Utrustningstips

Här finns tips om utrustning. Vad är bra att ha? Vilka modeller av det jag vill ha är bra respektive mindre bra? Var får man tag på saker? Denna sida är långt ifrån klar, och mer tillkommer förmodligen så småningom.

Saker man bör skaffa tidigt

Här är saker som man kan skaffa tidigt, i ungefär prioriteringsordning.

Saker man kan skaffa senare

Här är saker som är bra att ha, men som kanske är dyrt eller mer åt kuriosahållet, så man kan avvakta (dvs snylta på andras inköp) tills man tycker det är dags själv.

Diskussion om de olika sakerna

Handskar. Vid rapirfäktning kan man komma undan med rätt klena handskar, till exempel vanliga läderhandskar. I alla fall på svärdhanden, som skyddas bra av korgen. Det enda man kan råka på är rivsår från spetsar som går in i korgen.

I andra former av sparring vill man ha ordentliga handskar. Ett bra test är att ta på handskar, lägga handen på ett bord och be någon slå en allt vad de orkar över fingrarna med en ganska tjock träpinne. Om det är mer än obehagligt bara för stunden bör man skaffa bättre handskar.

Handskar som vi haft framgång med inkluderar vanliga hockey-handskar (kostar från ca. 150 kr paret till flera tusen kr, utan att dyrare handskar verkar vara bättre, säljs i vanliga sportbutiker), bandyhandskar (ungefär samma sak, kanske något rörligare och ovanligare att de saluförs), kendohandskar (verkar extremt stela men i övrigt rätt OK, har inte använts så mycket hos oss), m.m.

Neil har följande att säga om handskar: Revival Clothing i USA säljer handskar som är bra vid dolksparring och mycket bra till rapir. De ser okej ut också. Jag använder dem också till halvfartssparring med wasters. Priset med svensk moms ligger runt 420 kr.

Fördelar: Bra greppförmåga, bra skydd vid rapirsparring, kan användas vid halvfartssparring. Nackdelar: kostar mer än de billigaste hockeyhandskarna.

Mask. Vi har främst använt vanliga fäktmasker. De skyddar ansiktet ganska bra, om man har rätt storlek. Masker som tål 700 N skyddar inte bra, de bucklas in av ganska lätta slag. Masker som tål 1500 N tycks fungera rätt bra (de blir buckliga med tiden, men sällan så att ett individuellt hugg slår in masken i ansiktet).

Fäktmasker kan vara lite besvärligt att få tag på och är ganska dyrt (1500 kr får man nog räkna med för en OK mask). De skyddar inte sidorna av huvudet, bakhuvudet eller ovanpå huvudet alls (och en del har rent av en metallknapp inuti som gör mer ont vid slag uppifrån än ingen mask alls...). Dessutom har masken en tendens att tryckas in i ansiktet, så man får ett rutnät i pannan, på hakan eller på näsan. Även om det ser kul ut att blöda i rutor kan det också vara lite besvärande.

Andra saker som prövats, men inte speciellt mycket, hos oss inlkuderar vanliga hockey-hjälmar med ansiktsskydd. Dessa fungerar rätt bra, men har väldigt glest galler så de kan inte användas mot till exempel rapir eller dolk. Även kendoutrustning har prövats och har ungefär samma egenskaper som en hockey-hjälm.

Träningssvärd. Det finns många varianter av träningssvärd. Lättast att få tag på och billigast är att helt enkelt göra ett själv i trä. Det kostar ungefär 50 kr i material och tar 45 minuter att sätta ihop. Se till att välja ett hårt träslag (till exempel ek), så svärdet inte går av första gången man tar med det (vilket har hänt tidigare). Vill man göra ett långsvärd tar man 120 cm som blad + grepp och sätter 20 cm parerstång på tvären ungefär 20 cm in från knappen. Enhandssvärd är ungefär 100 cm med 20 cm parerstång ungefär 10 cm från knappen.

Lata och rika människor kan köpa träningssvärd. I trä finns en uppsjö varianter och tillverkare. De flesta träsvärd går av efter en tids användning, så man kanske inte vill lägga ut jättemycket pengar.

Man kan även köpa träningssvärd i stål. De bör då inte vara vasslipade. Man bör även se över spetsen (sätta en stor, hård plopp där), eftersom även en slö spets med lätthet går tvärs igenom en överkropp om till exempel motståndaren oväntat halkar och snubblar rätt in i ditt svärd.

I stål finns även historiskt korrekta träningssvärd. Det är då ett svärd som inte plattats ut, alltså ungefär en tjock stålpinne istället för ett platt blad. Det fungerar mycket bra och är inte speciellt farligt (även om man förstås kan slå av lårben eller krossa kranier om man svingar på lite).

Slutligen finns det träningssvärd i aluminium. Fördelen över stål tycks vara att det är billigare, men jag har själv aldrig sett eller hanterat ett.

