Ev kommentar (gärna konstruktiv):
Lagom nivå
---
Jag skulle vilja se .NET nästa år. Förstår inte varför det inte redan finns med i kursen.
---
Det är alltid klurit att komma igång med labbarna. Det tar ett tag innan alla frågetecken i labbpeken har rätat ut sig, men sedan har det flytit på bra.
---
EJB-labben kändes ganska onödig, jag fick aldrig något riktigt grepp om meningen med det hela...
---
Extra uppgifterna och hela den sista labben var knepiga.
---
Jag har jobbat mycket med sånt här innan. Så det var väl därför den var lätt...
---
Det känns som att den är anpassad för dem som redan kan ASP, servlets och EJB. Liten eller ingen ledning alls fanns att tillgå för vart vi kunde hitta hur man verkligen gör. Jag trodde helt klart att jag skulle gå kursen och lära mig de viktigaste bitarna och leta efter resten själv.
---
Mycket trixande innan saker fungerar, kunde varit lite mer utförligare lab-pek.
Ev kommentar (gärna konstruktiv):
Som jag uppfattat det är det den mest avancerade kursen i webbprogrammering på kth, vilket är trist. Jag vill läsa mera! Det är ju så kul och man ser resultat nästan genast.
---
Att göra webbaserade system känns oerhört smidigt, man slipper konstruera jobbiga gränssnitt i t.ex Java. Samtidigt blir systemet tillgängligt för alla. Det är väldigt synd att det inte finns någon fortsättningskurs, det vore intressant att lära sig mer om t.ex EJB.
---
Projektet var särskilt kul!
---
Jag är lite ambivalent inför den här kursen och jag ska försöka förklara varför. För mig är det viktigt att verkligen förstå vad jag håller på med, och då menar jag att jag vill sätta in det jag gör i ett verkligt sammanhang. Just webbserverprogrammering är knepigt därför att det är så mycket mer än (tycker jag) att bara slänga ihop en jsp sida och en servlet och sedan säga att det är klart. Visserligen kanske koden "fungerar" men vad händer om jag sätter upp min kod på en server någonstans, hur ska jag konfigurera den för att klara 10000 förfrågningar på en gång, vad händer med säkerheten osv. Vad jag vill komma fram till är att hälften av en webbserverprogrammerares jobb är konfiguration, det märkte vi/jag inte minst på sista labben där det gick åt en vecka bara att få igång "servern".
Jag _har_ lärt mig mycket på den här kursen därför att jag i någon mån tvingat mig till det. Jag gillar inte att "något som heter Orion" installeras automatiskt på min burk och sedan händer något jag inte förstår som gör att resultatet kommer upp i min webbläsare (nu överdriver jag lite för att få fram vad jag vill säga...).
Jag efterlyser egentligen lite mer serverteknik/konfig i en sån här kurs. Ok, jag är förmodligen inne på saker som tas upp i andra typer av (nätverk/Internet/säkerhet)kurser men ändå. Den delen tycker jag är minst lika viktig som själva kodandet.
---
Sånt här ska ju bara alla ha ett humm om!
Ev kommentar (gärna konstruktiv):
Lite smårörigt
---
Föreläsningarna var bra, fast låg inte riktigt i fas med labbarna, vilket gjorde det svårt att anknyta till dessa.
---
Låter lite väl loj emellanåt.
---
Palm borde gå ett par kurser i framställningsteknik. Om kunskaperna sviktar (eller förberedelserna) bör man inte skryta med det och definitivt inte berätta om hur mycket pengar man lurat av aningslösa kunder under internetbubblan. Det ger inget seriöst intryck och hör inte hemma på KTH-föreläsningar (sparas lämpligen till kafferasten).
---
Gick bara på två, men de var bra.
---
Har ej deltagit
---
Det går inte att komma ifrån tanken att det känns som att Tommy står där och vill tjäna snabba pengar. Det ger ingenting för lyssnarna att få slide efter slide uppläst som man egentligen kunde läsa igenom själv. Det måste vara de mer generella och fundamentala grejerna man går igenom på föreläsningarna, gärna med lite exempel.
Ev kommentar (gärna konstruktiv):
Lite för mycket "apa ser, apa gör". Laborationsanvisningarna har varit dåliga, sämst var labb 3: under all kritik.
---
Det vore kul att få pröva på ännu fler tekniker, kanske utöka med en labb till, eller eventuellt ersätta labb fyra med några smålabbar.
---
Labtiderna var dåliga. Hade man en fråga sista veckan fick man vänta till dagen innan labredovisningen (torsdag) för att fråga. Borde vara labtid på måndag el tisdag istället.
---
De två första var bra, den andra mindre bra utformad.
---
Kanske lite mycket förinställt. Mer tydlig information i labb-pm om vad som behövs göras - så att man slipper gå å fråga på labbpassen :-) Tänker främst på Enterprise Bean labben där det var oklart hur 'magin' med allt det där fungerade. Exemplen på föreläsningarna visade dessutom icke-container-managed enterprise beans, så man blev lurad att man måste göra på samma sätt!
---
Labbarna var lärorika men jag kan inte påstå att jag är en sån hejjare på EJB trots att vi fixade den labben. Det måste vara mycket mer teori bakom det för att man ska förstå hur det hänger ihop.
Inför nästa år borde den föråldrade ASP-labben göra plats för nyare grejer som PHP, .NET etc.
---
Saknade lite perl och php.
---
Vi hade problem med att få igång och konfigurera servrarna. Detta tog mycket tid i anspråk.
Irriterande att inte få redovisa labb4 på valfri labbtid
---
Det vore kul med någon fortsättningskurs
---
Ta bort den obligatoriska kursbunten. Jag har betalat men bara fått två av X antal häften.
---
Lägg till PHP såklart. Men det skulle ni tydligen göra.
---
Dåliga labbpek. Det gick åt en dag till att klura ut vad som egentligen efterfrågades.
---
Betygsgränserna tycker jag är helt fel. Med tanke på att vi måste leta väldigt mycket själva så känns det som att man examinerar bra letande. Det är därmed ganska svårt att få godkänt. Som jag skrev tidigare så är kursen anpassad för de som redan kan ämnet, således är det lätt för dem att få högsta betyg men otroligt mycket svårare för andra.
Så, mycket bättre litteratur efterfrågas, vare sig den finns i tryckt form eller på nätet.
Denna sammanställning har genererats med ACE.