Nada

Aktuell information om DD1344, Grundläggande datalogi för F3

Kurslitteratur Lärare Schema Kursplan
Hjälp och handledning Nadas datasalar Kurskatalog Bonuspoäng
Köra hemma Laborationer Synpunkter på kursen Tentamen

^ Upp till kursens hemsida.


Tryck här för att hämta kursenkäten:

Senaste nytt

Kurslitteratur

Som kursbok används valfri lärobok med algoritmer och datastrukturer i titeln, till exempel Miller&Ranum, Problem Solving with Algorithms and Data Structures Using Python (kan köpas begagnad av årskursen över). En bra pythonbok på webben som dessutom innehåller en del datastrukturer är How to Think Like a Computer Scientist. Man kan också klara sej med de föreläsningsanteckningar som finns här på webben eller med häftet Pythonkramaren, del två.

Programspråket Python är en mycket förenklad Java, lämpligt för en kurs som vill vara språkoberoende. För labbarna räcker häftet Pythonkramaren, del ett och datalogin finns i häftet Pythonkramaren, del två. Skriv inte ut på papper, dom finns att köpa för 20 kr på Nadas exp!.

Lärare

Kursledare är Henrik Eriksson som har snabeladress henrik@nada.kth.se. Mottagningstid jämt på Nada. På övningarna har han hjälp av sin doktorand Björn Terelius terelius@nada.kth.se, sin övningsassistent Per-Anders Staav pasta@kth.se, och på labbarna dessutom av handledaren Marko Petrovic marko@nada.kth.se Gästföreläsare på våren var Örjan Ekeberg.

Schema 2009

Officiella schemat

Preliminär kursplan

Kursen går i två perioder och omfattar huvudsakligen algoritmer och datastrukturer.

vecka 44

vecka 45

vecka 46

vecka 47

vecka 48

vecka 49

vecka 50

vecka 4

vecka 5

vecka 6

vecka 7

vecka 8

vecka 9

vecka 11-13

vecka 12-26

Tentamen

Vi bestämmer gemensamt om det ska vara fyratimmarstenta eller hemtenta eller alternativfrågetenta. Den måste ligga i februari eller mars 2010. Den som inte kan komma då måste redovisa muntligt för kursledaren före den föreläsningen.

Tillåtet hjälpmedel på tentan är Rosa formelsamlingen.

Slutbetyget i kursen är medelvärdet av tentabetyg och labbkursbetyg, avrundat uppåt.

Några tidigare kursomgångar har haft femtio alternativfrågor, där man ska kryssa för rätt svar. Det blev ganska tråkigt, kolla själv:
Pirattentan 9 jan 2004 med lösning. Ordinarie tentan 3 mars 2004 med lösning.

Hemtentan 1 feb 2005 och hemtentan 2 feb 2006 blev mer uppskattade.

Femtimmarstentan 10 mars 2009 och femtimmarstentan 9 juni 2009 var ännu roligare. Hur tentan ska utformas i år kan deltagarna påverka.

Den som vill öva på extentor hittar massor i kursen
Tillämpad datalogi

Laborationer

Labbkursen består av sex obligatoriska och en frivillig laboration( Lab1, Lab2, Lab3, Lab4, Lab5, Lab6, Lab7a Lab7b Lab7c ) som görs i grupper om högst två personer. I grundversionen ger labbarna E eller D på labbkursen, om man gör extrauppgifterna får man C eller B och om man dessutom gör en frivillig labb får man A. För extralabben finns flera förslag men man kan också hitta på en lagom uppgift själv. Kursbetyget är medelbetyg av tenta och labb, avrundat uppåt.

Bonuspoäng

Vi tillämpar ett bonussystem för att uppmuntra dej att ligga i fas med undervisningen.
Labb 1 ger ingen bonus.
Labb 2 ger en bonuspoäng om den redovisas senast 20 nov 2009.
Labb 3 ger en bonuspoäng om den redovisas senast 4 dec 2009.
Labb 4 ger en bonuspoäng om den redovisas senast 26 jan 2010.
Labb 5 ger en bonuspoäng om den redovisas senast 16 feb 2010.
Labb 6 ger en bonuspoäng om den redovisas senast 2 mars 2010.
Labb 7 är frivillig och kan redovisas efter tentan.
Summan av dessa poäng adderas till den på tentan uppnådda poängsumman. Detta gäller ett kalenderår räknat från kursstart. Bonuspoäng kan endast fås det året som labbresultatet rapporteras. När du är inloggad kan du se vilka labbar du är godkänd på genom att ge kommandot
res show grudat09

Hederskodex

Skolan tillämpar en hederskodex i alla sina kurser och varje student förutsätts tillämpa hederskodexen. Om du inte har läst den eller inte minns den: läs den nu!

Kurskatalog

Kursen har en katalog på Unixdatorerna: /info/grudat09. På denna katalog finns textfiler och annat som har med kursen att göra.

Synpunkter på kursen

Eftersom denna kurs kommer att ges för många elever under flera års tid är vi tacksamma för synpunkter på kursen. En datorstödd kursutvärdering kommer att göras. Synpunkter kan lämnas till lärarna eller kursledaren

^ Upp till kursens hemsida.


Sidansvarig: <henrik@nada.kth.se>
Senast ändrad 29 april 2010
Tekniskt stöd: <webmaster@nada.kth.se>