Allt du någonsin skulle kunna vilja veta om Olle Bälter

Umeå

Sladdbarnet Olle tillbringade sina första 20 år i Umeå. Umeå är en liten landortshåla med drygt 100.000 invånare där isbjörnar vandrar omkring på gatorna och ligger 70 mil norr om Stockholm. Åker man lika långt söderut från Stockholm hamnar man i Nordpolen. Ytterligare 70 mil norr om Umeå ligger Kiruna. Umeå ligger alltså något närmare Sveriges centrum än Stockholm. DN utsåg Umeå till Sveriges bästa stad i en landsomfattande undersökning. Ständigt bortdribblad av Peter och Patrik Sundström gav Olle tidigt upp tanken på en karriär som proffshockeyspelare och påbörjade istället som 14-åring en karriär som proffsåskådare med att arrangera supporterresor till Björklövens bortamatcher (observera att detta var i slutet på sjuttiotalet, då Björklöven var lika usla som idag).

Pre-högskola

Avskräckt av en dags pryande på EPA-ingenjörslinjen valde Olle Natur, kastade jeansjackan och drog på sig Fjällrävenstället och tillbringade tre lyckliga år på gymnasiet. Dom 444 dagarna som plutonchef vid Norrlandsinfanteriet betraktas nog inte som lyckliga, men väl lärorika. En praktisk sak med att göra lumpen på hemmaplan är att man kan fortsätta träna volleyboll eftersom det är fyra minuters cykelväg till regementet (sju på vintern).

Matematikerlinjen

En vacker morgon i april 1981 frågade officeren och gentlemannen bredvid den blivande fänriken på morgonuppställningen vad Bälter hade tänkt att göra til hösten. Indoktrinerad av det militära tankesättet "tänk inte, lyd bara order" hade Olle som vanligt inte tänkt utan fick i en hast skicka iväg en ansökan till högskolan och hamnade på Matematikerlinjen i Umeå. Med en minimal studieinsats blev det gott om tid till att spela volleyboll och åka slalom men när hjärnan började fungera igen kom han fram till att det måste finnas mer att göra här i livet och gav sig hösten 82 av till den stora staden för att bli civilingenjör på Teknisk Fysik.

Volleyboll & Segling

Volleybollen kom in i Olles liv 1978. På den tiden spelandes för IKSU. Tillsammans med några andra teknologer startade Olle KTH's volleybollsektion. IKSU firade att Olle slutade med att gå upp i elitserien. Olle coachade KTHs damlag under fem år. Olles spel ägnas nuförtiden mest åt att drömma om att spela beachvolley. Sedan 1983 är Olle en lycklig ägare till en Hobie Cat 16, en liten katamaran som seglar alldeles för fort. 1984 var han förstås inte så lycklig när en trapetsvajer gick av och Olle föll i Bottenhavet. Olle är snabbtänkt, så under fallet kom han på idén att hålla sig fast i skotlinan för att slippa simma så långt, men katamaranen gjorde 15 knop och det gjorde inte Olle när han landade i vattnet. En sena slets av och en trasades i höger axel. Snabbtänkt, men inte så listigt. Nio år senare kunde diagnosen ställas och axeln opereras. Nu är allting ihoplappat och axeln återställd. Det är ju så nyttigt att använda bägge hjärnhalvorna så nu är Olle vänsterhänt också.

Fysikalen

Upptäckt under n0llespexet som mormor i Rödluvan hamnade Olle i androgynfacket och agerade flicka/tjej och dam i Fysikspexen 1984-2004 med uppträdanden bl a på Regina, Södra Teatern, Berns och Vattenfestivalen samt på Savoy i Helsingfors. Olle gick så upp i sina roller att manliga åskådare, såväl arbetskamrater som klasskamrater, frågade efter telefonnummer till "flickan". Allergin mot aceton har roat många studenter under åren när Olle lade labbarna på tangentbordet eller tavlan, fortfarande med kvällarnas röda nagellack i behåll.

Undervisningen

För att imponera på en tjej började Olle 1984 att undervisa på KTH. Först i Fysik och Numeriska metoder men sedan alltmer i programmeringsteknik. 1985 blev det undervisning på heltid och 1986 lyckades han få ut examen lockad av en löneförhöjning på 30%.

