Jippo vid Skoklosterspelen

2004-07-24, 2004-07-25, Skokloster.

Bakgrund

Skoklosterspelen är ett återkommande medeltidsjippo som går av stapeln vid Skokloster slott varje sommar. Där finns diverse saker att göra, man kan titta på lite uppträdanden av olika slag, köpa hantverk och liknande, gå på visning av slottet m.m.

År 2004 var vi där en masse, med uppslutning från våra systerföreningar i Stockholm, Uppsala, Falun och Gimo. Vi hade en liten hage där vi slogs, visade hur historisk kampkonst kunde se ut, lät folk vifta med stålvapen m.m.

Vad hände?

Utöver våra visningar pågick som sagt en hel del annat. Då jag var upptagen med våra saker såg jag inte så mycket av det och går inte in närmare på andra saker än våra. Det var dock väldigt mycket folk som myllrade omkring på området, både under lördagen och söndagen. Vädret var bra, soligt och fint, även om det blev rätt varmt för dem som slogs.

Eftersom arrangörerna krävde det kom vi dit i historisk klädsel, med renässansinriktning (till vardags slåss vi i vanliga träningskläder, men på uppvisningar är det ofta historisk klädsel). Coolast var nog Per Åke, med strutsplym i musketörmössan och sporrar på stövlarna. Både hatt och stövlar användes dessutom aktivt för att göra våld på andra arma medlemmar.

Svärd Jonas och en massa barn
Det var populärt att få känna på stålsvärd.

Vi hade alltså en liten inhägnad gräsplätt att röja omkring på. Där placerade vi ett bord med diverse stålvapen på som intresserade förbipasserande fick känna på. Som vanligt var det många som blev förvånade över att vapen inte väger mer än de gör. Det var också populärt att fotografera antingen sina barn med diverse farliga vapen eller män med Nickes 180 cm långa tvåhandssvärd.

Björn och Mika
Björn och Mika visar långsvärd och sina snygga kläder.

Lite då och då, när tillräckligt många besökare fanns i närheten, körde vi lite olika uppvisningar i historisk kampkonst. Per Åke och Jonas från Stockholm visade närgången strid med värja, obeväpnad, med dolk med mera. Björn och Mika från Uppsala visade långsvärd, Jocke och Martin från Gimo visade långsvärd och brottning och Nicke och Hasse från Falun visade värja.

Jonas och Per Åke Jonas och Per Åke
Vissa uppvisningar hade fart och fläng.

Per Åke och Jonas Per Åke och Jonas Jonas och Per Åke
Per Åke illustrerar bl.a. den användbara tekniken "sparka dem som ligger ned". Alltid med ett leende på läpparna, förstås.

Vissa uppvisningar var av det mer pedagogiska slaget, där tekniker tydligt visades och förklarades muntligt. Andra uppvisningar var mer åt show-hållet, hög fart och mycket smärta där man låter effekterna tala för sig själva. Ibland kombinerades metoderna så att två personer drabbade samman och en tredje försökte redogöra för vad som egentligen hände och varför.

Jocke och Martin Jocke och Martin
Jocke och Martin visar långsvärd.

Efter och under uppvisningarna kom folk med frågor om vad de sett och pratglada medlemmar berättade diverse fakta och anekdoter.

Nicke och Jonas
Sparring. Det kan gå vilt till.

När det var dåligt med intresserade besökare eller folk bara var allmänt uttråkade blev det en del sparring, främst med rapirer och dolkar. Våld lockar ju alltid till sig åskådare. Det har också den egenheten att det går hårt åt klädseln. Diverse skjortor revs upp och ett antal knappar föll av.

Johan, Nicke och Per Åke
Veteranerna, i naturligt tillstånd.

För egen del blev det en hel del småblessyrer, mest skrapsår från marken och blåmärken från alla småstenar jag landat på efter flygturer under uppvisningarna. Utöver de vanliga obehagen av slag, vridningar, kast, hårda vapen intryckta i kroppen osv. kan man notera två bulor, en från en spark i huvudet när jag låg ned och en från en armbåge i pannan när jag stod upp, samt avtryck från när Per Åkes sporrar kördes in i vaden. Utrustningen fick sina törnar den med, min stackars rapir är än mindre rak, min skjorta fick en stor reva och diverse små metalldelar lossnade.

Jonas blessyrer
Rivsår o.dyl. från vapen m.m. efter första dagens uppvisningar

Nedtecknat av Jonas Sjöbergh, den evige förloraren

Vill man framföra synpunkter på innehållet eller komma med förslag på annat som bör vara med går det bra att maila till Jonas, men det är sällan någon som faktiskt gör det (tre personer, hittills).