bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap
KTH / EECS / Språkteknologi

Datateknik med inriktning mot språkteknologi

- det bästa av två världar

Finns det en gryende humanist i dig så är det här inriktningen för dig. Har du kanske funderat på hur det kommer sig att små barn snabbt lär sig ett språk från sina föräldrar m.fl., men att datorer verkar ganska tröga språkinlärare? Eller har du blivit fascinerad över hur effektiva kommunikationsmedel människans språk är trots att de inte alls är så väldefinerade som en datavetare skulle önska?

Samtidigt har du sett och uppskattat nyttan av att datorer börja kunna göra saker med språk på andra sätt än människor. Det kan handla om att outröttligt kontrollera stavningen i tidningar som skall gå till tryck, eller hjälpa till att hitta alla relevanta dokument som innehåller orden "språk" och "datorer" inklusive de olika böjningsformerna, eller när mjuk- och hårdvara i form av talteknologi utgör själva kopplingen mellan människa och maskin när inte tangentbord eller skärm fungerar, är önskvärt, eller är lämpligt som interaktionssätt?

Datateknik med inriktning mot språkteknologi ger dig det bästa av två världar genom att du får en bättre förståelse av mänskliga språks uppbyggnad och deras unika funktioner som kommunikationsmedel samtidigt som du lär mer om språkteknologiska system med fokus på både tal och text. Men det bästa av allt är att inriktningen inte gör avkall på att ge dig en gedigen kompetens i datateknik, och alla möjligheter som det ger.

Språkteknologi är ett tvärvetenskapligt område där språkvetenskap och datavetenskap möts. Språkteknologi omfattar all tillämpning och användning av språkkunskap vid utveckling av program och system som kan känna igen, tolka och generera mänskligt språk. En historisk översikt av språkteknologiområdet, både ämnet och aktörer, finns på språkteknologi.se.

Inom Skolan för elektroteknik och datavetenskap på KTH finns forskargrupper som sysslar med språkteknologi för såväl talat som skrivet språk.

Sedan 2008 finns Datateknik med inriktning mot språkteknologi, som är en inriktning av civilingenjörsutbildningen i Datateknik mot datorbehandling av talat och skrivet språk. Inriktningen börjar skilja sig från det vanliga datateknikprogrammet i årskurs 2, då man läser lingvistik under höstterminen. De tekniska kurserna i inriktningen ges i årskurs 3 och 4, och i årskurs 5 gör man ett examensarbete inom språkteknologi. Det finns en fullständig lista över inriktningens kurser.

Du söker alltså till det vanliga Civilingenjörsprogrammet i Datateknik vid KTH. Valet till språkteknologiinriktningen görs under våren i årskurs 1. Det finns ingen platsbegräsning på inriktningen, så du är garanterad plats när du väl kommit in på Datateknikprogrammet.

Efter att ha gått Datateknik med inriktning mot språkteknologi kommer du, förutom allt som en datateknolog normalt kan arbeta med, att kunna arbeta inom forskning och utveckling av språkteknologiska verktyg på stora företag såsom Google, Ericsson, Telia eller inom något av alla mindre företag som ständigt dyker upp i språkteknologibranschen.

Kontakt: Johan Boye (jboye@kth.se).

Sidansvarig: Viggo Kann <viggo@nada.kth.se>
Uppdaterad 2021-03-29