Jorden runt

Som alla obeslutsamma personer försökte Olle att hitta sig själv och började av någon obegriplig anledning att leta i Indien, Japan och USA. 8.1 kg lättare återvände han hem. Mellanskillnaden hade gått förlorad i Indien (8 kg maginnehåll) och USA (1 hg plånbok). I Japan blir man aldrig av med någonting.

Årets lärare

1987 valdes Olle till Årets lärare på Lantmäteri. Avundsjuka kollegor hävdar att det beror uteslutande på den höga andelen flickor på Lantmäteri, men Olle lyckas missuppfatta även detta som en komplimang.

Pascalvetaren

Besviken över all världens Pascalböcker och påhejad av sina elever övertygade Olle Henrik Eriksson att om en Pascalbok någonsin skulle kunna bli både rolig och informativ så måste dom nog göra en insats. Hatad av s k språkexperter har boken blivit mycket uppskattad av eleverna under åren och var en bidragade orsak till att Olle 1989 i Stockholms stadshus fick ta emot KTH's pedagogikstipendium på 40.000 ur Drottningens hand.

Siemens-Elema

Fortfarande förvirrad över vad han skulle ta sig till här i världen jobbade han först på ett litet konsultföretag med databaser innan han 1989 tog steget ut i "verkligheten" och började på Siemens-Elemas utvecklingsavdelning för röntgenapparater. Vilt assembler- UNIX- och C-hackande i tre år medan förvirringen över varför vi aldrig träffade våra användare växte till sig.

Erbjudande som han inte kunde tacka nej till

I samband med ett spexrep på KTH tittade Olle in till sin gamle chef som just fått en nedslående kursutvärdering i sin hand. Det hela slutade med ett erbjudande som Olle inte kunde tacka nej till: doktorerande, undervisning och möjlighet till ytterligare en jordenrunt-resa, denna gång till Hong-Kong, Australien, Nya Zeeland, Fiji och Mexico (fast det sista blev USA i alla fall pga översvämmningar). Så nu är Olle tillbaka på KTH och får jag säga det själv så tror jag att det är här han hör hemma. I december 1998 disputerade Olle med avhandlingen "Electronic mail in a working context".

Avhandlingen blev populär i media och Olle har blivit intervjuad mer än 50 gånger i TV, radio, dagspress och tidningar.

Årets handledare

Tack vare att Anna Redz jobbade så flitigt under sitt exjobb så fick Olle dela på äran och pengarna när Annas exjobb utsågs till "Årets bästa examensarbete utfört vid ett småföretag 1996".

e-Post-doc

1999 spenderade Olle i Boston. Mest som gästforskare på Lotus Development, men med en svensk sexveckorsemester blev det även en resa runt hela USA från kust till kust och tillbaka.

Familjeliv

I slutet av 2000 hittade vi till slut (och vår egen överraskning) ett hus som vi både ville ha och hade råd med. Därefter har de tre barnen drällt in i rask takt: 2002,4 och 6. Till en början ändrades inte så mycket (annat än att vårt vardagsrum är tillräckligt stort för att inrymma hela vår före detta lägenhet). Sen lärde sig Linus att krypa och utflykter till barnlösa blev hälften så meningsfulla eftersom en av oss ständigt måste punktmarkera Linus. Två år senare lärde sig även Sofie att krypa till allas glädje och poängen med att hälsa på barnlösa försvann helt och hållet.

Andra föräldrar berättar hur det tredje barnet har tvingat som att övergå till zonfösvar istället för punktmarkering, men vi funderar på att använda "divide and conquer" istället genom att vända barnen mot varandra.

Hösten 2007 hade vi samlat på oss tillräckligt många barn för att kunna åka till Florida och vara föräldralediga samtidigt i tre månader.

Williams College

Inspirerad av kollegan Viggo sökte Olle och fick STINTs stipendium "Excellence in Teaching" och tillbringade en lycklig termin på Williams College hösten 2008. Man kan lära sig mycket genom att åka bort, genom att observera skillnader mellan hemma och borta.