bild
Skolan för
elektroteknik
och datavetenskap

Dessa sidor underhålls inte längre sedan september 2008

Läs våra nya sidor istället

Utbildningens organisation

Utbildningen är uppdelad i grundutbildning och forskarutbildning. Grundutbildningen är avsedd för studenter på civilingenjörsprogram, högskoleingenjörsprogram och magisterprogram, men också för fort- och vidareutbildning och studenter på fristående kurser. Forskarutbildningen är avsedd för doktorander som ska ta licentiat- eller doktorsexamen. Doktorander kan också läsa grundutbildningskurser.

Här beskrivs grundutbildningens organisation. Forskarutbildningen beskrivs på en annan sida.

Kurser, kursomgångar och lärare

I skolan för datavetenskap och kommunikation genomförs all utbildning i kurser. Varje kurs har ett kursnummer och ett bestämt poängtal. Kursens innehåll definieras i studiehandboken på KTH respektive utbildningskatalogen på SU. Samma kurs kan finnas i olika kursomgångar som normalt är avsedda för olika kategorier av studenter. När under läsåret en kursomgång ska ges bestäms i läro- och timplanen som syns i studiehandboken. Varje kursomgång på skolan har en kursomgångsförkortning som avslutas med två siffror som anger årtalet då kursen startade.

Varje kursomgång har en kursledare som är ansvarig för genomförandet av kursomgången. Kursledaren är normalt föreläsare på kurs(omgång)en, men några kurser har också gästföreläsare. Vissa kurser har en kursassistent som hjälper kursledaren med kursens administration. På kurser med övningar leds varje övningsgrupp av en övningsassistent. På kurser med labbar finns det handledare som hjälper till och tar emot redovisningar.

Examinator och ämnesansvarig

Varje kurs har en av skolan utsedd examinator som är den som formellt sätter betyg på eleverna. Examinatorn är alltid en fast anställd professor eller lektor på skolan och är om möjligt kursledaren själv. Vem som är ordinarie examinator för en kurs står i studiehandboken. Den som anser sig ha fått ett felaktigt betyg ska i första hand klaga till kursledaren och i andra hand till examinatorn. Examinatorns beslut kan inte överklagas.

Skolan har också utsett en ämnesansvarig lärare för varje kurs, normalt den professor inom vilkens ämnesområde kursen faller närmast. Ämnesansvarig professor diskuterar årligen kursanalysen med kursledaren och ansvarar för kursens utveckling på längre sikt.

Exjobb

Exjobben har en särställning bland kurserna. Varje ämne har sin egen exjobbskurs och sin egen exjobbsadministratör som man kan säga fungerar som kursledare för exjobben. Under exjobbets gång har exjobbaren regelbundet kontakt med sin handledare som är en lärare på skolan. Betyget sätts av examinatorn som normalt är en professor i ämnet.

Studierektorer och administration

Varje kurs ligger inom något av skolans ämnen: numerisk analys, datalogi, människa-datorinteraktion, medieteknik, tal- och musikkommunikation, samt språk. För varje ämne finns en ämnesansvarig studierektor som ansvarar för bemanningen av kurser och lärare i ämnet och bestämmer kursernas budget. Det finns också ett antal biträdande studierektorer och utbildningsadministratörer som arbetar med administrationen runt kurserna, till exempel schema, arvodering, information, läro- och timplan, kursanalyser, betygsrapportering och expedition. Skolans utbildningsadministration leds av en utbildningsadministrativt funktionsansvarig studierektor. En huvudansvarig studierektor hanterar övergripande frågor om kursekonomi, examination och pedagogisk utveckling av kurser och lärare.

Program och programansvariga

Skolan ansvarar också för ett antal program (civilingenjörsprogram, högskoleingenjörsprogram och magisterprogram). Varje program leds av en programansvarig (PA) som till sin hjälp har en programstudierektor eller programhandläggare. För master- och magisterprogrammen är samma person både programansvarig och programstudierektor.

Skolans program innehåller kurser som ges av flera skolor. Skolans kurser läses av studenter från olika skolors program.

I årskurs 3-4 i civilingenjörsprogrammen struktureras utbildningen i inriktningar. Varje inriktning har en inriktningsansvarig lärare.

Administrationen av skolans program sköts av kansliet. På kansliet finns personer som hjälper teknologer med studievägledning och internationalisering. Dessutom hanteras läro- och timplan, ansökningar till högre årskurs och mycket annat.

Grundutbildningsansvarig och grundutbildningsgrupp

Ytterst leds skolans hela utbildningsverksamhet av en grundutbildningsansvarig (GA) och skolans grundutbildningsgrupp.
Sidansvarig: Viggo Kann <viggo@nada.kth.se>
Uppdaterad 2008-11-21