot lärofrihet enligt von Humboldts och Fichtes idéer som blev tongivande i de tyska universiteten. Men när Tyskland fick sin första stora tekniska högskola i Karlsruhe valde man obligatorisk studiegång, liksom vid ETH i Zurich. På KTH bestämde rektor Schwarz enväldigt och i detalj vad lärarna skulle lära ut i obligatoriska kurser, vilket orsakade enormt gnissel i lärarkåren och överbelastning av studenterna. För att tillgodose behovet av förnyelse och bredd hade man under en period valfri undervisning på söndagarna utanför högmässotiden. Det fanns ingen annan möjlighet eftersom undervisningen skedde från 7 till 7 varje vardag inklusive lördag. Till slut lyckades lärarna, som normalt låg i luven på varandra, enas och med hjälp av styrelseordföranden och yttre krafter avsätta Schwartz.

Det är givetvis ett stort problem att utforma utbildningen så att alla intressenter blir nöjda. Speciellt svårt är det när den tekniska utvecklingen nödvändiggör nya kurser. Karaktärsämnena spelar här en stor roll, ämnen där civilingenjörer ska djupare kunskaper än andra för att kunna utföra sina mer ledande och övergripande uppgifter. Vid de tyska universiteten använde man sig av döda språk och klassisk litteratur som karaktärsämnen för att under andra hälften av 1800-talet, då bl a Weierstrass var rektor i Berlin, även ta med matematik och fysik. De tekniska högskolorna hade sedan Napoleontiden matematik, fysik och ritteknik som karaktärsämnen. Rittekniken användes för att konstruera funktion och form i tekniska system, och den har idag ersatts av programmering och användarutbildning i olika grafiska informationssystem. Fysiken har på datateknik trängts undan av datatekniska kurser, framför allt i programkonstruktion men också datastrukturer, algoritmer och beräkningsteori. Matematiken och datatekniken finns kvar som karaktärsämnen.

TMS och humaniora

I korthet kan sägas att protokollen från sammanträden med högskolans styrelse och lärarkollegium, diskussionerna i tekniska och industriella kretsar, utredningar och kommittébetänkanden, skrivelser från teknologer och polemik i dagspress och tidskrifter klart vittnar om att det varit den positivt inriktade kritiken som fört fram nya idéer och nya förslag till förändringar och förbättringar. Dessa förändringar och förbättringar har varit av stora mått.
Ovanstående ur Torten Althins KTH-historia. Det är lika sant idag som då det skrevs 1969. Från rektor Tore Lindmarks högtidstal vid KTHs hundraårsjubileum 1927 saxar vi följande:
Ingenjörens uppgift ligger i mycket stor utsträckning på det sociala planet. Varje ingenjörsverksamhet har till slut ett socialt mål, och varje teknisk omvälvning har högst betydande följder för hela vårt samhälles offentliga liv och för hela vår kultur. Varje uppfinnares och varje arbetsledares uppgift ingriper i hög grad på andra människors liv, och det torde vara få levnadsbanor som av sina utövare kräva så stor människokännedom, självbehärskning och goda karaktärsegenskaper i övrigt som ingenjörens. Varje ingenjör i ansvarsställning bör därför vara en kulturpersonlighet. Den vetenskapliga utbildningen får ej skymma betydelsen av allmänbildning och karaktärsbildning.

Kunglig Högskola?

KTH bytte namn från Teknologiska Institutet till Kongliga Tekniska Högskolan vid sitt 50-årsjubileum 1876. Att namnet blev kungligt har väl samband med tidsandan och medförde egentligen bara att kungen alltid fått vara en självklar förgyllning för allehanda fester och invigningar. Däremot har kungen alltid följt parlamentariska spelregler och undvikit att påverka KTHs inriktning. Det kan också tänkas att namnet blev ledigt då Tyskland blev kejsardöme. Gustav V var med och invigde de nya byggnaderna 1917. Före jubileumsfesten fick studenterna de olika sektionernas fanor, som de tränar på att föra i denna festliga bild från 1927. Gustav VI var mycket intresserad av allehanda tekniska nymodigheter. Vid invigningen av den första svenska datorn BESK, som låg i 'Gamla KTH' på Drottningggatan, lär han ha sagt: "Mycket intressant. Och hur vet man att den räknar rätt?" Detta visade sig vara en synnerligen väsentlig fråga som genererat oräkneliga insatser av moderna dataforskare. Besöksvärden lär ha kommit av sig och bara sagt: " Ja, det var en fråga det!". Kungen lät sig emellertid inte avspisas så lätt, utan kom igen:" Ja, det är alldeles riktigt. Och det är den frågan vi vill veta svaret på!". KTH var inte en kunglig högskola under ca 1968-1993, utan bara Tekniska Högskolan i Stockholm. I samband med nya högskoleorganisationen år 1993 tillskrev rektor Janne Carlsson hovet och fick tillstånd att återgå till det förra kungliga namnet. Även Carl XVI Gustaf har gjort många gästspel på KTH. På jubileumsbanketten 2002 höll han det enda intressanta talet, trots att man kunde trott att konkurrensen skulle vara förödande. Enda konkurrensen fick han från de tre sjungande rektorerna, av vilka dock en sjöng falskt.

Byggnader

Då behovet av teknisk utbildning ökade efter sekelskiftet diskuterade man mycket hur man skulle göra: Nattundervisning eller en ny teknisk högskola i Göteborg? Till slut fann man att KTH måste skaffa nya lokaler. Rektorn, matematikprofessorn Lindstedt, fick dra lasset att skaffa fram resurserna, och KTHs arkitekturprofessor Lallerstedt ritade bygget, som utsmyckades av de bästa svenska konstnärerna.

Flera KTH-byggnader har senare ritats av KTHs arkitekturprofessorer. Här kan man se varför byggnaden för första och andra årskurserna, ritad av Nils Ahrbom och invigd 1949, i folkmun fick namnet Sing-Sing.

Nästa gång KTHs arkitekturprofessor ritade hus åt KTH var på 60-talet. Huset, där KTHs arkitekter utbildas, väckte ingen större entusiasm bland Östermalmsborna och får regelbundet pris som mest rivningsvärda hus i Stockholm. Nu är det dock K-märkt, trots att det inte ens bland nostalgiska 60-tals-arkitekter anses riktigt smälta in i stadsbilden vid den mer populära Engelbrektskyrkan.

I dag sker utbildningen i Datateknik i den stora KTH-byggnaden som är en av världens bästa och vackraste lokaler för akademisk verksamhet.

Foton: S. Arnborg, A. Proskurowski, och ur Henriques KTH-historia


insikt
utsikt