Jippo i Medeltidsmuseet

2004-03-27, Medeltidsmuseet, Stockholm.

Bakgrund

Medeltidsmuseet ligger i Stockholm och visar hur livet i Stockholm såg ut under medeltiden. De flesta av museets utställningsföremål har hittats på den plats där museet nu ligger.

Per Åke Carlsson, som bl.a. jobbar som guide på museet, håller då och då föredrag om medeltida fäktning där (tidigare föredrag). Den 27 mars 2004 var det museinatt i Stockholm, vilket innebar att massor av museer hade öppet 19.00 - 01.00 och även ordnade diverse jippon. Ett av dessa stod Per Åke och vi andra för, och det handlade förstås om fäktning.

Vad hände?

Med förstärkning från både Falun och Uppsala ockuperade vi filmsalen i Medeltidsmuseet. När tillräckligt mycket folk vågat sig in höll Per Åke ett kort föredrag om hur fäktning gått till under olika tidsperioder (lite renässansfäktning smögs diskret in också). Detta illustrerades samtidigt av folk (ofta utklädda i tidsenliga kläder) som slog på varandra.

Per
	      Åke Carlsson
Per Åke Carlsson, i 1400-talsklädsel

När Per Åke (äntligen) slutat prata var det fritt fram att vifta runt med kopior (i stål) av svärd från olika tidsperioder, ställa frågor, titta på kopior av medeltida instruktionsböcker i fäktning samt pröva på lite enkla tekniker (med trävapen). När sedan tillräckligt mycket nytt folk kommit in var det dags för Per Åke att hålla låda igen osv.

Prylar att känna på
Några av de prylar man kunde vifta lite med
Nicke och Neil showar lite
Nicke och Neil showar lite (värt att notera: babymössa är inte speciellt coolt)

Utanför museet stod då och då folk från Falun och Uppsala och slog varandra med svärd och dolk, vilket var tänkt att locka in folk för att lära sig mer.

utomhusstrid utomhusstrid Falun har roligt
Per Erik från Falun roar sig utanför museet

Under hela kvällen var det otroligt mycket folk i rummet, varav många passade på att pröva på att slå varandra med olika sorters svärd. En del tyckte att många tekniker verkade "osportsliga", t.ex. att hålla i motståndarens svärd, sparka folk mellan benen eller det alltid populära "dra någon i håret"-tricket. Det må vara osportsligt, men det är ju inte meningen att man ska vara en gentleman när man slåss, man ska ju vara den som går levande där ifrån.

mycket folk
En del av alla besökare som strömmade runt i museet.
mycket folk
Andra besökare och andra aktiviteter. Här lyssnar folk på föredrag om annat i andra delar av museet, men de är fortfarande många...

I början av kvällen var det många barn som prövade på svärdskonst i olika former. Extra uppmuntrande var att så många flickor verkade tycka det var roligt att kasta t.ex. mig i golvet och sedan stampa på de stackare som fallit. (I vanliga fall är det inte så många flickor på våra träningar.) Vartefter tiden gick blev klientelet äldre och äldre. Dock tyckte även äldre pojkar och flickor att det var roligt att låtsas bryta armarna av varandra. Gruppen "pojkar och flickor såpass gamla att de får pension" var dock svår att få att pröva på fäktning, även om de verkade tycka det var roligt när Per Åke berättade anekdoter och Falun drabbade samman med Uppsala i förgrunden.

att testa
De yngre besökarna ville ofta pröva på
Svärdsmän från Uppsala hjälper till
Svärdsmännen från Uppsala visar gäster vad man kan hitta på med ett svärd

De flesta som prövade på lite fäktning insåg det sunda i grundtankar som "om någon försöker klyva dig på mitten, flytta på dig" och "det gör mer nytta om du slår på motståndaren än om du slår på hans svärd". Fula trick som "slå hjaltet i munnen på honom" brukade också uppskattas.

att testa
Jag själv och någon som vill pröva på
att testa
Mer pröva på
att testa
Ännu mer pröva på

Förhoppningsvis kommer åtminstone någon av alla dessa besökare komma förbi och pröva på våra vanliga träningar också. De reklambroschyrer vi hade med oss gick åt fortare än plåster på en ordinarie träning. Vi hade med oss strax över hundra dit och hittade fem bortglömda broschyrer under en stol att ta med hem igen.

För egen del slutade kvällen med träningsvärk i axlarna, sönderpratad hals och ett mindre jack i armen (från Per Åkes obehagliga stålhandskar). Ytterligare en personlig observation var att golvet i filmsalen inte är speciellt mjukt att landa på men däremot river det bra i huden om man slängs iväg så man glider på det... Neil låter även meddela att det är bra riv i motståndarens ringbrynjeklädda armar när de glider runt över ansiktet på en.

Nedtecknat av Jonas Sjöbergh, som vanligt

Vill man framföra synpunkter på innehållet eller komma med förslag på annat som bör vara med går det bra att maila till Jonas, men det är sällan någon som faktiskt gör det (tre personer, hittills).