Vigsel och bröllopsfest

Bild på Glimåkra kyrka Den 14 augusti 2004 kl 15 gifter vi oss i Glimåkra kyrka, som presenteras i vinterskrud på fotografiet här till höger. Efter vigseln blir det fest på Glimåkra folkhögskola.

Festkvällens värdtrio Emma, Erik och Lina tar gärna emot idéer och tips samt skvaller om brudparet på <14_augusti@home.se>.

Om ni skulle ha några frågor kan ni ringa Maria och Ingemar Arvidsson på 044-422 46 eller Elisabet och Sören Nordström på 08-560 209 20. I den händelse inbjudningskortet skulle ha kommit bort finns det här som PDF-fil.

Dagen efter

För långväga gäster som sover över på folkhögskolan eller någon annanstans i trakten bjuder vi på lunch på söndagen kl 13 ute på den arvidssonska släktgården Romperöd, som syns i försommarskrud på nästa bild i högerkant. Bara gården och dess omgivningar är väl värda ett besök helt oberoende av alla trevliga människor som kommer att vara där! Vi har lagt upp några bilder på Romperöd och på den skotska höglandsboskapen som finns på gården.

Bild på Romperöd Vägbeskrivning från kyrkan/folkhögskolan: Kör ut till Storgatan och sväng höger. Sväng sedan vänster in på Boaltsvägen. Nu passerar man sågen på höger sida. Sväng därefter höger vid T-korsningen in på Fabriksgatan och lämna Glimåkra. Ungefär en och en halv kilometer efter 90-skyltarna finns en liten avtagsväg till vänster med en röd skylt mot Romperöd. Sväng in på denna grusväg och följ den rakt fram och sedan i en mjuk högersväng upp till boningshuset. (Se även kartan över Glimåkra.)

Redan kl 11 på söndagen finns det möjlighet att lyssna på våra estniska musikervänner Heili och Mait Meibaum, som kommer att spela på en musikgudstjänst i Broby kyrka. Broby ligger ca 7 km söder om Glimåkra (se karta). Musikgudstjänsten rekommenderas varmt, både för den som vill lyssna på vacker musik och för den som bara vill hitta någonstans att gå i kyrkan på söndagsförmiddagen.

Om Glimåkra kyrka

Glimåkra kyrka, som byggdes 1838, saknar torn och spira. Enligt sägnen beror det på att trollen i Trollabackarna ville få tyst på oljudet från kyrkklockorna genom att kasta sten. Till sist lyckades de med detta och då slogs tornet och spiran av. Verkligheten är dock betydligt mindre romantisk. När den nya kyrkan byggdes mellan 1838 och 1842 tog pengarna helt enkelt slut. Det fanns inte råd till det torn som fanns på ritningarna. I stället fick kyrkan ett enkelt platt tak.

Både på den norra och södra väggen som flankerar altaret finns vackra glasmålade fönster. Det norra fönstret föreställer Jesus när han välsignar barnen och Emmausvandrarna är motiv på det södra fönstret. Båda glasmålningarna är gjorda av konstnären Anders Nilsson 1918. Predikstolen är mycket ovanligt placerad ovanför altaret. På 40-talet ville man riva den gamla predikstolen och bygga en ny till vänster om altaret men som väl var blev detta aldrig av. Nedanför det norra fönstret finns den lilla vackra dopfunten i trä. Den är gjord av en bildhuggare Johan Menschefver som skall ha bott i Göinge på 1620-talet. Över dopfunten finns också en ängel fäst i taket. Den är väldigt gammal. Kanske kommer den från den medeltida kyrka som fanns där dagens kyrka ligger.