Armbågsskydd och knäskydd. Man kan med fördel använda "vanliga" skydd, vilket kan köpas i vanliga sportbutiker för ett par hundralappar. Det är bra om de går runt stora delar av lederna, och inte bara sitter frampå (vilket till exempel skydd för inlines m.m. brukar göra). Återigen är ishockeyfolket ganska bra på att göra ordentliga skydd, vilket kanske beror på att de också har problem med att hundrakiloskolosser slår dem på armbågarna allt vad de orkar med tjocka träpinnar.

Träningsskniv. Enkelt att göra själv. Köp lite rundstav och kapa i ca. 35 cm långa bitar. Mer avancerat än så behöver det inte vara, men man kan förstås jobba mer om man vill.

Sparringrapir. Att sparra med rapirer har den fördelen att man kan sparra nästan fullt ut med rätt realistiska vapen. Dock vill man inte hugga fullt ut ens med de sparringrapirer vi använder, eftersom det är en klar risk för benbrott och liknande. Vi har prövat lite olika saker för rapirsparring genom åren.

Det jag tycker är bäst är min rapir från Del Tin (modell 2172), som man måste kapa ned lite (så den inte böjs hela tiden) och sätta en gummiplopp (så inte rapiren går igenom motståndaren) förstärkt med en metallmutter eller liknande (så inte rapiren går igenom gummiploppen) på. Även andra modeller från Del Tin har fungerat bra. Tyvärr är det lite dyrt, ca. 3500 kr per svärd, och de slits ganska kraftigt. Min rapir förblir till exempel böjd efter en ordentlig träff, och hjaltet är väldigt snett och vint numera. Rapirerna är också något tyngre än riktiga svärd (och mycket sladdrigare, vilket i och för sig inte bara är dåligt). Ur säkerhetssynpunkt fungerar det bra så länge man inte hugger, även om en del revben fått sprickor eller rent av gått av.

Vi har även använt rapirer från K&K Art. De är billigare än Del Tin, ca. 1000 - 1500 kr. En av dem gick dock av redan efter tre veckor (av ett hugg som blockerades med en underarm så att klingan bröts). De är mycket lättare och något kortare än Del Tin-värjorna. Knappen skruvas fast på tången istället för att nitas, vilket gör att man rätt ofta måste skruva fast sin knapp igen mitt under sparringen.

Tidigt i vår karriär använde vi teatervärjor för rapirsparring. De väger nästan ingenting och är väldigt sladdriga, men man kan å andra sidan hugga på varandra utan risk för permanenta skador (även om det svider som fan). Den stora nackdelen är att de går av otroligt lätt, även vid stötar, och blir sen väldigt vassa så det gäller att märka det i tid. Ett nytt blad kan i och för sig köpas för ungefär 500 kr, men eftersom det inte håller speciellt länge övergav vi snabbt denna idé.

Ett par gånger har vi prövat att använda en shinai (kendo-svärd) som rapir. Det fungerar inte bra alls.

Slutligen har vi använt bladet från en sabel modell 18.. (den sista modellen som sägs vara bra), med ett hafsigt ditsatt värjhjalt från en avslagen teatervärja. Det blev inte heller någon större succe. Dels var den väldigt tung att använda som rapir, dels var det hemskt obehagligt att bli träffad av den (flexibel som en betongpelare ungefär...) och dels skar den sig ofta loss ur sin gummiplopp på spetsen, vilket gjorde motståndaren nervös.

Skarpa svärd. För tillfället är de flesta i branschen lyriska över svärd från Albion. Det är lite dyrare än de billigaste drägliga alternativen, ca. 5000 - 6000 kr (eller mycket mer om man vill ha de dyrare svärden), men kvaliteten är mycket bra och det finns ett ganska stort urval av svärdmodeller att välja på. Är man någotsånär seriöst sugen på ett svärd rekommenderas Albion.

Billigare alternativ vi har lite erfarenhet av är Del Tin och Lutel. Båda tillverkar OK svärd för 2500 - 3000 kr, men det är långt ifrån Albions kvalitet.

Rustning. Vi har inte så stor erfarenhet av rustningar. Själv har jag sett och prövat ganska billiga nytillverkade (i Tjeckien) rustningsdelar efter historisk förlaga. De sitter inte så bra (axelskydden fastnar till exempel lätt under ryggplåten, vilket hindrar rörligheten) och läderremmarna slits lätt av om man slåss i rustningen (men sägs hålla bra om man bara går eller poserar i den).

Nicke har en rustning som är "figursydd" åt honom, men så var den också snordyr. Dock har även denna problem med att remmarna slits av när man slåss i den.

Butiker

Här listas en del butiker, med kommentarer om huruvida de har bra grejer, service m.m.

Albion, säljer stålsvärd. Servicen är rätt bra, med ett par veckors leveranstid på de grejer de har i lager. Det går att hitta väsentligt billigare stålsvärd, men kvaliteten är då betydligt sämre. Mycket prisvärda svärd.

Björn (Uppsala) säljer träningsgrejer, prislista. Träsvärd, bucklare m.m. Han kan även ta in fäktmask om man vill ha. ARMA Sveriges officielle nasare. De grejer jag sett håller bra kvalitet.

Vill man framföra synpunkter på innehållet eller komma med förslag på annat som bör vara med går det bra att maila till Jonas, men det är sällan någon som faktiskt gör det (tre personer, hittills).