Go to the English version of this page.

Hemsida för Jakob Nordström

OBS! Denna sida uppdaterades senast tidigt i maj 2008 och är för närvarande ganska inaktuell.

Mina fyra stora intressen är matematik, datorer, musik och språk. De två förstnämnda har jag tänkt förena i min yrkeskarriär. De två sistnämnda har spelat en viktig roll i mitt liv och kommer nog att göra så även framöver.

Matematik och datorer

Jag gick min grundutbildning på matematisk-datalogiska linjen på Stockholms universitet. Lite slarvigt kan man säga att utbildningen var en blandning av datateknik och teknisk fysik på Kungliga Tekniska högskolan (KTH), fast utan rena ingenjörsämnen som till exempel hållfasthetslära. Fr.o.m. tredje året samlästes alla data- och matematikkurser med KTH.

Det som intresserade mig mest under min grundutbildning var ämnena i gränslandet mellan matematik och datavetenskap. Jag tyckte att det var fascinerande att läsa in matematiska teorier och sedan tillämpa dem praktiskt på datorrelaterade problem. Därför läste jag kurser på både den datalogiska och den teoretiskt matematiska inriktningen på linjen (och samlade ihop väldigt mycket mer poäng än vad som behövdes för magisterexamen).

Mitt examensarbete gjorde jag inom formella metoder på Prover Technology. Även om exjobbet var ganska teoretiskt inriktat gav resultaten upphov till praktiska frågor för företaget att studera vidare.

Sedan 2002 är jag doktorand på KTH. Jag tycker fortfarande att de roligaste problemen är kluriga matematiska frågor som ändå har en tydlig koppling till verkligheten. Därför valde jag att forska inom teoretisk datavetenskap i teorigruppenSkolan för datavetenskap och kommunikation (KTH CSC). Även om det jag sysslar med är grundforskning så har forskningsområdet också stor praktisk betydelse.

Under mina doktorandstudier har jag arbetat med ganska svåra problem, och det har gått framåt i långsammare takt än jag kanske hade önskat. Men när jag till slut lyckades lösa ett av de välkända öppna forskningsproblem som jag hade funderat över så fick jag priset "best student paper award" för bästa artikel skriven av doktorand på 38th ACM Symposium on Theory of Computing (STOC '06). STOC är en av de två bästa konferenserna i världen i teoretisk datavetenskap, så det priset är något av det finaste som en doktorand i teoretisk datavetenskap kan få.

Musik

Min studentexamen är från naturvetenskaplig linje med utökad musik på Stockholms musikgymnasium.

Mellan andra och tredje ring, från hösten 1990 till våren 1992, studerade jag vid musikgymnasiet och (dåvarande) konservatoriet i Tallinn och tog en examen i kördirigering med utökad musikteori. Min tid i Estland sammanföll med att Sovjetunionen kollapsade och de självständiga baltiska staterna återuppstod. Det blev två oerhört intressanta år på många olika sätt.

Musik har fortsatt att vara ett stort intresse för mig. Tillbaka i Sverige grundade jag en vokalensemble, Collegium Vocale Stockholm. Under 1990-talet gav vi ett flertal konserter med främst renässans- och barockmusik. Numera befinner sig ensemblen i ide eftersom jag har svårt att hinna med den vid sidan av andra engagemang, men det händer ändå mellan varven att vi gör små framträdanden.

Språk

Läsåret 1997/98 gjorde jag värnplikten som militärtolk vid i Uppsala (som numera ingår som en del i Försvarsmaktens Underrättelse- och säkerhetscentrum FMUndSäkC). Utbildningen på Tolkskolan anses vara extremt krävande. Men de hårda villkoren skapade också en speciell stämning bland eleverna, och jag tror att jag fick vänner för livet där. Jag har fortsatt att hålla kontakten med gamla kursare, och även fått många nya bekantskaper, genom mitt engagemang i kamratföreningen Militärtolkarna. Jag hade förmånen att få vara först sekreterare och sedan ordförande i föreningen under några väldigt dynamiska och spännande år i dess historia.

Efter Tolkskolan har jag parallellt med studier i datavetenskap, matematik och ryska också arbetat som tolk, ofta i samband med officiella besök i Ryssland. Jag har även gjort översättningar mellan ryska och svenska/engelska. Jag har främst haft uppdrag från olika enheter inom Försvarsmakten men även från till exempel Regeringskansliet, Totalförsvarets forskningsinstitut och Kustbevakningen. Jag har tolkat åt bland andra H.M. Konungen, statsministern, försvarsministern, riksdagens talman och överbefälhavaren. Om det skulle vara så att du behöver tolkning eller översättning från ryska får du gärna höra av dig för att få en offert. Ta gärna en titt på (den numera ganska inaktuella) listan över några tidigare tolkuppdrag (Word/ HTML) eller mitt CV (PDF/HTML).

Förutom att tolkningen har finansierat mina studier har det gett alldeles speciella erfarenheter – möten med intressanta människor, resor till ovanliga platser, besök i annorlunda miljöer etc. Med detta menar jag inte främst besök och middagar på Kungliga Slottet i Stockholm eller i Kremls palats i Moskva. En mer intressant erfarenhet var kanske att vandra omkring inne i världens största kemvapenlager iförd full rysk militär skyddsutrustning och försöka skrik-tolka mellan engelska och ryska genom gasmaskens halvmeterlånga "snabel"... Ett annat exempel var när jag tolkade svenska och ryska forskare som diskuterade möjligheterna till ett forskningsutbyte inom området vätskeandning, dvs. när man fyller lungorna med syremättad vätska och "andas" denna vätska istället för luft. Ett potentiellt användningsområde för detta (och anledningen till att mötet hölls, i sviterna efter tragedin med ubåten Kursk) är att kunna göra fri uppstigning från sjunkna ubåtar på stort djup utan att drabbas av dykarsjuka. Att få vara med och tolka på det mötet kändes som rena rama science fiction.

Framtiden

Jag disputerar den 9 maj 2008 och sedan är det mesta ganska öppet.

Jag skulle vilja ha ett arbete som är en verklig utmaning, både intellektuellt och personligt. Ett arbete som är stimulerande och testar gränserna för vad jag klarar av.

Jag tycker verkligen att det är roligt att forska, så ett alternativ efter disputation är att fortsätta ett år med en postdok i USA. Som det ser ut nu kan det kanske bli ett år på Computer Science and Artificial Intelligence LaboratoryMassachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston, vilket känns oerhört spännande.

Samtidigt finns det också en hel del inom den akademiska världen som jag har svårt för. Något av ett drömscenario på sikt vore därför att hitta ett forskningsnära arbete i industrin där man kan kombinera både teori och praktik.

Web Analytics