bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap

Numeriska metoder grundkurs II, numo13

Restredovisningar:

Nu kan ni boka tid för projektredovisning: torsdag 12/9.
Tryck här för att hämta bokningslistor:

Bokningen stänger strax före redovisningstiden. Snälla: Fyll tiderna under dagen. Ingen lärare vill gå och vänta fram till absolut sista passet.

Info om vem som granskar vem kan hämtas hos Ninni på hennes arbetsrum.

När och var hämtar/lämnar man labbrapporten?

De inlämnade rapporterna kommer att finnas till uthämtning på Matematiks Student-Expedition måndag 13/5.

Om ni fått komplettering och lämnar in den senast måndag 20/5 så kommer den att vara granskad och finnas till uthämtning mån 27/5.

Eventuell andra komplettering måste då göras väldugt skyndsamt!

Blir det komplettering på labbrapporten?

Många kommer att få komplettering på sina rapporter. Vanliga fel är:

* Inte svarat på alla frågor

* Inte redovisat i rapporten HUR ni löst problemet. (Att bara säga "vi har använt ode45 och Newton-Raphson" är för vagt. Den som läser er rapporttext skall kunna skriva ett eget program efter den algoritmbeskrivning ni ger.)

* Inte redovisat resultatet (även om syns att beräkningar gjorts)

* Inte använt effektiv sök-algoritm (att leta/söka igenom med FOR och ett litet fixt steg är inte effektivt)

* Inte undersökt noggrannheten/tillförlitligheten. (Ni måste variera steglängd, tolerans etc. Att bara ha jämfört med andra gruppers resultat räcker inte.)

* Inte korrekturläst sin rapport!?!

* Grafer gör oftast rapporten mer lättförstådd., men glöm då inte axelmarkeringar, skalstreck mm.

Om ni vet med er att ni har gjort något av ovanstående misstag så kan ni förbereda er redan nu på att komplettera er rapport.

Snabbfacit till del1 den 16/3.

Info om projekten, se längre ned.

Lab2 kan redovisas to 7/3 och fr 8/3 med bonus.

Ni bokar en tid här på hemsidan. Planerade tider är torsdag 7/3 kl 16-17 & 17-18 och fredag 8/3 kl 15-16 & 16-17 & 17-18. Ni bokar EN tid per tvåmannagrupp. Er redovisning skall ta 8 minuter. Redovisningen sker (förmodligen) i sofforna i korridoren utanför terminalsalarna så ni behöver (förmodligen) ha era resultat och program nedskrivna på papper. (Jag försöker boka Grön sal, men för säkerhets skull...)

Fjärde övningsgrupp from måndag 28/1 (sal E34), så alla får plats

Kursen startade vecka 4

På grund av sjukdom (trasigt knä) skjuts kursstarten upp till vecka 4, dvs all schemalagd undervisning i vecka 3 (14-18 januari) är inställd.

För den som vill förbereda sig inför kursstart rekommenderas nedanstående häften: §De två första är inledande eller repeterande uppgifter som det är väldigt bra att titta på i förväg, dvs under vecka 3.

Inledande Matlab-uppgifter.

Inledande lab/MÖ-uppgifter

Dessa uppgifter ger en rejäl övning i programmeringsspråket Matlab, som nog är nytt för flera av er.

Jag lägger även upp laboration 1 som vi börjar jobba med vecka 4. Men den kräver nog att man läser i förväg på egen hand. (Obs! Vi börjar med bokens kapitel 3 och metoder för ickelinjära ekvationer. HOPPA ÖVER kapitel 1 och 2!!!)

Lab 1.

Lab 2.

Första schemalagda tillfälle blir (förhoppningsvis) måndagen 21 januari kl 8-10 i sal D2. Kursupplägget är i stort som förra året.

Lärare på kursen är

Ninni Carlsund, rum TR14:314 tel 08-7908193,ninni(at)nada(dot)kth(dot)se: Kursledare, föreläsare och övningsassistent
Doghonay Arjmand, rum TR14:206 tel 08-7907142,doghonay(at)nada(dot)kth(dot)se: Övningsassistent.
Cem Degirmenci, rum D1519, tel 08-790 6333, ncde(at)csc(dot)kth(dot)se: Övningsassistent.

Marko Petrovic och Erik Dalsryd kommer att ta den extra övningsgruppen.

Kursmål

Målet med kursen är att ge en verktygslåda för att kunna lösa många olika typer av numeriska problem, tex ekvationer, kurvor, integraler och differentialekvationer.

Preliminär kursplan

Kursen börjar i januari 2013 och sträcker sig till maj 2013. Schemaläggningen följer KTH:s Time-edit. Vad som går igenom vid de olika tillfällena syns här. Notera att en del labbtillfällen är schemalagda som dubbla 2-timmars-pass. Varje enskild student förväntas bara gå på ett av dessa pass. (Ingen del av undervisningen har obligatorisk närvaro men samtliga laborationer, inklusive projektet, skall redovisas personligen.)

Preliminar kursplan.

Kursmål från föreläsning 1. Några saker från föreläsning 1.

Föreläsning 2 sid 1-2 & 3-7 (ekvationer).

Föreläsning 3 - interpolation.

Föreläsning 4 - minstakvadratmetoden.

Föreläsning 5 - felskattning.

Föreläsning 6 - integraler.

Föreläsning 7 - diffekv - begynnelsevärdesproblem.

Föreläsning 8 - diffekv - randvärdesproblem.

