Länkar

Här finns lite nyttiga länkar och Jonas egna snabblänkar (efter alla slag i huvudet är det jobbigt att minnas dem...). Tips om länkar som borde vara med men inte är det skickas till Jonas.

Varning för att sidorna jag länkar till kan vara kassa. Varför envisas folk till exempel med att låta nya fönster ploppa upp när man klickar på deras länkar? Ville jag att det skulle hända hade jag väl inte använt vänster musknapp? Ser ni en sådan webbdesajner i en mörk gränd vet ni ju vad ni ska göra i alla fall...

Dårar (andra träningssällsskap)

ARMA Sveriges hemsida. ARMA var tidigare Sveriges största förening för seriös träning av fäktning. Hemsidan ligger dock i träda, tycks det.

ARMAs internationella sida. Rörigt, men det finns bland annat en samling manualer tillgängliga online. Vi bekänner oss till ARMAs träningsmetodik, som är mycket bra.

Östra Aros Svärdsmän (ARMA i Uppsala). Duktiga och seriösa fäktare.

ARMA Polen har en del kul filmer m.m.

AEMMA, en organisation som liknar ARMA, men av någon oklar anledning verkar amerikanerna och kanadensarna inte komma överens. De relaterade föreningarna i Europa bryr sig dock inte om den schismen. Har många manualer online.

Sveriges Historiska Fäktskolor, en lös sammanslutning med föreningar som tränar ungefär som vi på alla möjliga ställen i landet. Särskilt de i Göteborg har en hemsida med en del innehåll.

Gutniska gardet, håller lustigt nog till på Gotland.

SCA. Har i alla fall en rolig akronym (Society for Creative Anacronism), om än inte lika tjusig som BSD förstås. Jag vet rätt lite om SCA men det jag sett och hört tyder på att de inte ligger så värst nära riktig stridkonst. De håller även på med annat, som sömnad, dans och festande.

ROST. AEMMA-förening (tror jag?) i Linköping. Anordnar dyra läger, i övrigt vet jag inget om dem.

Historiska källor

En bildserie med beskrivningar hur man klarar sig i en jurdisik tvist mot en kvinna (om man är man), men även vad kvinnan bör hitta på. Faktiskt finns hela manualen (Talhoffer) där, men strid mellan man och hustru är roligast.

Den kanske coolaste manualen, här i engelsk översättning (finns även i svensk översättning från 1900-talets början). Nicolaes Petter.

Fransk manuallista. Listar massor av manualer.

Även ARMA har manualer, dock oftast bara bilderna. Finns ännu mer för dem som är ARMA-medlemmar.

AEMMA har som sagt också massa manualer online.

Ytterligare en lista på manualer, och ofta översättningar.

Se även underavdelningen Todds sabelhörna för fler länkar.

Källor med översättningar och/eller tolkningar

Vår egen sida med tolkningar av diverse tekniker. Naturligtvis störst bäst och vackrast. Dock fortfarande under utveckling (alltså inte klar). Vi är de enda som upptäckt det bästa sättet att visa upp tekniker, dvs att man visar på att samma teknik förekommer om och om igen i diverse sammanhang. Men så är vi ju bäst också ;-)

Le Jeu de la Hache och annat kan man hitta här. I video, no less.

Långsvärd, en anglais. Från flera manualer.

Fiore de Liberi, också på engelska. Dock den minst begripliga versionen av hans manual.

di Grassi, med videosar.

I 33, den äldsta kända bevarade fäktmanualen. Färg och engelska.

Tyskar, eftersom jag inte kan tyska och är lat så har jag bara skummat deras bilder lite. Snyggt (roliga kläder) men det ser mer art än martial ut. Det kan det i och för sig ofta göra på bild.

Higgins Armory Sword Guild. Här finns bl.a. sekvenser ur Paulus Hector Mairs manual på engelska.

The Exiles. Har en hel del manualer. Har även en hel del annat, såsom fotoserier, om man klickar runt lite.

Svärd

Fakta om europeiska svärd kan man hitta i Skövde, på Björns svärdsida. En jättebra sida om svärd. Dock är hemsidan tvärdöd sen ett par år tillbaka, så det tillkommer inget nytt.

Jämför utseendet på olika svärd (bra för presumtiva köpare av stål). De har även recensioner av svärd.

Min brors svärd. Inte så många, men rätt bra bilder.

Nasare

Albion, säljer svärd där Peter Johnsson är inblandad. Ganska dyrt men riktigt bra.

Björn (Uppsala) säljer träningsgrejer. Man kan till exempel titta på prislistan, där det finns bilder och priser. Träsvärd, bucklare m.m. Han kan även ta in fäktmask om man vill ha. Ska man köpa grejer är det bra att köpa dem av Björn, han är ARMA Sveriges officielle nasare.

Man kan (eller kunde i alla fall tidigare) köpa svärd via Björn (han med svärdsidan). Smeden heter Del Tin. Bra kvalitet för det priset, vilket väl är i princip det billigaste man kan komma undan med och fortfarande få något användbart. Värjorna blir ordentligt missformade om man sparrar med dem... (men går i alla fall inte av som värjor från K+K Art brukar göra för oss).

Lutel, snabb, bra service. Acceptabel kvalitet på åtminstone vissa svärdstyper.

Gavelin Swords, säljer svärd och har en butik i Stockholm. Bl.a. kan man köpa det roliga dekorationssvärdet Odin Sword som "bygger på en historisk förlaga", vilket det också gör. Dock har en del som hörde till svärdsskidan i originalet blivit en del av svärdet här ;-).

Via Armorari, Nicke köper sin rustning och sina träningssvärd härifrån.

Övrigt

Musketörsällskapet, teaterfäktning. När man tycker att det räcker att det ser snyggt ut, och inte behöver stora doser smärta. Ger kurser, föreställningar m.m. Johan tränade hos oss ett tag och är mycket trevlig.

Vi har en del medlemmar (minst 2) som även går in för andra delar av medeltiden än just våldet. De är medlemmar i Olofsgillet och Companie of S:t George, vilka är bland de förnämsta Living History-föreningarna, har det sagts mig.

Vill man framföra synpunkter på innehållet eller komma med förslag på annat som bör vara med går det bra att maila till Jonas, men det är sällan någon som faktiskt gör det (tre personer, hittills).