Jippo i Historiska museet

2004-06-19, 2004-06-20, Historiska museet, Stockholm.

Bakgrund

Historiska museet ligger i Stockholm och är känt för bl.a. Guldrummet där det finns allehanda dyrgripar. De har också fina utställningar om många historiska perioder.

Under år 2004 har Historiska museet haft diverse jippon under parollen "Medeltiden: Dead or Lajv". Temat är medeltiden så som den var och så som folk gärna föreställer sig att den var, t.ex. inom lajvvärlden. Helgen den 19 och 20 juni 2004 var det spektakel i museets lajvkampanj. Utöver detta var även vi på plats under helgen och visade hur fäktning gick till under medeltiden. Besökare fick även känna på hur tunga m.m. vapen är.

Vad hände?

Utöver våra visningar pågick även en hel del annat, lajvande, försäljning av hantverk m.m. Det tänkte jag dock inte skriva något om. Vi hade ett bord fyllt med stålvapen (nyproducerade kopior av historiska vapen) besökare fick vifta lite (försiktigt) med.

Per Åke Carlsson m.fl.
Per Åke Carlsson i 1400-talsklädsel, tillsammans med Nicke och Neil i 1200-talsutstyrsel.

En gång i timmen höll vi också en kortare uppvisning, där Per Åke Carlsson som vanligt höll låda. Nicke och Neil fick illustrera strid med enhandssvärd respektive långsvärd genom att slå på varandra med trävapen. Smärre blodsvite uppstod, men det är ju mest roligt, åtminstone för oss andra. Efter detta illustrerade Per Åke strid med dolk respektive obeväpnat genom att kasta runt mig lite grann. Nackkast visade sig vara en publikfavorit.

Nicke och Neil
Nicke och Neil slåss.

När så pladdrandet väl var över fick folk ställa frågor och känna på stålvapnen. En del tog även tillfället i akt att få lite praktiska prova-på-kunskaper i historisk fäktning.

vapen vapen
Magsårsträning. Folk vevar runt våra vassa vapen, medan Jonas försöker hålla spetsarna borta från syskon o.dyl.

Under lördagen då det var bra väder dök strax över 600 besökare upp. Söndagen stod för lite sämre väder och då även lite färre besökare. Vi lyckades i alla fall bli av med ett hundratal reklambroschyrer lite för tidigt.

Per Åke Carlsson
Per Åke illustrerar knivtekniker på Jonas.

Själv kom jag hem igen med en starkt assymmetrisk solbränna (min vanliga kritvita färg på vänster ansiktshalva och knallrött på höger), en svullen och öm handled (Per Åke gillar sax-greppet med kniv...) samt en massa lera och gräs både på och i kläderna. Såvitt jag såg så lyckades vi hålla alla vassa stålvapen utanför syskon och kamrater till de nyfikna som höll i dem, även om det var nära att någon körde ett spetsigt långsvärd i magen på just mig när han la tillbaka det på bordet. Det får man väl vara nöjd med.

Nedtecknat av Jonas Sjöbergh, BSDs ständige icke-analfabet

Vill man framföra synpunkter på innehållet eller komma med förslag på annat som bör vara med går det bra att maila till Jonas, men det är sällan någon som faktiskt gör det (tre personer, hittills).