Nada

^ Upp till allmänna kurssidan.

DN1212 Numeriska metoder och grundläggande programmering för K2


Har du labbar kvar att redovisa?:

För lab 1-6: Boka tid snarast med Ninni.
För lab 7 - muntliga delen: Boka tid nedan (ny tid 5/6!).
För lab 7 - skriftliga delen: Lämna in din rapport.

Ninni är inte på KTH i höst så se till att göra klart kursen under vårterminen! (Det är OK att redovisa under maj månad!)

Om handledning utanför kursens schema-tid:

Man kan få hjälp i terminalsalen med datorlabbarna dels under kursens schemaladga terminalövbningar men också under allmänhandledningen 11-13 och 17-20 på vardagar. Allmänhandledaren kan hjälpa till att lösa numme- och Matlab-problem men man kan INTE redovisa sina labbar för dem. Kölistan till allmänhandledningen är på datorn, mha SIMA. Mer info.

Rättat tryckfel i cylinder-labben (Lab7):

I ekvationen för dt/dt stod det i täljaren R. Det skall vara R*R. Dessutom skall startpositionens x-koordinat vara -5 och inte 5 som det står (dvs en exponent-tvåa och två minus tecken hade fallit bort!).

Effekten av tryckfelet med R är att droppen kan tränga in lite i cylindern.

Om redovisning av projekt-labben (Lab7):

Nu finns ny tid för muntlig presentation av projekt-labben: Fredag 6/5 kl 11-12. Boka plats nedan. Laborationen skall redovisas både muntligt och skriftligt. Se mer info i stycket om labbarna nedan.
Tryck här för att hämta bokningslistor till den muntliga redovisningen/presentationen:

Önskemål har kommit in om att endast den muntliga redovisningen skall ha gjorts den 27/2 och att man vill ha ett par dagar till på sig för att skriva klart rapporten. Då kan man också få med saker som kom fram vi den muntliga presentationen. Ett förslag är 6/3 för rapporten. Datum för rapporten kommer att diskuteras på föreläsningen 24/2.


Kursen innehåller programmering i Matlab och grundläggande numeriska metoder, totalt 9 högskolepoäng. Kursen läses av årskurs 2 i civilingenjörsprogrammet i kemiteknik.

Schema

Kursen startar med första föreläsningen tisdag 28/10 kl 8-10 i sal D3. Kursen pågår sedan fram till vecka 11 2009. För mer schemadetaljer se KTH-schemat. Vad som gås igenom vid olika tillfällen står i kursplanen

Lokaler - datorlaborationer

Kursens terminalövningar (datorlaborationer) är i Röd och Orange sal. Dessa ligger i Nada:s datorsalar vid Osquars Backe 2, plan 4, parallellt med Osquars Backe. För att komma in i korridoren till datorsalarna krävs ett passerkort. Ert vanliga kort skall fungera - om ni är anmälda/registrerade till kursen.

(KTH-schemats beteckning 4V4 betyder Nada plan 4, Västra galleriet, sal 4, dvs Gul sal; 4V6 betyder Nada plan 4, Västra galleriet, sal 6, dvs Brun sal, osv. Vi är alltså INTE i V:s terminalsalar!)

Man kan få hjälp i terminalsalen med datorlabbarna dels under kursens schemaladga terminalövbningar men också under allmänhandledningen 11-13 och 17-20 på vardagar. Allmänhandledaren kan hjälpa till att lösa numme- och Matlab-problem men man kan INTE redovisa sina labbar för dem. Kölistan till allmänhandledningen är på datorn, mha SIMA. Mer info.

Lärare

Ninni Carlsund är kursansvarig och föreläsare.
Hemsida är www.nada.kth.se/~ninni. Där finns tex info om mottagningstid,
besöksadress (NADA, Osquars Backe 2, plan 5, rum 4527) och telefon (08-790 8193).

Övningsassistenter är

  1. Ninni Carlsund (Epost: <ninni@nada.kth.se> )
  2. Rodrigo Vilela De Abreu (Epost: <rvda@csc.kth.se> )

Kursens hemsida

Kursens hemsida på webben är www.csc.kth.se/utbildning/kth/kurser/DN1212/numpk08

Mål med kursen

Kursen ska ge dig datorvana och viss färdighet att skriva välstrukturerade program för att du ska kunna använda datorer och programmering som naturliga verktyg i ingenjörsarbetet.

Du får kunskap om grundläggande datalogiska begrepp som förekommer i flertalet programmeringspråk samt förmåga att analysera, strukturera och lösa programmeringsuppgifter.

Kursens mål är också att ge kunskap om numeriska metoder för att lösa olika matematiska problem inom teknik och naturvetenskap. Du ska kunna identifiera olika typer av problem och veta vilka numeriska metoder som finns för att lösa dom. Du ska också känna till olika metoders egenskaper och begränsningar samt ha en uppfattning om resultaten är vettiga genom att veta vilka olika felkällor man har vid olika typer av approximation.

En stor del av kursen går ut på eget arbete med datorlaborationer för att ge vana vid att arbeta med MATLAB och att självständigt lösa olika typer av problem.