Föreläsning 9 - PDE och problem i 2D och 3D - finns ej on-line.

Föreläsning 10 - ickelinjära system.

Föreläsning 11 - kurssammanfattning.

Inte allt material från föreläsningarna kommer att kunna återfinnas on-line.

Kurskrav

I kursen ingår 2 grundlaborationer (totalt 1.5hp), en projektuppgift (1.5hp) samt en skriftlig tentamen (3hp). För godkänt på kursen krävs godkänd redovisning på samtliga grundlaborationer, projektet och tentamen.

I Ladok betecknas grundlaborationerna LABA (1.5hp), tentan TEN (3hp) och projektet LABB (1.5hp) och rapporteras separat.

Om grundlaborationerna redovisas senast på sina respektive bonusdatum (se kursplanen), så erhålls bonuspoäng till tentamen. Totalt kan upp till 4 bonuspoäng erhållas för samtliga laborationer. Dessa bonuspoäng är giltiga på samtliga tentamen fram till, men inte med nästa läsårs ordinarie tentamen. Kursomgångens ordinarietentamen ligger i tentaperiod 3.

Ni uppmanas att arbeta i tvåmannagrupper under laborationerna men båda skall kunna redovisa hela laborationen individuellt (enmansgrupper är tillåtna, men rekommenderas ej). All kod skall vara skriven av medlemmarna i gruppen. Diskutera gärna ideer och algoritmer med andra/flera personer men tvåmannagruppen skall ha gjort/skrivit hela laborationen. Kursen tillämpar reglerna i hederskodexen.

Mer info om kursen kommer, tex om projektet.

Se även föreläsning 1 om kurskraven.

Projektet

Projektet utförs helst i 2-manna-grupper, precis som grundlaborationerna. Ensamarbete är också tillåtet men 2-manna-grupper är rekommenderade.

Projekten finns av två svårighetsgrader- lättare och svårare. Projektens innehåll och redovisning bedöms och påverkar slutbetyget på följande sätt. De två sista raderna är slutbetygen.

Tentamensbetyg:ABCDE
Godkänt svårt projekt AABCD
Godkänt lätt projektBBCDE
I projektsamlingen anges vilka uppgifter som är svåra och vilka som är lätta. Projektet redovisas dels vid ett muntligt seminarium, dels med en skriftlig rapport.

Nedan kan ni välja och boka en uppgift. (Öppnar 19/3 kl 17:15!) Notera att tiden som står vid projektet bara är hur länge VALET är öppet. Valet görs on-line. Därför anges heller ingen sal. Om en uppgift är fullbokad måste ni välja en annan. Tid för muntlig redovisning bokas separat. Se nästa stycke!.

Projekt-uppgifter

On-line-bokningen är öppen från 19/3 kl 17:15 till 4/4 kl 23:00. Efter det måste man kontakta Ninni för att välja.

Projekt kan ej längre väljas on-line.

Den muntliga redovisningen av projektet innebär att ni håller ett ca 7-8 minuters föredrag om er uppgift och hur ni löst den inför ca 7-8 åhörare (normalt 6 kursare och 1-2 lärare på kursen). Den tänkta åhörargruppen är alltså teknologer i slutet av åk 1 på en teknisk högskola. Fundera på vad ni själva skulle vilja höra!

Ni har tillgång till tavlor, OH-projektor och datorprojektor, men ev dator måste ni själva ordna med.

Tid och plats för föredraget bokas nedan. Varje tillfälle tar emot fyra grupper. Varje grupp är med under hela timmen och lyssnar aktivt på de andra redovisningarna. Minst två grupper måste boka för att seminariet skall kunna ges.

Online-bokningen av tid för muntlig projektredovisning är stängd. (Öppnar ca 8/4).

Den skriftliga rapporten skall vara en kort men tydlig och lättläst rapport som beskriver hur och vad ni gjort och kommit fram till. Koden lämnas med som bilaga. Rapporten (inkl programkoden) skall innan inlämning granskas av några av era kurskamrater. (Vem som skall granska vilken rapport meddelas av Ninni när projektvalet är klart.) Den skriftliga rapporten skall lämnas både i pappersform (på studerande-expeditionen) och i elektronisk form (som pdf-fil).

Minikrav på rapporten

Ett exempel på en rapport

Lite att tänka på vid granskningen...

Lite tips...

Projektet är tänkt att jobbas med under första delen av period 4. Det är tänkt att redovisas efter påsk, dvs i april. (

För att säkert fås med i urvalet måste den muntliga redovisningen göras på en bokad tid under vecka 17 och den skriftliga rapporten lämnas in senast 3/5 kl 8:30 (i både fysisk och elektronisk form) (och eventuell komplettering lämnas in senast 24/5 kl 8:30).

Kurslitteratur

Pohl: Grundkurs i Numeriska Metoder (Liber förlag)

Edsberg mfl: Exempelsamling i Numeriska Metoder

Bredvidläsning

Gerd Eriksson: Numeriska algoritmer med Matlab. (Student-exp).

Carina Edlund: Matlab i korthet. (CSC:s Student-exp).

Sida med gamla tentor.

Rapporteringar till LADOK

Lab 1+2 är moment LABA i Ladok (1.5hp).

Projektet är moment LABB i Ladok (1.5hp).

Tentan är moment TEN1 i Ladok (3hp).

/Ninni
Copyright © Sidansvarig: Ninni Carlsund <ninni@nada.kth.se>
Uppdaterad 2013-09-10