Kurslitteratur

Följande litteratur används i kursen:

Kursinnehåll

Programmeringsdelen:
Grundläggande datatekniska begrepp, programmeringsteknik och programmering i Matlab. Styrstrukturer, funktioner, datstrukturer, filhantering och grafiska användargränssnitt.

Numerikdelen:
Idéer och begrepp inom numerisk analys. Ekvationslösning, både linjära och olinjära ekvationer och system. Approximation, minstakvadratmetoden för överbestämda linjära och olinjära system, derivataskattning, numerisk integration, numerisk lösning av differentialekvationer, begynnelse och randvärdesproblem, stabilitet och konvergens, algoritmer för att lösa stora linjära system, beräkning av egenvärden och egenvektorer.

Kurskatalog

Matlabfiler till kursen finns att hämta på http://www.csc.kth.se/kurser/kth/DN1212/MATLABFILER/
Du kan också hitta filer till labbarna här (ett urval av filer från kursbiblioteket)., (senast uppdaterad 18 november 2008).

Laborationer

I kursen ingår 6 obligatoriska datorlaborationer (4.5 högskolepoäng) samt ett obligatoriskt slutprojekt (1.5 högskolepoäng). Godkänd laborationskurs ger alltså 6 högskolepoäng (av kursens totalt 9 högskolepoäng, övriga 3 är tentamen). Laborationerna görs i tvåmannagrupper i NADA:s datorsalar. För arbete utanför schemalagd tid är datorsalarna tillgängliga via giltigt kårkort alla tider på dygnet utom bokade tider.

Laborationerna ger bonuspoäng (bp) till tentan om de redovisas i tid (se nedan). Följande gäller för bonuspoäng och bonusdatum (perliminära)

Observera att redovisningen endast kan göras under terminalövningstid (på förbokade tider). Den skriftliga projektrapporten skall ha lagts i postfack på NADA senast ovan angiven dag, kl 17.15.

Bonuspoängen gäller fram till (men inte till och med) nästa kursomgångs ordinarie tenta i mars 2010. Samtliga obligatoriska laborationer skall vara redovisade senast 30/4-09. Annars riskerar du att behöva göra om laborationer.

Lab5

Lab6

Boule-projektlabben (=Lab7, alternativ 1) Boule (ISO 8859-1)

Strömning-projektlabben (=Lab7, alternativ 2) Cylindern (ISO 8859-1) OBS! Tryckfel rättat i ekvationen för dy/dt. R skall vara R*R. (och startpostionens x=-5).

Värmeledning-projektlabben (=Lab7, alternativ 3) Värmeledning (ISO 8859-1)

Examination och betygsregler

Godkänd kurs kräver både godkända laborationer (Lab1-7) och godkänd tentamen. Godkänd labkurs ger 6 högskolepoäng och godkänd tentamen 3 högskolepoäng.

Närvaro

Ingen del av undervisningen är obligatorisk, men redovisningen av laborationerna sker under laborationstid, delvis enligt förbokade listor.

Eget ansvar

För att undervisning och examination skall kunna genomföras på en givande sätt måste alla bidra med eget arbete. Kursen förutsätter därför att alla följer skolans hederskodex.

Laborationer

Alla labbar redovisas både muntligt och skriftligt.

Den muntliga redovisningen av Lab1-6 görs typiskt i sofforna utanför terminalsalarna. Den skriftliga redovisningen består av att man vid redovisningstillfället har med sig programkoden samt ev resultat på papper. Handskrivet är tillåtet.

Den muntliga redovisningen av Lab7 sker på förbokad tid inför en grupp åhörare, typiskt 8-16 st. Den skriftliga redovisningen är en rapport om max 10 A4-sidor samt koden. Handskrivna sidor bör undvikas. För Lab7 bokförs den muntliga och skriftliga redovisningen separat.

Tentamen

Tentan är på tre högskolepoäng (av kursens totalt nio hp). Skrivtiden är 3 timmar.

Tentamen omfattar 2 delar, varav godkänd del 1 ger betyget E. Del 2 rättas endast om del 1 är godkänd, och kan då även ge betyget D, C, B eller A. Del 1 består av flervalsuppgifter, som kan vara av teoretisk karaktär eller räkneuppgifter. Del 2 består av större problemuppgifter, och kan även innehålla Matlab-program eller algoritmbeskrivning. Inga hjälpmedel.

Betyg

* Del 1: omfattar max 20p.

* Del 2: omfattar 50p.

Del 1 och del 2 måste skrivas vid samma tentamenstillfälle.

Kursutvärdering

I slutet av kursen görs en kursutvärdering. Det är viktigt för oss att få en uppfattning om hur kursen har fungerat ut studentsynpunkt. Detta för att kunna förbättra och utveckla kursen. En enkät kommer att finnas på denna webbsida som du kan fylla i vid kursens slut. Vi tar givetvis också gärna emot synpunkter även under kursens gång.

^ Upp till allmänna kurssidan.


Sidansvarig: <ninni@nada.kth.se>
Senast ändrad 2 juni 2009
Tekniskt stöd: <webmaster@nada.kth.se>